Video: Skei Grande: – Norge trenger en blågrønn regjering

Venstre går til valg i høst på at vi skal gi Norge en ny regjering. Venstre har sagt veldig tydelig fra om hvilket regjeringsalternativ vi mener kommer til å gi den grønneste og den mest liberale politikken for Norge, og det er en blågrønn regjering, sa Trine Skei Grande til Venstres Landsstyre i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Se opptak av leders tale nederst på siden.

– Vi går til valg i høst på at vi skal gi Norge en ny regjering. Av erfaring vet vi at våre politiske motstandere liker å prøve så tvil om hvor vi står i regjeringsspørsmålet, så jeg skal være helt klokkeklar og gjenta enda en gang det vi nå har sagt i over to år nå: Norge trenger en ny regjering. Dette sa Trine Skei Grande til Venstres landstyre i dag.

Trine Skei Grande på Oslo Venstres årsmøte.

Foto: Hans Andreas Starheim

– I en Stortingsdebatt nå nylig sa utdanningsminister Kristin Halvorsen til meg at jeg virket så ivrig etter å overta jobben hennes at hun undret på om jeg ville dukke opp på kontoret hennes en dag for å sjekke om kaffetrakteren virker. Kjære Kristin, jeg går ikke til valg for å overta kontorstolen din. Jeg går til valg på å gi Norge en skolepolitikk som er mer enn bare drømmer og visjoner. Jeg går til valg på en skole hvor vi setter elevene først, hvor vi satser på læreren og hvor vi prioriterer mer kunnskap foran skolemat og valgfag. Jeg går til valg først og fremst på en bedre skolepolitikk, og for å få det må vi ha en ny regjering. Og så skal jeg forsikre Kristin om en ting. Nemlig at om jeg skulle få jobben hennes så er den aller først tingen jeg gjør når jeg kommer inn på kontoret ikke å sjekke om kaffetrakteren virker. Det aller første jeg gjør, er å begynne jobbe med å ta igjen det etterslepet på 11 000 lærere som den rødgrønne regjeringen har etterlatt oss, sa Grande.

Det grønne og liberale alternativet
Venstre har sagt veldig tydelig fra om hvilket regjeringsalternativ vi mener kommer til å gi den grønneste og den mest liberale politikken for Norge, og det er en blågrønn regjering. For valget står ikke bare om en rødgrønnregjering og en borgerlig regjering. Om det er noe hold i den trenden vi har sett siden sist valg, så er jo det knapt et valg lenger. Velgerne har sagt fra om at åtte år med Jens Stoltenberg er mer enn nok, og nå vil de ha et borgerlig alternativ.

Trikken i Oslo

Foto: Lørenskog Venstre (LKF)

– Nå er det vår jobb å si tydelig fra om at velgerne også er med på å bestemme hva slags borgerlig regjering vi får. Vi deler veldig mange verdier og er enig i veldig mange saker med alle de andre borgerlige partiene. Venstre kan bli enig om å ta Norge i riktig retning og en annen retning enn den nåværende regjeringen på en rekke områder som er veldig viktig for oss, for eksempel i næringspolitikken, i samferdselspolitikken og på mange områder innen utdanningspolitikk og helsepolitikk, for å nevne noe, sa Grande.

Forandring eller mer av det samme?
– Men på noen områder og i noen saker så er de blåblå like dårlige som de rødgrønne. Frp er for eksempel like illiberale som Arbeiderpartiet i innvandringspolitikken. Høyre ligger like langflat for oljebransjen når det står mellom miljøinteresser og oljeinteresser som Ola Borten Moe gjør. På mange områder som er veldig viktig for oss i Venstre og som er veldig viktig for landet vårt, så står Høyre og Frp på for omtrent akkurat den samme konservative og bakstreverske politikken som Arbeiderpartiet, sa Grande.

En blåblå regjering gir ikke en vesentlig bedre politikk enn den sittende regjeringen på disse områdene. Det blir mer av det samme i det meste av klima- og energipolitikken, det blir mer av det samme i innvandrings- og justispolitikken og det blir mer av det samme i viktige liberale kampsaker som i personvernspørsmål.

Trine Skei Grande på Oslo Venstres årsmøte.

Foto: Hans Andreas Starheim

– Skal vi få en grønnere og mer liberal politikk i Norge, så må vi ha en blågrønn regjering. Og de som vil ha en blågrønn regjering må stemme Venstre. Det er en stemme på ny politikk på disse områdene, alle andre alternativ betyr mer av det samme, sa Grande.

Og det finnes rikelig av eksempel på hvordan en blågrønn regjering med et stort Venstre skiller seg fra alle andre alternativ. For eksempel når vi kan lese i perspektivmeldingen fra regjeringen som Stortinget nettopp har behandlet, at «ensidige klimatiltak i bare ett land eller område løser ikke problemet. Ensidige tiltak kan i verste fall føre til flytting av produksjon og økte utslipp i andre land».

