Miljøet tapte i Sola igår

Interpellasjonen om heving av kjøpet av Kvithei fikk bare støtte av Venstres representanter samt den uavhengige representanten da saken igår ble behandlet i Sola kommunestyre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Flertallet valgte igår å ignorere miljøet og de føringer som lå i den nylig gjennomførte Konsekvensutredningen. Der ble det slått fatt at en boligbygging i Kvithei ville ha svært negative konsekvenser for de naturkvaliteter som finnes i Kvithei.

For Venstre ville vi ved en heving av kjøpet av Kvithei både klare å sikre at arealet ble bevart, ogt vi beskyttet de rødlisteartene som finnes der. Samtidig ville vi sikre oss friske millioner som vi kunne investere i boligareal andre steder i kommunen.

Når andre partier sier at de visste om alle naturkvalitenene da avtalen om kjøp av Kvithei ble inngått og at de likevel gikk inn for å bygge er, er det urovekkende. For det første har man i etterkant av kjøpet fått ny naturmangfoldslov, som legger helt andre føringer enn lovverket gjorde tidligere. For det andre så har man gjennom den vedtatte konsekvensutredning samt granskninger, påpekt flere utrydningstruede dyrearter enn det man tidligere var klar over at hadde tilhold i Kvithei. Disse funnene har ført til at Venstre har endret standpunkt knyttet til boligbygging i Kvithei.

Bevar Kvithei

Foto: Aksjonen Bevar Kvithei

Venstre stemte i sin tid for å kjøpe Kvithei de også. De senere undersøkelsene har overbevist oss om at å betale 46 millioner kroner for et område som likevel ikke kan bygges ut, da har man inngått avtaler på feil premissen og varen vi kjøpte har mangler. Dette var var bakgrunnen for at vi ønsket å heve kjøpet av Kvithei. Venstre mener at man ikke bør bygge i Kvithei og true de naturtyper, samt rødlistede dyre, plante og fuglearter som finnes der.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**