Hovedutvalget – Næring, Miljø og Kultur

Her kommer en kort oppsummering av hovedutvalgsmøtet 15.05.2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Det ble i forkant av hovedutvalgsmøtet holdt orienteringer fra Telemark Museum v/direktør Jorunn Fure og Vennskapsbysamarbeidet ved representanter for styringsgruppa.

Telemark Museum:
Det ble gitt litt generell informasjon om drift og samfunnsoppdrag samt hvilke prosjekter som er i gang pluss prosjekter som ønskes igangsatt. Til slutt noen nøkkeltall og hvilke utfordringer som en kan forvente fremover.

Les mer her: Telemark Museum

Vennskapsbysamarbeidet:
Det blir i disse dager jobbet med en evaluering av vennskapsbyprosjektene til Skien kommune og nødvendigheten av disse. Skien har per i dag mange vennskapsbyer, noen med tettere oppfølging/samarbeid en andre.

Les mer her: Vennskapsbysamarbeidet

Saksliste

30/13 Hovedutvalgets møteprotokoll 17.04.2013
Vedtak: Hovedutvalgets møteprotokoll av 17.04.2013 godkjennes.

31/13 Framtidens byer – Årsrapport 2012 og prioritering av tiltak 2013

Årsrapport 2012
Noen av tiltakene som er blitt gjort i 2012
Bedre bymiljø:
• Skien 2020: Hovedintensjonen med prosjektet er å revitalisere sentrum
• Mosaikk: I 2012 har prosjektet vært tredelt
1. Skistredet 7: Her har det blitt arbeidet med et boligprosjekt relatert til opprustingen av murbyen.
2. Takhage ved Sitt ned: Her er det utarbeidet en mulighetsstudie for dyrking på taket.
3. I 2012 ble forprosjektet for rådhusplassen oppdatert. Mål om ferdigstillelse innen grunnlovsjubileet 2014
• Skien Brygge: Det foreligger planer om at Skien Brygge skal videreutvikles og at gode og miljøvennlige løsninger skal være et bærende element i denne løsningen.
Areal og transport:
• Det er utarbeidet en mulighetsstudie for fortetting i Grenland, med tidshorisont fram til 2040.
• Nye billettprodukter er utarbeidet for kollektivtransporten: Ung voksen-kortet (20-29 år) til 370.- pr. mnd. og ungdomskortet til 300.- pr. mnd. Mange bussholdeplasser er opprustet til universell utvikling-standard. Det har vært ca. 9% økning i antall reisende med kollektivtransport i Grenland, (dette er en stor økning og mulig Norgesrekord?)
• Det er bygd vel 800 meter ny gang og sykkelveg i Skien (Venstøpbakken). Sykkelteller monter ved Klostergata. Sykkelopplæring i skolene er videreført. I 2012 deltok 8300 grunnskolebarn (66%) i kampanjen “På farta til skolen”, de beste skolene hadde 75-80% syklende. Grenland har kanskje landets høyeste andel av barn som sykler til skolen.
Energibruk i bygg:
• I 2012 ble det arbeidet med å etablere en EPC (Energy Performance Contracting) kontrakt for å redusere energibruk i offentlige bygg.
• Krisesenteret i Telemark er blitt bygd etter passivhusstandard
• Flere kommunale bygg har i 2012 blitt tilknyttet biobrenselbasert varmeprosjekt og fjernvarmeanlegget. Tilrettelagte boliger Haugsgate 25 og nye Lunde skole er koblet til fjernvarmeanlegget og flerbrukshallen på Menstad og Haugsåsen kultur- og aktivitetssenter er koblet til biobrenselbasert nærvarmeanlegg.
Forbruksmønster og avfall:
• Lørdag 28.04.12 ble det gjennomført en gjenbruksdag på Stevneplassen. Totalt var rundt 5000 personer innom arrangementet og tilbakemeldingene var veldig positive.
• Renovasjon i Grenland var i 2012 representert på matfestivalen med hovedfokus på redusere volumet av mat som blir kastet.
• Biogass produksjon av våtorganisk avfall: I 2012 fortsatte samarbeidet med Vestfold for å etablere et biogassanlegg som har våtorganisk avfall som en innsatsfaktor.
Tilpasning til klimaendringer:
• I 2012 har det blitt arbeidet med å implementere hensynet til klimatilpasninger i relevante styringsdokumenter.
• På slutten av 2011 ble det anskaffet nødvendig programvare for å kunne synliggjøre effekten av blant annet økt havnivå via geografisk informasjonsteknologi.

