10:00 Opprop. Venstre er representert ved Toril Berge, Odd Einar Dørum, Espen Ophaug, Julianne Ferskaug og Terje Bjøro (møter for Guro Fjellanger).
10:05 Ola Elvestuen redegjør for beslutning i Bymiljøetaten om å fraråde opphold på Langøyene, på bakgrunn av funn av foruresning etter at området ble brukt som deponi for avfall i perioden 1908 – 1948. Bymiljøetaten vil fortløpenede vurdere situasjonen, og gjennomføre ytterligere undersøkelser for å avklare hvilke tiltak som må settes i verk for å åpne øya for ferdsel. Kommuneoverlegen vurderer helsefaren som liten, men konsentrasjonen av miljøgifter gjør det nødvendig å stenge øya for bruk. Båtene vil derfor ikke trafikkere Langøya i tiden som kommer.
10:15 Beretningsdebatten åpner med kontrollutvalgets leder, som redegjør for utvalgets arbeid i 2012. Deretter holder gruppelederne hovedinnlegg, med etterfølgende replikkrunde. Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg er først ut.
10:45 Odd Einar Dørum stiller spørsmål til Aps representant Rina Mariann Hansen om samarbeidet mellom staten og kommunen på kollektivtrafikken. Oslo har svært gode resultater, men de statlige satsningen holder ikke samme nivå, sa Dørum, og spurte Hansen om hun ser noen mulighet for at staten vil styrke satsningen i tiden som kommer. Hansen svarte ved å vise til Nasjonal Transportplan.
10:55 Toril Berge holder Venstres hovedinnlegg. Oslo er kjent som en miljøkommune, takket være satsning på kollektiv, utfasing av oljefyring og utvikling av gode byrom. Byen vokser, og det gjør også andelen kollektivbrukere, sa Berge, og understreket at satsningen på miljøtiltak har gitt gode resultater i 2012. Venstre mener også at Oslo skal ha landets beste skole, og prioriterer det i de årlige budjsettene, sier Berge, og viste til at resultatene stadig blir bedre. I tillegg skal vi ha en morsom by. I Oslo kan vi gå ut på et kulturarrangement hver dag gjennom hele året, og aldri gå samme sted to ganger. Det er det ikke mange steder man kan, sa Berge.
I en by som vokser, må vi gjøre gode investeringer. Derfor er jeg veldig glad for at arbeidet med Lørenbanen nå er i gang, og for at vi klarer å bygge opptil flere klasserom hver uke, sa Berge. I tillegg vil jeg gjerne si noen ord om samhandlingsreformen. Det er ingen tvil om at denne reformen presser kommunen til det ytterste, men våre ansatte har klart oppgaven på en forbilledlig måte, selv om forarbeidet har vært så som så fra statens side. Det fortjener de skryt for, sa Berge, og avsluttet innlegget med å si at rusomsorgen i Oslo er bedre enn noen sinne, ikke minst takket være det nye mottakssenteret i Storgata 36.
11:00 Jøran Kallmyr (F) stiller spørsmål til Toril Berge om hvordan Oslo skal ha råd til å ta imot flere flyktninger i årene som kommer. Berge svarer at Oslo skal være en by med plass til mennesker på flukt, og sørge for at de får mulighet til å få utdannelse, arbeid og bolig. Vi må ha et barnevern som ivaretar de svakeste, en skole som sørger for at alle lærer språket, og jeg mener det er en styrke for byen at vi har plass til folk som kommer fra en vanskelig situasjon og har behov for vår hjelp, sa Berge.
11:05 Trine Dønhaug (SV) stilte spørsmål til Berge om satsningen på sykkel. Berge benyttet anledningen til å gratulere Rune Gjøs med ansettelsen som ny sykkeldirektør, og sa at også Venstre deler målsetningen om at sykkelandelen må økes. Det er gjort mye arbeid, men det er fremdeles mye som gjenstår, og dette vil være et prioritert område for Venstre i årene som kommer, avsluttet Berge.
12:25 Odd Einar Dørum tar replikk til Abdullah Alsabeegh (A) og sier at kollektivtrafikken i Oslo går så det suser, men at staten legger begrensinger Oslo ikke trenger. Dørum trakk frem skiltmyndighet som et enkelt tiltak som vil bedre fremkommeligheten i Oslo, men dette får ikke Oslo av departementet. Han understreket også at det er bygget 65 kunstgressbaner i Oslo de siste ti årene, i tillegg til store satsninger på blant annet Bislet og Holmenkollen. Det gjøres mye i byen på idrettsfronten, og jeg er stolt men ennå ikke fornøyd, avsluttet Dørum.
