Her er innlegget Knut Bakkehaug holdt i kommunestyret da saken ble behandlet:
Ordfører!
Venstre kommer ikke til å ta opp igjen de forslagene som vårt medlem i utvalg for oppvekst og levekår fremmet da saken ble behandlet der. Et av forslagene fikk flertall, og Venstre støttet det forslaget som i dag foreligger som innstilling fra formannskapet.
Jeg vil likevel knytte noen kommentarer til behovet for korttidsplasser i helsesektoren i Eidsvoll. Det er åpenbart behov for flere korttidsplasser i Eidsvoll, selv om kommunen allerede har flere plasser enn vanlig blant landets kommuner. Hvorfor har behovet for plasser økt så mye – så plutselig?
Vi mener årsaken er at sykehusene (Ahus) skriver ut pasienter for tidlig. Tidligere fikk vi bli på sykehuset til vi var istand til å stå på “egne ben”. Når vi skrives ut nå, er vi egentlig pasienter – som fortsatt har behov for sykehuslignende tilbud. Sykehusutviklingen – fra det ene ytterpunktet til det andre.
Når Ahus har bestemt at de har gjort sin jobb, at pasienten er utskrivingsklar, overtar kommunen det økonomiske ansvaret for pasienten. Dvs at kommunen får regning fra Ahus fra den dagen pasienten etter deres oppfatning er utskrivingsklar. Dette er bestemt av rikspolitikerne som en del av en reform; (samhandlingsreformen).
Kostnaden pr. døgn på de store sykehusene som Ahus er skyhøy, og dermed “presses” kommunene til å etablere et lokalt tilbud som er billigere, for å pleie de som har behov for det, i egen kommune. Nå er kostnadene på spesialistsykehusene for høye, behovet for kostnadskutt er store og gjennomsnittlig antall døgn pr. pasient skal kraftig ned. Konsekvensen er at kommunene må regne med å motta enda flere pasienter med pleiebehov, ferdig behandlet på Ahus, men fortsatt med stort behov for pleie, omsorg og rehabilitering. For en kommune som Eidsvoll, med dårligere folkehelse og lavere inntekter enn svært mange andre kommuner, er dette en stor utfordring. Når mange i tillegg må akuttinnlegges, fordi de ble skrevet ut for raskt, er det noe rav ruskende galt med hele systemet.
For Eidsvoll er det med andre ord. ikke en krise i eldreomsorgen. Det var meningen å bruke Stensby for å ta i mot pasienter fra Ahus. Den muligheten ble ødelagt med nedleggingen. Kommunene på Øvre Romerike (ØRU) har ikke lyktes med å finne en felles løsning. Alt dette har ført Eidsvoll i en prekær situasjon. Pasienter utskrevet fra Ahus opptar kommunens kortidsplasser, også de som egentlig er beregnet på andre rehabiliteringsbehov og avlastning. Vi leier langt flere plasser enn budsjettert og må betale til Ahus for pasienter vi ikke klarer å ta i mot raskt nok.
Det bekymrer Venstre at den ad hoc-løsningen som er valgt, ikke har noen prislapp. Vi risikerer å møte denne saken igjen når budsjettet for 2014 skal vedtas. Men denne gang skal vi ikke skylde på flertallet i kommunestyret. Her er det organiseringen av helsevesenet som bidrar til utfordringene. Ansvaret ligger dermed på rikspolitikernes bord.
—
Sakspapirene til saken finner du her.
Lørdag 15.juni hadde Venstres medlem i Utvalg for oppvekst og levekår, Kjersti Almåsvold et innlegg i EUB om det samme temaet.