Miljødagen markert i Larvik

Jan Kulland, Larvik Venstres leder, holdt en tankevekkende miljøappell da Larvik Venstre markerte verdens miljødag 2013. Tradisjonen tro er stedet Larvik Torg når Venstre-laget i Larvik har stand, deler ut miljøpris (se bilde av prisvinner nedenfor i artikkelen) og benytter dagen til miljøappell. Markeringen fant sted lørdag 8. juni. Temaet for årets miljødag var “mat som ressurs”. Dette kom også Larvik Venstres leder Jan Kulland inn på i sin miljøtale.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Jan Kulland holdt miljøappell.

Jan Kulland holdt miljøappell.
Foto: Trygve Storrønningen

– God miljøpolitikk fører til en bedre hverdag for deg og meg. Venstres miljøpolitikk er positiv og framtidsoptimistisk. Det overordnede målet er at alle får en god hverdag med ren luft, rent vann, bedre kollektivtilbud, trivelige nærmiljøer og energisparing i eget hjem, sa Jan Kulland.
Han fortsatte å si at all forskning viser at menneskelig aktivitet påvirker miljøet — samtidig er det et paradoks at stadig færre er bekymret for konsekvensene av manglende politisk handlekraft. Uansett mener Venstre at klimautfordringene må tas på alvor. Nå må det bli slutt på å snakke om, ja, sogar utenom! Kyotoavtalen forplikter oss.

– Norge har verdens største kjøpekraft. Ja, vi har vel egentlig «fått det så godt at vi har vondt av det». Venstre mener likevel at framtidige generasjoner skal ha de samme muligheter som vi har i dag. Da må vi ta vare på jorda. Vi vil arbeide for sterkere vern av matjord.

Landbruk

Foto: E.Ringnes

– Dessuten jobber vi for at organisk avfall gjenvinnes eller komposteres, at det blir billigere å handle miljøvennlig mat, at unødvendig plastemballasje rundt mat reduseres og at skatte- og avgiftssystemet legges om slik at det blir enklere og rimeligere for folk å ta grønne valg i hverdagen.

– Larvik Venstre tar på alvor ordtaket om å reagere globalt og handle lokalt. Venstrefolk vil kjempe for raskere gjennomføring av dobbeltsporet jernbanetrasé i Vestfold, legge til rette for elbiler og ladestasjoner, sikre vår oppvoksende slekt god plass for barns lek og fantasi.

– Å sikre Farris for framtiden er nødvendig. Det er ingen selvfølge at drikkevannskilden Farris forblir trygg og sikker hvis vi ikke passer på og er føre-var mht forurensning fra båtmotorer, uheldige utslipp eller utilsiktede andre hendelser.

Matsvinn – mye kan gjøres på kjøkkenet. Budskapet er at vi må bli flinkere til å ta vare på maten, både som produsenter og som forbrukere. Kaster du potetene som blir til overs? 1/3 av all maten i verden kastes. 1 av 4 handleposer når aldri matfatet. Matforbruk og miljø henger sammen.

– Venstre er ikke et «venteparti» – en avklaring og nedtrapping av oljevirksomheten må skje nå — kollektivtilbudet må bygges ut nå.

Miljøprisvinner Guro Furustad flankert av Karin S. Frøyd og Jan Kulland fra Larvik Venstre.

Miljøprisvinner Guro Furustad flankert av Karin S. Frøyd og Jan Kulland fra Larvik Venstre.
Foto: Trygve Storrønningen

Avslutningsvis sa Jan Kulland at neste generasjon vil dømme oss for lite handling og mot for å gjennomføre nødvendige tiltak for å være bærekraftige og fornybare. – Venstre setter klima og miljø som nr. 1 — det er positivt, og vi har ikke troverdighet i kampen for menneskeheten, hvis vi ikke samtidig har evnen til å nyte tilværelsen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**