14.03 vedtok kommunestyret i Sola at det skal være lov med utkjøring av øl fra dagligvarebutikker. For å sikre at dette ble gjennomført ihht gjeldende retningslinjer for salg av alkoholholdig drikk, ble det også vedtatt et tilleggsforslag om at utkjøring skje etter gjeldende retningslinjer for salg av alkoholholdig drikk, og legitimasjon skal fremvises fra kunde og signeres ved levering. Endelig forplikter salgsstedet å etablere et internkontrollsystem etter nærmere anvisning fra kommune.
Det er sistnevnte vedtak Aftenposten i dag omtaler som at kommunen skal «lagre hvem som kjøper øl».
Gruppeleder i Sola Venstre uttaler følgende i en kommentar til oppslaget i Aftenposten: For Venstres var dette et vedtak på helt andre premisser enn de Aftenposten insinuerer. Vår hensikt med å støtte vedtaket, var å både kunne tilby hjemkjøring av øl men også å sikre at denne hjemkjøringen foregikk ihht gjeldende retningslinjer. Noe videre lagringstiltak har vi ikke vedtatt. Administrasjonen fikk videre i oppgave å løse dette ihht gjeldende regler og forskrifter. Det er en forutsetning at disse ordningene bare skal brukes til å sikre oss at rette vedkommende får utlevert de alkoholholdige drikkevarene, og ikke at det skal dannes et arkiv over ølkjøperne.
Kjøper man også vin fra Vinmonpolet og skal hente dette på postkontoret, er det jo også nødvendig å legitimere seg. Dette gjøres for å sikre at man gjennomfører salg av alkoholholdig drikke ihht gjeldende retningslinjer. Samme intensjon lå bak forslaget som vi stemte for i Sola, sier Berggård Endresen. Dersom administrasjonens internkontrollsystem viser seg å være i strid med personvernloven, så er det likevel nødvendig å få etablert et annet internkontrollsystem som både er ihht personvernloven, men som også fremdeles ivaretar behovet knyttet til de gjeldende retningslinjer for salg av alkoholholdig drikke.
Datatilsynet kommer heller ikke med signaler om at vedtaket er i strid med personvernloven, så kanskje Aftenposten mest av alt skaper storm i et (øl)glass med sitt oppslag?