12:30 Bystyret tar lunsjpause. Oppdateringene herfra fortsetter ca. 13:30
13:30 Bystyret gjenopptar forhandlingene. Første taler etter pausen er Odd Einar Dørum. Oslo er en ledende miljøby, som blir lagt merke til internasjonalt, sier Dørum, og trekker frem Energigjenvinningsetaten som et spesielt vellykket eksempel. Gjennom Oslopakke 3 har vi skapt en suksess, men denne suksessen trenger satsning på infrastruktur. Derfor er jeg glad for at Lørenbanen er satt i gang, og glad for at Rune Gjøs er ansatt som sykkeldirektør, sa Dørum. Han redegjorde også for de mange idrettsutbyggingene kommunen har stått for de senere år, og viste til at utviklingen i Bymiljøetaten er på vei i riktig retning.
13:35 I replikkutvekslingen etter Dørums innlegg fikk han blant annet anledning til å snakke om vern av trær, badetilbudet i Oslo og veistandard og ikke minst skiltmyndighet, som et enstemmig bystyre ved gjentatte anledninger har bedt departementet om å overføre til kommunen.
13:50 Ola Elvestuen får ordet, og sier at kommunens målsetning om å redusere klimautslipp med 50% innen 2020 er svært ambisiøs, særlig tatt i betraktning at det kun er kommunens egne virkemidler som legges til grunn. Klimautslipp pr. innbygger er gått ned med 11% og all trafikkvekst tas med kollektiv, gange og sykkel, sier Elvestuen, og understreker at det er behov for å gjøre mer tilrettelegging for sykling. Om 5-7 år skal Oslofolk være like stolte av sykkelbyen som de er av kollektivtilbudet, sa Elvestuen. Han redegjorde også for kommunens arbeide med utfasing av oljefyring, som er et eksempel til etterfølgelse. I tillegg er Oslo elbil-hovedstaden, og satser offensivt på diverse energisparingstiltak, som landstrøm i havnen, avsluttet Elvestuen.
14:15 Bystyret behandler årsberetninger fra Kultur- og utdanningskomiteens område.
14:20 Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg i kultur- og utdanningsdebatten. 2012 var et bra år for Oslo som kunnskapsby og som kulturby, sier Ferskaug. Det er høy trivsel på skolene, antall lærekontrakter har økt, 18 nye ledertalenter med master eller doktorgrad er tatt opp i Teach First programmet, PROFF-prosjektet med fokus på grunnleggende ferdigheter er gjennomført på flere skoler, talentene blir satset på, Oslo har igjen gjort det godt på nasjonale prøver, tilbudet om arbeidsplassbasert førskolelærerutdanning ble videreført og frafallet i videregående opplæring viser jevn nedgang de siste årene. Dette er bare noen av de positive tiltakene og resultatene Oslo fikk til i 2012, sa Ferskaug.
Også på kultursiden ble utdanningstilbudet styrket i fjor. Oslo musikk og kulturskole har videreført arbeidet med å utvikle kulturskoletilbudet i Oslo. Undervisningen foregår over hele byen, og tilbyr mange ulike aktiviteter innen musikk, dans, teater, visuell kunst og tekst. Det er opprettet kulturstasjon ved Rommen skole og Oslo musikk og kulturskole deltar i planleggingen av nye skoler. For Venstre er det et mål at Oslo som kulturby skal være i stadig utvikling og bidra til nyskapning på kunst- og kuturfeltet. Oslo skal være talentenes by, og da må kommunen legge til rette for at disse talentene skal kunne lykkes.
I bibliotekene har det også vært stor aktivitet. Det har vært avholdt rundt 2500 arrangement i regi av bibliotekene alene og i samarbeid med andre. Flesteparten av disse har vært rettet mot barn. Generelt har tilbudet til barn og unge innen kultur og fritid har vært omfattende og godt. At byen har et bra kulturtilbud for barn er et mål i seg selv, men det er også gledelig at disse tilbudene bidrar til læring, utvikling og oppdaging av byens fremtidige kunstnere. Jeg håper vi fortsetter det gode arbeidet vi gjør for byens kulturliv slik at Oslo fortsetter å være et sentrum for kultur og kunst, avsluttet Ferskaug.
