Venstre fremmet forslag om biologisk mangfold

I dag debatterte Stortinget Venstres forslag om norsk naturmangfold. Det er dramatisk for livet på kloden når mangfoldet av arter utryddes i et tempo som er minst tusen ganger raskere enn det som er naturlig, sa Borghild Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre mener naturmangfold er grunnmuren menneskene bygger samfunn og økonomi på. Robuste økosystemer med stort mangfold av arter og gener sikrer tilgangen til livsnødvendige økosystemtjenester slik som mat, rent vann, ren luft — naturressursene som utnyttes for å bygge hus og skaffe energi.

Les hele forslaget her.

Naturmangfoldet gir opplevelser og livskvalitet og er en viktig del av kulturen i mange ulike samfunn. Derfor er det dramatisk for livet på kloden når mangfoldet av arter utryddes i et tempo som er minst tusen ganger raskere enn det som er naturlig, sier Tenden.

Miljøkampanje Poster

Foto: Venstre

Det er de fattige delene av verdens befolkning som rammes først og mest direkte når naturmangfoldet forsvinner. Ødeleggelse av naturlige buffere som økosystemene utgjør, forsterker virkningene av naturkatastrofer som tørke og flom.

– Dette er katastrofer som årlig rammer 270 millioner mennesker og forårsaker 124 000 menneskers død. Degraderte og forurensede økosystemer er den viktigste årsaken til at 900 millioner mennesker mangler rent drikkevann. Samlet er verdien av økosystemtjenestene globalt anslått til 21 000—27 000 milliarder dollar, sa Tenden.

Også Norge har langt igjen før naturmangfoldet er trygget.
Den norske rødlista fra 2010, som viser prognoser for arters risiko for å dø ut fra et område, hvor det er oppført 4 599 arter, hvorav 2 398 er truet og 1 284 nær truet. Den største trusselen mot naturmangfoldet i Norge er arealbruk og arealbruksendringer. Utbygging av naturområder og kulturlandskapet truer dyr og planter, og mange naturtyper som ikke finnes andre steder i verden er i ferd med å bli borte.

– Utbygging av et hyttefelt, en vei, en kraftstasjon eller utplanting av fremmede treslag gir inntekter både til kommuner, bedrifter eller privatpersoner, uten at kostnaden av naturødeleggelsene er synlige. Her ligger kjernen i problemet. Det er vanskelig å snu utviklingen og stanse det dramatiske tapet av arter og naturtyper fordi mangfoldet ødelegges bit for bit og fordi hvert inngrep kan synes ubetydelig. Det er først når man løfter blikket og ser det større bildet, regionalt, nasjonalt og globalt, at bildet blir tydelig, sa Tenden.

Borgild Tenden Vestfold Vs årsmøte 2010

Foto: Kåre Pettersen

Norge har gjennom Konvensjonen om biologisk mangfold (CBD) forpliktelser til å stanse utryddelsen av arter. Venstre er glade for at verdenssamfunnet gjennom konvensjonen har laget et viktig rammeverk, men det er likevel det som skjer innenfor hvert enkelt lands grenser som vil avgjøre om målet nås.

– Derfor er det avgjørende hvordan Norge forvalter naturrikdommen innenfor landets grenser og hvordan man påvirker det biologiske mangfoldet i resten verden, sa Tenden.

Norge skal følge opp den strategiske planen vedtatt på naturtoppmøtet i Nagoya i Japan i 2010, og som Stortinget også behandler i dag. Venstre mener det er et stort behov for nye tiltak for at Norge skal lykkes med de fastsatte målsettingene.

– Vi må følge opp de ambisiøse delmålene med tilhørende forslag. Det har Venstre forslått, men registrerer med skuffelse at ingen andre partier har funnet det hensiktsmessig å følge opp målene med konkrete tiltak i denne omgang. Det er synd, fordi målene nås ikke med gode intensjoner alene, man trenger praktisk politikk og gode vedtak. Det får vi ikke i dag, og det beklager Venstre, avsluttet Tenden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**