Bar staur, spiste kameler og la seg flat

Hurdals ordfører og stortingskandidat, Runar Bålsrud, fikk prøve seg i en politisk hinderløype laget av Eidsvoll 1814. Blant oppgavene politikerne måtte gjøre, var å bære staur, spise kameler og å legge seg flat.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Runar Bålsrud er stortingskandidat for Akershus Venstre og ordfører i Hurdal.

Runar Bålsrud er stortingskandidat for Akershus Venstre og ordfører i Hurdal.
Foto: Gisle Bjørneby, 2013

 Les hele saken i Eidsvoll Ullensaker Blad.

Les hele saken i Eidsvoll Ullensaker Blad.
Foto: Venstre

Ordfører Runar Bålsrud fra Hurdal ledet an i den politiske treningsløypa utenfor Eidsvoll 1814 11. juni. Med seg hadde han kommunens egne 8.-klassinger som fikk en leksjon i hvordan tolke politikernes språk og uttrykk. Hva mener de egentlig når de sier at de bærer staur, eller når de driver med politisk
tautrekking? Eller når de har mange hatter på hodet?

Runar Bålsrud forklarte at det ikke kan tolkes bokstavelig, men at det betyr at folk kan ha flere roller. I hinderløypen var det å ha mange hatter på hodet samtidig en av oppgavene.

Å bære staur
Det var Per Borten som sa de berømte ordene i 1971, etter at han overlot overlot statsministerkontoret til Trygve Bratteli: «Jeg vet ikke om det er ubeskjedent, men kanskje min oppgave mer kan sammenlignes med det å bære staur. Alle som har prøvd det, vet at man kan få vanskeligheter underveis hvis stauren begynner å sprike oppe på skuldra.»

«Å bære staur» ble deretter et uttrykk som brukes om å lede et samarbeid av flere parter med sprikende interesser.

Video hentet fra YouTube. For full video klikk her.

I år er det 100 år siden vi fikk allmenn stemmerett i Norge. Eidsvoll 1814 markerer dette med å invitere skoleklasser fra ungdomsskoler og videregående skoler til et eget skoleringsopplegg. Målet er at elevene skal lære om stemmerett, likestilling, demokrati og politikk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**