Tiltak 2013
Prosjektet Fremtidens Byer har i 2013 totalt 1 320 000 kroner til disposisjon.
Midlene er foreslått fordelt på denne måten.
Tiltaksbeskrivelse:
Miljøfyrtårnsertifisering av egenorganisasjon 175 000.-
Felles studietur for styringsgruppene Skien og Porsgrunn 50 000.-
Adm. kostnader (reiser, info, miljøpris etc.) 150 000.-
Engasjement prosjektmedarbeider 150 000.-
Bedre bymiljø: Fysisk modell Skien sentrum 100 000.-
“Mobile hager” til bylandbruk i sentrum 50 000.-
Journalisttjenester 15 000.-
Arial og transport
Mobilitetsuka 16-22 september 25 000.-
Sykkelkampanje 50 000.-
Grenland friteater: Lahelle 13, (kulturformidling av FB-temaer) 50 000.-
Prøveprosjekt: El-sykkel for intern transport Skien kommune. 50 000.-
Tilrettelegging/stimulering for økt sykkelbruk: (“Alle barn sykler”) 50 000.-
Tilpasning til klimaendringer
Kunnskapsbaserte strategier for tilpasning til klimaendringer 20 000.-
Utarbeide risiko og sårbarhetsanalyse. 175 000.-
Energibruk i bygg
Innkjøp ENØK-tilhenger (henger med ENØK inf. materiale) 0.-
Avfall og forbruk
Tilskudd befaringer gjenbruksstasjoner. 50 000.-
“Grønne hint” – fokus på miljøvennlige holdningsendringer 0.-
Tilskudd Kreativ gjenbrukssenter. 100 000.-

Kenneth Berg (Venstre) etterspurte en investeringsplan for el-biler i Skien kommune. Bakgrunnen for denne forespørselen er med bakgrunn av at det i 2011 ble vedtatt i bystyret at ved utskifting av den kommunale bilparken skal det fortrinnsvis investeres i el-biler. Status pr 2013 er at det kun har blitt kjøpt inn to nye el-biler. Svar fra administrasjonen på dette spørsmålet er at det kommer en egen sak på dette i hovedutvalget før 15.06

Vedtak: Årsrapport for framtidens byer 2012 og prioriteringen av tiltak for 2013 tas til orientering

32/13 Årsmelding 2012 – Fagnemnd for utmark m/vilt og fisk

Fiskeforvaltningen 2012
Oppgavene innen fiskeforvaltningen er mange og representanter fra nemda/administrasjon deltar i forvaltningen som aktivt medlem i Norske lakseelver, Telemarksvassdragets fiskeadministrasjon (TFA), Skienselva elveeierlag (SEEL) og Numedalslågen forvaltningslag. Fagrådet for Telemarksvassdraget og er samarbeidspartner med lokale lag og foreninger samt fylkesmannen. Det sendes årlig rapport til fylkesmannen både i Vestfold og Telemark. I tillegg administreres de årlige isfiskedagene for skoler og barnehager i UTMA i samarbeid med fiskeforeninga.
En av hovedutfordringene for forvaltninga er å sikre en bærekraftig lokal laksestamme i Skien-/Telemarksvassdraget. Det nye smoltanlegg Skotfoss vil være et sterkt bidrag til å sikre den lokale laksestammen inntil avbøtende tiltak ved kraftverka i kommunen blir gjennomført. Det arbeides kontinuerlig med dette i et samarbeid med regulantene i både Klosterfoss, Møllefossen og Skotfoss damanlegg.