– Det er å undergrave begge de klimaforlikene som vi fremforhandlet. Det er å fraskrive seg det ansvaret vi som enkeltnasjon har for våre egne utslipp, og det er også å bryte med de grunnprinsippene som ligger bak alle de internasjonale miljøavtalene som har lykkes. Det er dessverre typisk for Arbeiderpartiet sin holdning i klimapolitikken og det har vært holdningen til den rødgrønne regjeringen i de siste åtte årene, sa Grande.

– Og så har vi da på den andre siden Frp, som helst ikke vil innrømme at det i det hele tatt finnes menneskeskapte klimaendringer, og som nå sier at de ikke en gang vil være med å signere Kyoto 2. Og vet dere hva som er begrunnelsen deres for å ikke bli med? Jo, Frp vil ikke være med i en avtale hvor ikke alle land er med, fordi de mener at det kan bety at utslippene bare flytter til andre land, sa Grande.

– Kjære landsstyre, høres dette kjent ut? Det rødgrønne vil gjerne fortelle oss at en regjering med Frp betyr en dårligere klimapolitikk enn den vi har. Nei, det blir ikke en dårligere klimapolitikk med en blåblå regjering — det blir den samme dårlige klimapolitikken som vi har med den rødgrønne regjeringen. Skal vi ha en ny politikk, så trenger vi Venstre. Skal vi ha en ny politikk, så må vi ha en blågrønn regjering. Alt annet betyr mer av det samme, sa Grande.

En ting helt tydelig og klart: den eneste muligheten vi har for å få til et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er med en blågrønn regjering. Det eneste partiet som kommer til å gå inn i regjeringsforhandlinger med dette kravet øverst på blokka er Venstre.

Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
– Jeg skal ikke frata SV noe av æren for at de har klart å få Arbeiderpartiet til å utsette å vedta en konsekvensutredning. Men landsmøtet til Arbeiderpartiet har gjort det klinkende klart at de ikke har gitt opp å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja, og de har gjort det klinkende klart at de kommer til å fortsette å jobbe for å få borre i disse områdene så lenge det er en åpning for det. Og SV har manglet enten evnen eller viljen til å presse gjennom en varig løsning, sa Grande.

Trine Skei Grande LoVeSe I

Foto: Tor Bjarne Christensen

Venstre står alene blant de politiske partiene om å kreve varig vern mot oljeaktivitet i de mest sårbare områdene langs kysten vår. Men vi står ikke alene i befolkningen.

– Vi vet at vi har et klart flertall av det norske folk bak oss i vårt krav om vern. Og det gjelder også i befolkningen i Nordland og Troms, blant dem som bor i områdene det gjelder. Sist jeg var i Lofoten var jeg på et folkemøte i Ballstad hvor det var stappfullt til randen, og det var én arbeiderpartimann i salen — en tidligere fiskeriminister — som var den eneste som argumenterte for oljeboring, sa Grande.

– Det er også veldig få politikere jeg snakker med som er mot prinsippet varig vern av sårbare naturområder. Bare ikke i Lofoten, Vesterålen og Senja. Og da må jeg virkelig spørre — Hvis ikke der, hvor da? Om ikke Lofoten og Vesterålen er et naturområde som er helt unikt og spesielt, hvilket område skal vi ta vare på da? Hvis det er sånn at det fins ett område langs hele Norskekysten som vi sier at er så viktig å ta vare på at vi ikke skal lete etter olje — og det ikke er her — så lurer jeg på: Hvor da?

Venstre mener LoVeSe er naturområder som er Norges svar på Great Barrier Reef, det er Norges svar på Grand Canyon.

– Australia klarer det, USA klarer det — de klarer å vise disse områdene fram og gjøre de til enorme fordeler for sine land, både som reklame, turistmål og næringsutviklingsområder — det har de landene klart, sa Grande.

Vi trenger varig vern i disse områdene, fordi alt annet enn varig vern vil bety at de vil bli åpnet.

– Om vi ikke kan verne om den siste bærekraftige torskebestanden i verden, hva er verdt å verne da?

Det er Venstre som har viljen og evnen til å få til en varig løsning. Det er vi som står opp for folkeviljen, mot oljenæringen. Derfor er en blågrønn regjering med et sterkt Venstre den eneste regjeringen som kan gi varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Alle andre alternativ betyr mer av det samme, alle andre alternativ betyr konsekvensutredning i neste Stortingsperiode og før eller siden at det åpnes for boring. Det er Venstre som står for det grønne alternativet.

Et liberalt alternativ
– Og jeg kan nevne mange andre eksempler på områder hvor bare Venstre kan gi oss en annen politikk enn den som føres i dag. Jeg nevnte innvandringspolitikk i stad. Jeg har lyst til å sitere sentralstyremedlem Guri Melby, som sa til Dagbladet for noen uker siden: «Når Faremo kritiserer Frp for å stramme inn innvandringspolitikken, står hun til knes i glasskår fra Festung Soria Moria 2», sa Grande.