14:40 Bystyret går videre til Helse- og sosialkomiteens område.
15:30 Bystyret debatterer Byutviklingskomiteens område.
15:45 Espen Ophaug tar ordet, og sier at boligbyggingen er i ferd med å ta seg opp etter en nedgang som følge av finanskrisen. I Oslo bygges det flere boliger enn i de andre store byene tilsammen, og veksten kommer til å fortsette i årene som kommer, sa Ophaug. Odd Einar Dørum tar også ordet, og sier at det er nødvendig å gjøre studentboliger og heve kostnadstaket for utbygging av studenboliger med statlig støtte.
16:00 Årsberetningene for kommunens virksomheter tas til orientering. Bystyret går videre til å behandle årsberetning for Helse-, sosial- og eldreombudet. Terje Bjøro tar ordet, og sier at han spesielt har merket seg omtalen av den såkalt sambogarantien, som sikrer at par kan fortsette å bo sammen selv om bare en av dem har krav på langtidsplass. Han spør eldrebyråd Aud Kvalbein om hvordan det politiske vedtaket om dette blir fulgt opp i bydelene. Kvalbein svarer at ordningen ikke har vært i effekt lenge nok til å konkludere på om den fungerer etter hensikten ennå, men at den skal evalueres etter ett år.
16:15 Ombudets årsberetning tas til orientering. Bystyret går videre til å behandle sak om tannhelsetjenesten i Oslo.
16:30 Styrking av tannhelsetjenesten blir vedtatt.
16:40 Toril Berge tar ordet til forslag om å lage en plan for etablering av 1000 nye sykehjemsplasser. Befolkningsprognosene viser at det ikke er behov for å etablere 1000 plasser utover sykehjemsbehovsplanen, og vi har ikke sett noen grunn til at det er nødvendig å avvike fra disse prognosene, sa Berge. Jeg er åpen for at prognosene ikke nødvendigvis er perfekte, men det er også veldig rart å slå fast uten noe grunnlag at behovet er akkurat 1000 plasser. Jeg vil heller at Oslo kommune planlegger utfra det behovet vi har grunn til å tro at vi har basert på grundige utredninger og analyse, fremfor mer eller mindre tilfeldige valgkamputspill fra de øvrige partiene, avsluttet Berge.
16:45 Det blir vedtatt at sykehjemsbehovsplanen ved neste rullering skal inneholde mulighet for å forsere utbyggingen med 1000 plasser. I tillegg blir det vedtatt at forsøksordningen med at bydelene får fastsette åpningstider for skjenkesteder vedtatt uten debatt. Bystyret går videre til å behandle plan for idrett og friluftsliv.
16:55 Odd Einar Dørum tar ordet, og redegjør for behandlingen av saken i komiteen. Det var byråden selv som foreslo at planen for idrett og friluftsliv skal videreutvikles til en konkret handlingsplan for idrettsatsningen i Oslo, sier Dørum, og understreker at det er behov for tett oppfølging av dette fra byrådets side. Det satses på idrett, men etter de uheldige erfaringene med Holmenkollen, er vi kanskje blitt litt for glade i å undersøke og utrede i lang tid, slik at ting blir dyrere og tar lenger tid å gjennomføre. Derfor er det bra at byrådet allerede i forbindelse med budsjettet foreslo å organisere finansieringen av prosjektene på en ny måte, som vil sikre bedre gjennomføring, avsluttet Dørum.
17:00 Ola Elvestuen tar ordet, og redegjør for innholdet i planen og arbeidet videre. Han sier at byrådet i større grad vil satse på den egenorganiserte idretten, som snowboard, skating og streetbasket. I tillegg har byrådet omfattende planer om å etablere nye kyststier og ruste opp eksisterende friluftsområder, avsluttet Elvestuen.
17:05 Plan for idrett og friluftsliv med tilleggsforslag fra komiteen blir enstemmig vedtatt. Bystyret går videre til å behandle revidert budsjett.
