Stortinget debatterte personvernmeldingen

I dag debatterte Stortinget innstillingen til personvernmeldingen som kom i desember i fjor. — Dette er et stort og viktig område, og det burde ha vært en enda større debatt. Det er knapt noen sak, egentlig, de siste åra der vi har merket at personvernet trumfer når det blir satt opp mot noe annet — antakeligvis fordi det ikke er “nyttig” nok, fremhevet Trine Skei Grande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Skei Grande pekte innledningsvis på at hun var skuffet over at personvernmeldingen ikke er en mer konkret oppfølging av Personvernkommisjonens NOU, til tross for at meldingen bygger på nettopp denne.

 - Det er sjelden vi ser andre instanser kjempe for de verdiene som ligger i retten til å ha et privatliv, som Datatilsynet er satt til å forvalte, understreket Skei Grande.

– Det er sjelden vi ser andre instanser kjempe for de verdiene som ligger i retten til å ha et privatliv, som Datatilsynet er satt til å forvalte, understreket Skei Grande.
Foto: Ingvild Boe Hornburg

– Meldingen er en slags oppfølging av Personvernkommisjonens forslag, sjøl om det for meg er skuffende overordnet. Man har heller ikke, ut fra de forslagene som ligger i meldingen, en responsliste der man sier hvilke forslag man ønsker å gjennomføre, og når man ønsker å gjennomføre dem. Det mest konkrete forslaget er vel at en regionalisering av Datatilsynet blir lagt dødt, påpekte Skei Grande.

Forrykket balanse
Skei Grande brukte også mye tid i sitt innlegg til å dvele ved den forrykkede balansen mellom personvern og tilsynelatende nyttetenkning.

– Det er knapt noen sak, egentlig, de siste åra der vi har merket at personvernet trumfer når det blir satt opp mot noe annet — antakeligvis fordi det ikke er "nyttig" nok, fremhevet Skei Grande.

Datatilsynets viktige rolle
– Datatilsynet har en veldig viktig rolle i norsk debatt og er veldig ensom i sin kamp for personvernet. Det er sjelden vi ser andre instanser kjempe for de verdiene som ligger i retten til å ha et privatliv, som Datatilsynet er satt til å forvalte. Vi har sett det på en rekke områder, fra behandlinga av ekomloven til trygdekontroll, til endringer av åndsverksloven og til gjennomføringa av datalagringsdirektivet, DLD. Og det siste vi så, var Helse- og omsorgsdepartementets behandling av Kreftregisteret, sa Skei Grande, som viste til hvordan både Datatilsynet og Personvernnemda har reagert på departementets fremgangsmåte når det gjelder kreftregisterforskriften.

Fremmet flere forslag
Skei Grande fremmet også tre ulike forslag på vegne av Venstre. Forslagene gikk ut på at Norge må arbeide aktivt overfor EU for å sikre at den nye personvernforordningen skal gi et høyere beskyttelsesnivå for personvern enn i dag, at brukere av sosiale medier har krav på innsyn i hvilke opplysninger som utleveres til tredjepart, og at kommunene må få anledning til å fastsette avgift for kameraovervåking. Ingen av forslagene fikk flertall.

Les referat fra debatten her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**