Forskjellen på Arbeiderpartiet og en mørkeblå regjering i asyl- og flyktningpolitikken er knapt mer enn litt ulik retorikk — og selv der blir de likere og likere. En blåblå regjering, med Frp og uten Venstre, vil ikke gi noen bedre innvandringspolitikk enn den vi har i dag. Det vil bety mer av den samme politikken som de rødgrønne har ført i åtte år nå. Skal det skje en endring, så må vi ha en blågrønn regjering.

– Og jeg kan nevne personvern. For å sitere Håkon Haugli fra Arbeiderpartiet:

«Trine Skei Grande etterlyste saker der personvernet trumfer andre hensyn. Dette er ikke — og kan aldri bli — målet»

Wire

Foto: stock.xchng

Jo, Håkon Haugli, personvern har faktisk en verdi i seg selv, og noen ganger må personvern gå foran andre hensyn, selv om formålet kan virke aldri så bra, der og da. Hvis vi venner oss til at personvern alltid må vike for alle andre hensyn, da har vi ikke lenger noe personvern! Da har vi som samfunn tapt en helt grunnleggende verdi som vi sannsynligvis aldri får tilbake, sa Grande.

– Det er fascinerende nå i disse dager hvor Barrack Obama står i en av sine største kriser som president i USA på grunn av saker som har med personvern og rettssikkerhet å gjøre — at Venstre gang på gang står alene eller nesten alene om å stå opp for de samme verdiene — ofte uten at det blir debatt i Stortinget en gang, sa Grande.

Senest gjelder det når vi som eneste parti sa nei til å gi politiet mulighet til å bruke overskuddsinformasjon fra telefon- og romavlytting for å dømme en tilfeldig tredjepart.

– Vi kommer ikke til å vinne alle disse kampene, men i en blågrønn regjering kommer vi til å kjempe for å vinne så mange som mulig. En blågrønn regjering vil aldri personvernet måtte vike for andre hensyn uten en skikkelig kamp. Med en blåblå regjering kommer det til å fortsette akkurat som det har gjort med den rødgrønne, sa Grande.

Kjære landsstyre, det er noen politikkområder som er spesielt viktige for oss i Venstre. Det er noen saker hvor vi mener det er spesielt viktig at vi får mer Venstrepolitikk. Og det er noen saker som er spesielt viktig for meg. Og nå tror jeg ikke det kommer til å overraske noen at jeg skal snakke om skole. Venstre er garantist for de gode fellesløsningene, i skolen og på andre områder, og en blågrønn regjering vil stå opp for disse løsningene, sa Grande.

Stem Venstre
– Kjære landsstyre, dette er siste gang vi samles før valgdagen. Vi er godt i gang med valgkampen, og det er nå vi legger grunnlaget for hva vi skal oppnå politisk de neste fire årene. Gjør vi et dårlig valg, så betyr det mindre grønn og mindre liberal politikk i Storting og regjering den neste perioden. Gjør vi et godt valg, så får vi en blågrønn regjering som gjennomfører mye Venstrepolitikk, sa Grande.

Logo, Venstre

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Det må vi ha i hodet, alle sammen, når dagene blir litt lange og energinivået kanskje dabber litt av innimellom. Det vi holder på med er ikke bare å flytte noen prosenter opp og ned på resultatet 9. september.

– Om Venstre vinner valget, så vinner vi også politikken. Sjelden har Venstre vært viktigere enn i dette valget. Det er enorm forskjell i miljøpolitikken, i skolepolitikken, og på mange andre områder om vi har en blågrønn regjering med et stort Venstre, eller om vi har en hvilken som helst regjering hvor vi ikke har direkte innflytelse, og det er den innsatsen vi gjør i valgkampen som avgjør hva som blir fasit, sa Grande.

– Og så må vi passe på å fortelle det til velgerne våre, og til de mange sympatisørene av Venstre som deler mange av våre verdier, men som ikke alltid stemmer på oss. Det er viktig å si at den neste måten å sikre Venstrepolitikk på er ved å stemme på Venstre. Den eneste måten å sikre en grønnblå regjering, er ved å stemme Venstre, sa Grande.

Venstre har hatt noen gode meningsmålinger i det siste. Ingen av dem kan fortelle oss hva valgresultatet blir. Vi har alt vi trenger for å gjøre et kjempegodt valg. Vi har flere og mer aktive medlemmer enn noen gang. Vi har et bedre program enn noen gang. Vi er godt forberedt.

– Men vi skal heller aldri hvile på de gode meningsmålingene og tenke «godt nok». Vi skal stå på, hele veien inn og kjempe for hver eneste stemme. Den innsatsen er helt avgjørende, ikke bare for Venstre, men også for retningen i norsk politikk. Venstre har sjelden vært viktigere enn nå, og derfor har innsatsen dere gjør heller aldri vært viktigere. Jeg gleder meg til å drive valgkamp sammen med dere, sa Grande.

Trine Skei Grande til Landsstyret: Lørdag 15. juni:
Video: Video for Web

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**