Innlegg: Kjære Espelund!

Idag har styremedlem i Eidsvoll Venstre, Per Aage Pleym Christensen et innlegg i EUB (som avisen har kalt “Valgdebatter på videregående”). Grunnen er at Jessheim vgs. skal ha valgtorg og ikke valgdebatt foran stortingsvalget 09.september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I EUB 04.juni var det et intervju med formann i Ullensaker FpU Sandra Kim Eldevik, som var kritisk til at Jessheim vgs. har valgtorg og ikke paneldebatt foran stortingsvalget i september.

Pleym Christensen oppfordrer i innlegget Ullensakers ordfører Harald Espelund, i egenskap av å være leder i valgstyret i kommunen, om å sørge for at elevene på Jessheim (som har stemmerett ved valget) får anledning til å forhåndsstemme på skolen.

Nedenfor er innlegget gjengitt. Siden det er formet som en henvendelse til Ullensakers ordfører er den opprinnelige overskriften beholdt:

Kjære Espelund!

Jeg vet ikke om du så oppslaget i EUB 04.juni med Sandra Kim Eldevik, leder Ullensaker FpU, som oppfordret Jessheim vgs. til å avholde paneldebatt foran stortingsvalget 09.september. EUB skriver: “Fylkestinget har bestemt at alle videregående skoler skal ha valgtorg før skolevalget som holdes i forkant av høstens stortingsvalg. I tillegg får hver enkelt skole selv bestemme om de vil holde debatt.”

Ifjor høst var det uenighet blant ungdomspartiene om man skulle vende tilbake til den klassiske skoledebatten, som det er lang tradisjon for på videregående skoler. På grunn av Utøya-massakren ble det i 2011 avholdt såkalte valgtorg. Noen ønsket fortsette med valgtorg også iår, mens andre ønsket skoledebatt. Som det står i artikkelen ønsker ikke Jessheim vgs. å ha skoledebatt.

Som ordfører i Ullensaker er det ikke i ditt lodd å overprøve en fylkeskommunal videregående skole. Men som leder for valgstyret i Ullensaker håper jeg at du kan ta et initiativ som ihvertfall kan bidra til å øke valgdeltagelsen blant førstegangsvelgere som også er elever på videregående skoler: Valgstyret i Ullensaker kan søke fylkeskommunen om å få ha valglokale på Jessheim vgs., slik at elever som også er førstegangsvelgere kan avgi forhåndsstemme, på skolen. Hvis valglokale opprettes på Jessheim vgs, og har åpent 2 timer hver dag den siste eller de to siste ukene før valget, kan dette bidra til øket valgdeltagelse blant førstegangsvelgerne. Ved forrige valg lå den ca 20% nivået for alle velgere. Hvis du vil ha flere argumenter kan du lese artikler om temaet på Eidsvoll Venstres hjemmeside, f.eks 24.februar.

Mvh Per Aage Pleym Christensen,
styremedlem Eidsvoll Venstre


Innlegget står på s. 8 i EUB 08.juni

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**