– Norge trenger flere bein å stå på

Vi trenger flere bein å stå på, og vi trenger å utdanne mer arbeidskraft også for fremtidens næringer. Vi må utdanne mer arbeidskraft også for andre næringer, ikke bare olje og gass, sier Trine Skei Grande i en kommentar til oppslaget i Dagens Næringsliv idag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 - Vi trenger flere bein å stå på, og vi trenger å utdanne mer arbeidskraft også for fremtidens næringer, sier Skei Grande.

– Vi trenger flere bein å stå på, og vi trenger å utdanne mer arbeidskraft også for fremtidens næringer, sier Skei Grande.
Foto: Bård Ek

Trine Skei Grande kommenterer dagens oppslag i DN slik:

– Det er ingen katastrofe at man utdanner folk til oljesektoren. Oljebransjen og de menneskene som jobber der har vært og er en svært viktig bidragsyter til verdiskapning, velferdsstaten og til utvikling av norsk teknologi. Mitt poeng er at det kan bli en katastrofe for norsk økonomi om vi ikke samtidig bygger opp en tilsvarende satsing på forskning og utdanning innen fremtidens energikilder, kunnskaps- og teknologibedrifter og fornybare næringer som for eksempel fisk og havbruk, sier Skei Grande.

• Les DN.no: Nyanserer utspillet om at det er «katastrofe for norsk økonomi at vi utdanner folk til oljesektoren».

 - Jeg tror Trine mener at vi i tillegg til å utdanne og forske innenfor olje, må legge til rette for et mye bredere utdanningsløp og bruk av pengene, sier Nybø.

– Jeg tror Trine mener at vi i tillegg til å utdanne og forske innenfor olje, må legge til rette for et mye bredere utdanningsløp og bruk av pengene, sier Nybø.
Foto: Tone Staven

Misforstått
Iselin Nybø, som Venstres førstekandidat i oljefylket Rogaland, mener partilederen er misforstått. Hun slår fast at det fremdeles bør bli utdannet folk til oljeindustrien.

– I Venstre er vi opptatt at oljen har vært viktig, er viktig og skal være viktig i framtida. Jeg tror Trine mener at vi i tillegg til å utdanne og forske innenfor olje, må legge til rette for et mye bredere utdanningsløp og bruk av pengene, sier hun til NRK Rogaland.

Hun slår også fast at vi må ha et større fokus på alternativ energi.

– Vi må legge til rette for at folk som ikke vil inn i oljebransjen, kan velge alternative karriereveier, sier Nybø.

Må prioritere bredere
– Min kritikk var derfor ikke rettet mot studenter, ansatte eller bedrifter innenfor olje- og energisektoren, men mot regjeringen som jeg mener ikke prioriteter utdannings- og forskningssektoren. Vi må øke realfagskompetansen og bidra til et løft for ingeniørutdanningene. Teknologer og realister tilpasser seg alltid utviklingen, men fra statlig hold mener jeg det er viktig at man tar høyde for at dagens kompetansebehov ikke er det samme som om 30-40 år, sier Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**