Pressemeling/innlegg. Lofoten-Vesterålen-Senja:

Stortinget behandlet i går (14.5) Venstres forslag om varig vern mot petroleumsaktivitet i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Bare Venstre stemte for forslaget om varig vern.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Hvis ikke dette området skal beskyttes mot oljevirksomhet, hvilket område i verden er da verdig et varig vern? Spør stortingskandidat for Venstre i Nordland Arne Ivar Mikalsen.

Jeg har registrert at enkelte mener dette er symbolpolitikk. Jeg mener at det var greit å få avklart hvor partiene står. Og hva de kan stemme for og i mot. Vi fremmet ikke dette forslaget for å plage i SV eller Senterpartiet slik noen ser ut til å mene. Venstre foreslår varig vern fordi det er noe av det viktigste vi som politikere kan gjøre i miljøpolitikken i Norge.

Varig vern har aldri blitt fremmet for Stortinget tidligere, derfor var det på tide!

Vi vil understreke at Venstre på lik linje med SV, har vist(i 2003) at vi klarer å stoppe konsekvensutredning i nord selv om de og vi sitter i regjering med større partier med en annen politikk.

– Dette er like viktig for SV som for Venstre. Så får det bli opp til velgerne å bestemme om de vil ha et liberalt miljøparti eller et sosialistisk miljøparti i regjering etter valget.


Utdyping:

Vi kan ikke forstå at noen fremdeles vil lete etter olje utenfor LoVe. Det er dokumentert fra faglig hold at den såkalte sameksistensen ikke vil være gjennomførbar, senest ved Havforskningsinstituttets rapport, som ble kjent 19. mars.

Underbygger behov for vern av LoVe

Rapporten slår fast at Lofoten-Vesterålen er et av verdens mest produktive, men samtidig et av de mest sårbare havområdene. Rapporten samler 35 års forskning på norske fiskeribestander og supplerer den med nye feltstudier. Havforskningsinstituttet har tidligere frarådet åpning av Lofoten og Vesterålen for oljeleting, og dette fastholdes. Denne forskningen underbygger vårt tydelige standpunkt: Lofoten, Vesterålen og Senja er et sårbart og unikt område som må gis varig vern! For Venstre er noen områder så sårbare eller så verdifulle at selv om det finnes petroleumsressurser der, må miljøet prioriteres først, understreker stortingskandidatene i Nordland Troms og Finnmark.

Siden sokkelen utenfor er så smal, mener Venstre at en eventuell oljevirksomhet vil foregå uforsvarlig nær land. Alle typer installasjoner eller aktivitet innebærer en risiko for utslipp, det være seg leteboring, bunninstallasjoner, flytende plattformer, rørledninger eller økt skipstrafikk. Det er stor skipstrafikk i dag, derfor burde beredskapen uansett bedres, men en beredskap vil aldri kunne håndtere et stort oljeutslipp midt i mørketida i full storm.

Kontaktperson: Arne Ivar Mikalsen (tlf 917 16 569),
1. Stortingskandidat Nordland Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**