Viltforvaltningen 2012
Elgjakta:
Jakttida for elg i 2012 videreført til 1. desember for 4 nye år. Det er fortsatt ikke registrert særlige konflikter knyttet til utvidelsen.
Det ble innvilget fellingstillatelse på 278 elg og felt 185 dyr (196 elg i 2011). Tildelingen er basert på minsteareal pr. fellingstillatelse på 2000 daa. Dette er betydelig lavere enn hva storvaldene selv benytter internt, men de har hittil likevel ønsket å beholde lavt minsteareal.
Hjortejakta:
Hjortejakta er utvidet og er nå fra 1. september til 23. desember. Interessen for hjortejakta er økende og bedrives nå utenom elgjakta også.
Det ble gitt 261 fellingstillatelser basert på minsteareal på 2500 daa. 22 dyr ble felt. Løvenskiold Fossom har fredet hjorten. Hjorten er fortsatt mest vanlig i Kilebygda, Melum og Valebø. Det observeres mindre en en hjort pr. 10 elg.
Jegerprøveeksamen
Kommunen har ansvar for gjennomføre jegerprøveeksamen. Det ble avholdt 3 eksamener i 2012. Ca. 60 personer tok jegerprøven i Skien.
Kanadagås:
Punktering av egg i Norsjøvassdraget ble videreført. 18 reder ble funnet og 101 egg punktert. Dette er en økning fra året før. Likevel ble det noe tilgrising på Bakkestranda og noen fugl ble felt der. Totalt kostet gåsetiltakene ca. 5 000.-
Ettersøkskorpset:
Ettersøkskorpset består av 13 personer Alle har arbeidsavtaler med kommunen og får lønn i henhold til kommunal tariff, fast telefongodtgjørelse og en fast telefonrefusjon for hvert oppdrag/henvendelse. Oppdrag formidles som oftest via politiet.
Deltagerne hadde til sammen 189 utrykninger fordelt på 436 timer. Det er noe mindre enn året før. Arbeidsbyrden er svært ulik. Ved stor belastning videreformidles oppdraget til andre deltagere.

Utgifter til jegerprøveeksamen var på kr. 8 945,- og ble i helhet dekket av Fylkesmannen.

Spørsmål fra posisjonen: Er det mulig å få dekt utgifter for ettersøkskorps at stat og eller fylket ved elgpåkjørsel av tog? Vist ikke er det mulig å sette opp jegeravgiften?

Svar administrasjon: Fylket har tidligere dekket deler av utgifter ved elgpåkjørsel men overlater nå dette til kommunen, samme svar kommer fra staten. Når det kommer til jegeravgiften så er det ikke anledning til å øke denne da den har nådd maksgrensen.

Vedtak: Årsmeldinga 2012 m/Budsjett 2013 for Fagnemnd for utmark m/vilt- og fiskeforvaltning tas til orientering.

33/13 Organisering av idretten i Skien kommune. Orientering:

I forbindelse med omorganisering i Skien kommune i 2012 ble det bestemt at organiseringen av idrettsfeltet skulle belyses i et eget prosjekt våren 2013. Årsaken til dette er at idretten er et stort og komplekst felt som inneholder både forvaltning, utvikling og drift og dermed ikke automatisk hadde en naturlig plassering i den nye organisasjonen. Samtidig har idrettsfeltet en nær kobling til det kommunale foretaket Skien fritidspark både gjennom tidligere bystyrevedtak, avtaler og praktisk samarbeid. Det var derfor et tydelig behov for å se idrettsfeltet i nær sammenheng med Skien fritidspark KF og ikke bare isolert innenfor rammen av Skien kommunes interne drift.

Vurdering fra hovedutvalget: Dette vil nok i all hovedsak være fornuftig

Vedtak: Saken tas til orientering.

34/13 Utvikling og virksomhetsplan 2013 – Byutvikling, drift og kultur. Rapportering 1. Tertial 2013

Spørsmål fra posisjonen: Det er ikke prioritert midler til kollektivtransport. Ligger det midler til dette i bypakke Grenland?

Svar administrasjon: Det kommer noe midler via bypakkemidler og som belønningsmidler via Fremtidens byer. Det bør komme en orientering på dette.

Vedtak: Utvikling- og virksomhetsrapport 2013 – Byutvikling, drift og kultur. Rapport 1. tertial 2013 tas til orientering.

Kenneth Berg

Kenneth Berg
Hovedutvalget Næring, Miljø og Kultur

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**