Sparer ingenting på ny lærekontraktordning

Venstre spurte fylkesråden hva man virkelig sparer på begrensningen i den nye ordningen for tildeling av lærekontrakt i Troms, slik det framgår av dokumentene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I Budsjettoppfølgingsaken står det under
Utdanning
De økonomiske prognosene for utdanningssektoren viser store utfordringer for inneværende budsjettår. I økonomiplanen for 2013-2016 ble det vedtatt innsparingstiltak i forhold til endring av grunnlag for godkjenning av lærekontrakter uten ungdomsrett. Denne innsparingen ble estimert til rundt 3,45 mill. kroner. I 2013 vil reell innsparingseffekt være 0,75 mill.

Roar Sollied

Foto: Tfk

Roar Sollied (Utdanningskomiteen) har hele tiden ment at man ikke kan spare på å gi flere med utdanningsrett lærekontrakter, samtidig som man begrenser mulighetene for dem uten rett.-Det er ulogisk så lenge fylkeskommunens basistilskudd 1( for dem med ungdomsrett) er høyere enn for dem som har brukt retten (basistilskudd 2).

Fylkesråden mener at besparelsene ligger i at det er skåret ned på påbyggingsklasser, samt at det gis færre muligheter til omvalg. -Det er sikkert tilfelle, men det er ikke det som står i teksten eller blir kommunisert ut, og det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom disse forholdene, sier Sollied.

Selve Budsjettsaken gjaldt forholdet at flere som mistet påbygningsåret de var forespeilet, må hjelpes videre i en overgangsordning. Derfor legges 2,7 mill tilbake som tiltak.

Sollied mener at man allerede fra start burde ha kommunisert at den nye ordningen ikke skyldes økonomiske innsparinger, men innføring av et prinsipp som man mener vil tjene de yngste, slik at de får en fortsettelse.
-Det er topp at man får flere lærekontrakter, men ved å ta med dem som har vært uheldige med sine valg, kunne man ha fått flere med siden noen bedrifter gjerne vil ha flere voksne for å kunne ta inn flere av de yngste.

Det er også slik at vi burde kunne formidle ungdom uten ungdomsrett til læreplasser i distriktene som ellers er svært vanskelig å besette.

-Desverre får vi ikke tallene på hvem som faller utenfor, med mindre NAV kan se endringer, for de som har fått beskjed om at de ikke kan søke lærekontrakt, gjør det ikke og telles ikke i fylkeskommunen, sier Sollied. Han mener at i et samfunnsperspektiv burde bare ett forhold gjelde: Å få ungdom kvalifiset til jobb. Samtidig hadde man holdt avtalen i Samfunnskontrakten med partene i arbeidslivet. Samfunnskontrakten med disse forventer en økning på 20% lærekontrakter fra 2011 til 2015. -Det bidrar vi ikke til i Troms med den ordningen som er innført, avslutter Sollied.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**