Barnehage i Odnes, eller fortsatt barnehagemonopol?

Mange småsamfunn står i fare for å miste den lokale barnehagen. Det skjer fordi kommunen de bor i prioriterer å satse på større og færre barnehager og bruker barnehageloven til å nekte alternativt barnehagetilbud der det kommunale tilbudet legges ned.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Juelsag

Foto: Juel Sagbakken

Det må derfor snarest bli slik at finansiering av barnehageplasser følger barna. Dette gir småsamfunn mulighet til å etablere nærbarnehage der det kommunale tilbudet legges ned. Et lokalt barnehagetilbud er viktig for barnefamilier og attraktiviteten til småsamfunn.

I Søndre Land, for eksempel, ville det da bli mulig å etablere en ny barnehage i Odnes om interessen var stor nok. Når det kommunale tilbudet i Enger og Trevatn legges ned, slik det er planlagt når storbarnehagen i Fluberg ferdigstilles, kan alternativt barnehagetilbud etableres der også. Det ville heller ikke være mulig å legge ned Montessori-barnehagen i Landåsbygda slik det er planlagt fra august 2014.

kandiat01-v11

Foto: H. I. Gamst

Venstres har programfestet like finansieringen av kommunale og ikke-kommunale barnehageplasser. Søndre Land Venstre vil arbeide for å avvikle barnehagemonopolet innført av dagens regjeringen av AP, SV og SP i 2011. Da fikk kommunene barnehagemidlene inkludert i rammetilskuddet sitt. Dette førte til at finansieringen av barnehageplasser ikke lenger følger barna, men havner i pengesekken til kommunen. En undersøkelse presentert av Kommunenes Sentralforbund viser at 7 av 10 kommuner har flyttet over økonomiske ressurser fra barnehagesektoren til andre områder i kommunen. Rammefinansieringen av barnehageplasser har ført til at barna kommer dårligere ut i kommunale budsjetter.

Småsamfunn trenger et nærbarnehagetilbud. Kommunen har med loven i hånden myndighet til å nekte økonomisk driftstilskudd til nye barnehageetableringer. Et komplett monopol blir det når kommunen i tillegg har tilsynsmyndighet for barnehager og godkjenningsmyndighet. Monopolet blir brukt til å hindre etablering av nye barnehagetilbud i deler av en kommune som har behov for slike tjenester. Dette skjer samtidig som kommunen ikke klarer å lukke avvik i egen barnehagedrift. Man kan derfor sette spørsmålstegn ved hvor bevisst kommuner er sitt ansvar i drift av barnehager. Finansiering av barnehageplasser må derfor endres. Finansieringen må følge barna. Småsamfunn i distriktene trenger nærbarnehage for ikke å dø ut.

Juel Sagbakken, Hans I. Gamst, Søndre Land Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**