– Sterkere kommuner vil gjøre det mulig å flytte flere offentlige tjenester nærmere borgerne, sier Breivik. Det vil styrke mulighetene for å få på plass gode fagmiljøer i kommunene, og dermed sikre tjenester med høy kvalitet.
Brevik peker også på at et sterkere kommuner vil gjøre lokaldemokratiet sterkere. Det blir mer interessant for folk å delta i lokaldemokratiet når kommunene oppleves å ha makt til å påvirke innholdet i tjenestene, mener han.
Kommunereform og desentralisering
Venstre ønsker å gjennomføre en kommunereform der staten forplikter seg til å overføre offentlige oppgaver til det nye kommunenivået slik at andelen øker fra dagens 40 prosent til 50 prosent eller mer. – Det betyr en styrking av kommunesektoren med oppgaver tilsvarende en verdi av om lag 100 mrd kroner, sier Breivik.
En sammenslåingsprosess bør baseres på frivillighet ved at kommunene selv velger hvem de slår seg sammen med, men staten må ha mulighet til å gripe inn slik at ikke desentraliseringen av oppgaver forhindres, sier Breivik.
Nye oppgaver til kommunene
Han peker på rehabilitering, barnevern, folkehelse og forebygging, rusomsorg, psykisk helse, kultur, kriminalomsorg, sikkerhet og beredskap, miljø- og arealpolitikk, og barnehager som områder der de nye kommunene bør får hel eller delvis myndighet over.
– Særlig viser utfordringene i barnevernet at en slik reform er nødvendig. Her har problemene blitt møtt med stadig mer byråkrati og flere styringsnivåer. Dette er ikke svaret. Det kommunale barnevernstjenesten og førstelinjen må styrkes, men dette forutsetter at kommunene er store nok til å håndtere oppgavene og ansvaret, mener Breivik, som vil legge ned det regionale nivået av det statlige barnevernet, Bufetat.