17:10 Toril Berge tar ordet, og sier det er viktig å huske at dette er snakk om en revisjon av eksisterende budsjett. Det er for eksempel bra at vi gir Oslo Nye teater omstillingsmidler etter å ha vedtatt omorganisering, og gir Dette er et fint sted mulighet til å sluttføre arbeidet sitt. Det er imidlertid viktig at vi fremstår som en forutsigbar kommune, og holder oss til de søknadsprosessene som alle organsisajoner i byen kjenner til, i stedet for å fordele penger på gode formål mer eller mindre tilfeldig. Det er mange som hadde hatt glede av litt mer penger på sommeren, men vi vil ikke at det er de som tilfeldigvis oppdager at det har åpnet seg en mulighet som skal begustiges på bekostning av de som venter tålmodig på neste søknadsrunde, avsluttet Berge.
17:25 Julianne Ferskaug tar også ordet, og sier hun er veldig glad for at Oslo Nye teater får 5 millioner kroner i omstillingsmidler, etter at bystyret i vår vedtok at teateret skal gjennomgå en prosess for å bli et mer prosjektdrevet teater. Det er viktig for Venstre at denne omstillingen skjer på en god måte, og med disse midlene sikrer vi det. I tillegg er jeg glad for at vi avsetter 1 mill. til Sex og Samfunn, som gjør en en uvurderlig forebyggende innsats rettet mot ungdom, avsluttet Ferskaug.
17:40 Bystyret går til votering over revidert budsjett. Egen nettsak om resultatet av voteringen publiseres på disse sider så snart den er avsluttet.
17:50 Bystyret må utsette deler av voteringen til etter middagspausen, ettersom opposisjonspartiene har etablert flertall for flere påplusninger enn de er enige om inndekning for.
18:00 Bystyret tar middagspause. Oppdateringene fortsetter herfra ca. 18:40.
18:40 Bystyret behandler småhusplanen.
18:50 Espen Ophaug tar ordet, og sier at småhusplanen har hatt en lang behandling i Byutviklingskomiteen, blant annet gjennom en arbeidsgruppe som har arbeidet i over et halvt år. Høyre og Venstre lyktes i komiteen å komme til enighet med SV og MDG. Det er viktig å understreke at småhusplanen er en plan både for bevaring og utvikling. Komiteen ber derfor byrådet om å komme tilbake i kommuneplanen med en oversikt over hvilke områder som egner seg for fortetting. I hovedsak bør dette være kollektivknutepunkter. Sterk fortetting langt fra kollektivknutepunkter vil øke biltrafikken, og det ønsker ikke Venstre, sa Ophaug, og avsluttet sitt innlegg med å si at planen representerer en god balanse mellom bevaring av småhusområder og utvikling av boligmarkedet.
19:15 Odd Einar Dørum tar ordet og sier at fortetting må gjøres på en intelligent område. Han tar opp viktigheten av en helhetlig plan for Skøyen-området, og viser til Bærum som et eksempel på hvor galt det kan gå med fortetting om man ikke har en god plan i bunn.
19:25 Espen Ophaug tar ordet igjen, og minner om at småhusplanen som vedtas i dag er en revidering av en plan som har vært gjeldende i Oslo i mange år. Han sier også at komiteen har mottatt mange innspill fra diverse aktører, men at det ikke kan være slik at private interessenter skal diktere byutviklingspolitikken i Oslo. Det må vi politikere gjøre, og småhusplanen er et godt verktøy for å sikre en positiv byutvikling i de 13 bydelene som den omfatter, avsluttet Ophaug.
19:30 Revidering av småhusplanen blir vedtatt med Høyre, Venstre, KrF, SV og MDGs stemmer.
19:40 Bystyret går tilbake til å behandle ferdig revidert budsjett. Finanskomiteens leder, Eirik Lae Solberg, redegjør for at bystyreflertallet har vedtatt påplusninger som gikk utover handlingsrommet. Det er derfor, beklagelig nok, nødvendig at byrådspartiene trekker tilbake støtten til økning på 10 mill. til asfaltering og 2 mill. til Munchmuseet, for å sikre at revidert budsjett blir lovlig vedtatt. As fraksjonsleder Rina Mariann Hansen og SVs Ivar Johansen sier deretter at de også vil snu voteringen sin, slik at det blir flertall for begge påplusningene likevel.
