Områdesykehus i byen, ikke helt på “jordet”

Helseminister Jonas Gahr Støre har gjort lokalisering av nytt områdesykehus til valgkampsak for Ap i Buskerud. Med dette griper han inn i en pågående prosess og bryter sin egen veileder for utredningsarbeid. En faglig konseptvalgutredning (KVU) med flere gode alternativer er i gang, med planlagt endelig vedtak i løpet av 2013 -2014 om bygging av nytt områdesykehus. Statsrådens inngripen nå, sikkert etter “råd” fra Kolberg og Buskerud Ap, sporer helt av en faglig prosess der best mulige løsninger for pasienter, ansatte, fagmiljø, miljøvennlig byutvikling og transport skulle avgjøre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Stortingskandidat Rebekka Borsch.

Stortingskandidat Rebekka Borsch.
Foto: privat

Dessuten er det den endelige bekreftelsen på at Ap lenge har drevet med uærlig spill rundt skjebnen til Kongsberg sykehus.

"Byspredning" til Ytterkollen er stikk i strid med nasjonale miljøpolitiske føringer et nesten samlet Storting står bak. Venstre vil ha et lett tilgjengelig, miljøvennlig sykehus i byen med gode transportløsninger og i samspill med det voksende helsefaglige miljøet ved høyskolen. Samtidig vil vi bevare et fullverdig lokalsykehus på Kongsberg, noe som vil være av sentral betydning for helsetilbudet og fremtidig utvikling i hele regionen.

“Hvis vi sørger for at boliger, handel og arbeidsplasser legges nær jernbanestasjoner og andre trafikknutepunkter, vil behovet for biltransport bli mindre. Slik kan vi få reduserte bilkøer, mindre luftforurensning og lavere utslipp av klimagasser. ”
"Transportveksten omkring byene må løses med kollektivtransport, sykkel og gange".

Vil øke biltrafikken og køene
Sitatene over er fra miljøvernministrene Solheim og Solhjell, Nasjonal Transportplan og det siste fra "Buskerudbyen 2013 -2023". Regjeringen og et nesten samlet Storting ønsker en byutvikling for mindre bilkøer, forurensing og støy. Dette må veie tungt når et område-sykehus for Vestre Viken med 3000-4000 ansatte skal plasseres. Hvor må sykehuset ligge for at flest mulig ansatte, dagpasienter og besøkende skal velge tog, sykkel, gange eller buss? Hvor må sykehuset ligge for å kunne rekruttere spesialister fra en stor region men gode pendlermuligheter med tog som det mest attraktive og miljøvennlige? Dette handler ikke om kamp mellom kommuner, men om at et sykehus skal fungere godt for pasienter og ansatte.

Sykehus på Ytterkollen vil øke biltrafikken og køene. Det vil være helt på tvers av statens egne retningslinjer for lokalisering av store arbeidsplasser. Vedtaket vil dessuten medføre at et stort areal med dyrket mark bygges ned. Enda et prinsippbrudd, nemlig med jordvernsloven. Helt unødvendig og dårlig politisk håndverk når andre tomtealternativer foreligger.

Fortsatt lokalsykehus på Kongsberg
Det synes ut fra dette å være særlig en ansvarlig mulighet: Sundland/ Gulskogen i Drammen sentrum har over 1000 da som trenger byutvikling og fortetting. Bare på Sundland er over 300 da. regulert for næring og bolig. Avgrensningen mot Jernbaneverket er avklart i reguleringsplan. Bydelen har plass til flere tusen nye arbeidsplasser og mange hundre boliger i tillegg til sykehuset. Lokaltog og flytog kan enkelt forlenges fra Drammen stasjon til Gulskogen/ Sundland og sikre rekruttering av fagfolk i Asker og Bærum. Nærhet til Papirbredden gjør at vi kanskje har både universitet, universitetssykehus og medisinutdannelse i Drammen om 20 år. Sundland er det sikreste, minst risikofylte og mest miljøvennlige alternativet.

Ap’s vedtak om å legge ned Kongsberg sykehus til fordel for et nytt sykehus nær Drammen viser at kampen for Kongsberg sykehus er viktigere enn noensinne. Heldigvis kan velgerne gjøre noe med saken ved høstens valg. Et nytt, moderne og avansert områdesykehus for helse Vestre Viken i Drammen kombinert med fortsatt fullverdige lokalsykehus i Kongsberg og på Hønefoss er den beste løsningen for befolkningen i Buskerud og for hele Vestre Viken.

Rebekka Borsch, stortingskandidat Buskerud Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**