Venstre feiret stemmerettsjubileet

11.juni 2013 var det gått 100 år siden norske kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn, og Venstre deltok i feiringen av demokratiets bursdag på rådhuset i Tromsø.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Irene Dahl er, i tillegg til førstekandidat for Venstre i Troms, leder for likestillingsutvalget i Tromsø kommune. Hun tok initiativet til å markere stemmerettsjubileet i Tromsø, og inviterte barn og ungdom til rådhuset for å feire og reflektere over demokratiet.

– Demokratiet er i seg selv verdt å feire, og hundreårsdagen for allmenn stemmerett i Norge er en god anledning til å hedre demokratiet som styreform. Det er også en anledning til å minnes de som kjempet for sin – og vår – rett, og å samtale om demokratiske utfordringer i dagens samfunn, forteller Irene.

Dagen startet med barnebursdag og kake med 150 fjerdeklassinger i kommunestyresalen, og fortsatte med en samling for ungdomspartiene med foredrag, skuespill og appeller. Leder i Tromsø Unge Venstre, Oda Berntzen, brukte sin appell til å minne om at demokratiet ansvarliggjør hver enkelt i samfunnet.

– Demokrati er ikke bare en verdi, det er handling. Det er ikke nok å stemme på valgdagen, vi har alle et ansvar for å skape et godt samfunn. Derfor mener Venstre at vi ikke skal overlate alt til politikere, og forby det vi ikke liker. Ytringsfrihet er en forutsetning for folkestyre, menneskefiendtlige holdninger kan ikke forbys, de må knuses med argumenter i åpen debatt, sier Oda.

Professor Hege Brækhus holdte et foredrag om kampen for juridisk sikkerhet for kvinner, hvor hun selv har bidratt i arbeidet mot partnervold. Venstre-mann Vidkunn Haugli formidlet historien til Elise Welhaven, og hennes rolle for å innføre stemmerett for kvinner. Trine Lise Olsen fikk forsamlingen til å le av påstander som har vært brukt for å hindre kvinners deltakelse i samfunnet.

Kine Johansen, ungdomskandidat på Venstres stortingsliste i Troms, var en av de som ble engasjert av foredragene;

– Jeg har fått et større perspektiv på den kampen modige kvinner førte for å oppnå sin selvsagte rett til å bestemme over egen hverdag og retningen samfunnet skal gå i. Norge var, og er, et foregangsland når det gjelder likestilling. Dette er en festdag, men det er også på sin plass å tenke på de mange kvinner verden over som ikke har makt til å bestemme sin egen skjebne, og som er underlagt andre på grunn av sitt kjønn. Å styrke kvinners globale posisjon er etter min mening den viktigste utenrikspolitiske oppgaven vi står overfor, både når det gjelder menneskerettigheter og økonomisk utvikling.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**