Venstre krever innsyn i Nord-Trøndelag fylkeskommune

Venstre ber fylkesmannen gripe inn og sikre offentliggjøring av sakspapirene til de ukentlige lukkede møtene til fylkesrådet i Nord-Trøndelag. — Det at Arbeiderpartiets fylkesrådsleder nekter å offentliggjøre disse representerer en ukultur som fylkeskommunen ikke kan la fortsette, sier leder i Nord-Trøndelag Venstre, Karl M. Buchholdt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Karl Meinert Buchholdt

Foto: Fotograf Hattrem

Det var i forrige uke at Buchholdt bad om innsyn i disse dokumentene, noe som ble avslått av fylkeskommunen. Avslaget er nå klaget inn for fylkesmannen. Utgangspunktet er at møter i folkevalgte organer er åpne for offentligheten og har en saksliste som er tilgjengelig for publikum. I Nord-Trøndelag fylkeskommune er det etablert den praksis at man har en førstegangs og en andregangs behandling av saker i fylkesrådet. Offentligheten får aldri tilgang til hva som skjer på første møte. Møtene er lukket og sakspapirene blir ikke offentliggjort.

Buchholdt synes den manglende viljen til dokumentoffentlighet i fylkeskommunen er oppsiktsvekkende. – Det er svært skuffende at Arbeiderpartiet ikke vil slå ring om offentlighetsprinsippet, og offentliggjøre hvilke saker de skal ta opp til behandling, sier Buchholdt. Han viser nylig til at Sivilombudsmannen har uttalt at møter i fylkesrådet skal regnes som folkevalgt organ og at papirene til disse skal være offentlige.

-Åpenhet om maktutøvelsen er grunnleggende i et demokrati. Måten dette praktiseres på i Nord-Trøndelag fylkeskommune er prinsipielt feil, sier Buchholdt. Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (AP) fører en innsynspraksis som strider mot offentlighetslovens krav, sier Buchholdt. —Nå forventer jeg at det blir tatt grep og at disse dokumentene blir offentliggjort, avslutter Karl M. Buchholdt i Nord-Trøndelag Venstre.

Her finner du klagen fra Buchholdt og svaret fra fylkeskommunen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**