20:20 Bystyret behandler sak om Etterstad videregående skole. Flere av skolebyggene på Etterstad er i så dårlig forfatning at de må rives, og det er derfor vurdert som hensiktsmessig å flytte de tekniske fagene til Holtet, sa Ferskaug, og understreket at Etterstad skole ikke må sees som et isoloert tilfelle, men som et ledd i en stor kabal som må gå opp med tanke på søkergrunnlaget og for å skape de gode fagmiljøene. Nå har vi muligheten til å skape et nytt og spenndende miljø for de maritime fagene på den nye skolen i sentrum-vest, og knytte dem sammen med det store fagmiljøet vi har på dette feltet i Oslo og omegn. Det gir også muligheter for å skapeet helt nytt og spennende fagmiljø på Etterstad med tilbud innen mat, kultur, service og reiseliv, sa Ferskaug. Jeg håper bystyret vil være med på å styrke og utvikle yrkesfagene til beste for byen, avsluttet Ferskaug.
20:40 Bystyret vedtar, mot byrådspartienes stemmer, å la maritime og tekniske fag bli på Etterstad skole.
20:45 Bystyret behandler regulering av Bispekilen i Bjørvika.
21:00 Bystyret vedtar høringsuttalelse for Oslopakke 3 uten debatt, og går tilbake til en diskusjon om uheldige aspekter ved behandlingen av dispensajonssøknad fra Statens Vegvesen vedr. Bispekilen.
21:05 Bystyret går videre til å behandle kjøp av Åkebergveien 12 – 14. Kjøpet er tenkt brukt til å tilby beboerne i de kommunale boligene i Hagegata et alternativ når disse skal selges. Se innlegg på Nye Meninger av BU-representant i bydel Grünerløkka Jarl W.Alnæs for mer informasjon om forslaget.
21:10 Toril Berge tar ordet, og sier at spredning av kommunale boliger, bedre bomiljøer og større leiligheter har vært en strategi bystyret har stått sammen om. Nå har vi en mulighet til å oppnå alt dette, og kvitte oss med dårlige boliger i Hagegata, men bystyreflertallet velger å si nei til denne muligheten. Det er veldig synd, ikke minst for alle de barna som ikke får muligheten til å få et bedre hjem enn de har i dag. Nå må de bli boende lenger enn nødvendig i små leiligeheter bystyret mener bør selges, fordi bystyreflertallet ikke vil benytte seg av denne muligheten. Det er veldig synd, avsluttet Berge.
21:15 Hallstein Bjercke tar ordet, og sier at forslaget er et forsøk på å løse en akutt situasjon rundt Tøyensenteret, hvor barnefamilier får muligheten til å flytte fra små lelligheter i utrygge omgivelser. Opposisjonen sier at disse familiene kan flytte til andre deler av byen, men dette er snakk om enkeltmennsker, som opposisjonen altså vil flytte vekk fra sine kjente bomiljøer mot deres vilje, i stedet for å gi dem et nytt, bedre tilbud på et sted de er kjent og har vennene sine. Vi kunne gått i gang umiddelbart med å gjøre om Hagegata til studentboliger, men det sier altså bystyreflertallet nei til, og det er veldig synd, for Tøyen, men ikke minst for barna og familienene deres, avsluttet Bjercke.
21:30 Byrådets forslag om å kjøpe bygårder i Åkebergveien 12-14 faller. Bystyret går videre til å behandle forslag fra Ap om å forby tigging innenfor Ring 2, langs kollektivtraseer, på kjøpesentre og i boligområder.
21:40 Toril Berge tar ordet, og sier at Venstre mener det må være lov for folk å be om hjelp. Venstre mener det var riktig å oppheve løsgjengerloven, og stemmer mot forslagene om forbud og registrering som Arbeiderpartiet har fremmet. Mange har tatt til orde for forbud fordi agressiv tigging forekommer. Dette er imidlertid allerede forbudt, og vi forutsetter at politiet håndhever de regler som gjelder, avslutter Berge.
21:55 Odd Einar Dørum tar ordet, og sier at det ikke er slik at rumenske myndigheter uten videre hjelper romfolk, og at det er ikke slik at alle midler fra den norske staten når frem. Jeg er glad for at de frivillige organisasjonene gjør godt arbeid med støtte fra kommunen for å hjelpe noen av de aller svakeste menneskene i byen vår, blant annet i Urtegata, og jeg er glad for at det ser ut til at de frivillige vil lykkes med å etablere et nøkternt overnattingstilbud til utsatte mennesker, sa Dørum. Også den statlige støtten bør i større grad kanaliseres gjennom for eksempel Frelsesarmeen, for det er de som har mulighet til å få best effekt av pengene, avsluttet han.
22:05 Bystyret forkaster alle forslag om forbud, regulering og meldeplikt for tigging. En stor seier for Oslo Venstre. Dermed er møtet hevet.