Lokalpolitikk – Miljøarbeid på Shell tomten

Vårt lille land, vår lille øy. Et godt sted å være, et godt sted å bo.
Dette er ofte hva vi politikere ønsker å realisere når engasjerer oss i
samfunnet. Men historien har vi med oss når vi jobber for utvikling og
for å gjøre ting bedre enn de er.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Olje forurensing

Foto: Lavinia daniela Trifan pop | Dreamstime.com

Før hadde vi mindre fokus på utslipp og forurensning. Det var ikke så farlig om bare noe slipper ut og heller ikke viste vi alltid om konsekvensene av de utslipp vi hadde.

Men i høst kom det en god sak på bordet i formannskapet, vi kunne få kjøpe Shell tomten. Da gikk snakket omkring omregulering og opprenskning på tomten slik at vi kunne unngå å ha virksomhet som ville kunne forurense og eventuelt ende opp som lagertanker for farlig avfall osv. Noe Sløvåg anlegg ville vi ikke ha.

Tilbudet så bra ut og det var gjort en del vurderinger i forhold til de forurensningene som var der og hva man måtte kunne regne med at en opprenskning ville koste. Regnestykket var, etter det vi kunne bedømme, så bra at vi på toppen av det hele kunne sitte igjen med et overskudd i dette prosjektet.

Etter at kjøpet var på plass og vi skulle vedta det videre arbeidet var jeg positiv til saken og foreslo at «Arbeidet med å rense opp forurensingene på tomten starter i forlengelsen av fjerning av tankene». På denne måte kunne kommunen ta et aktivt ansvar for at i alle fall denne delen av Askøy blir renset nå som vi sitter med eierskapet og forpliktelsene. Kostnadene med opprenskingen ville bli ført mot et fremtidig salg av tomten. Selger vi uten å rense opp vil vi få dårligere pris enn om vi selger en ren tomt. Opprenskningen ville vært et null kost prosjekt.

Slik gikk det ikke, de andre partiene i formannskapet viste sitt rette miljø ansikt og avviste forslaget blank. At Frp sier at vi kan ta dette senere og eventuelt skyve dette over på neste eier, er ikke spesielt overraskende. Mer tro hadde jeg på at Ap og H ville være mer positiv. Ei heller de, ønsket å ta et aktivt grep for miljøet. Når Ap ga sin forklaring på hvorfor de ikke kunne gå for dette kom en bortforklaring om at dette ikke lå inne i økonomiplanen for 2013-2016.

Senere i møte kom en annen sak hvor det var spørsmål om å finansiere tiltak som heller ikke var i økonomiplanen. Når jeg så ymtet frempå og sa jeg var spent på hvilke standpunkt Ap nå ville ta, hørte jeg en litt trykket latter. AP gikk da inn for saken og viste at de tidligere bare hadde brukt økonomiplanen som vikarierende argumenter. Deres sanne miljø standpunkt var klart, så lenge det å ta hensyn til miljøet koster er det ikke så interessant.

Det er synd at ikke politikere makter å gjøre mer for å rense opp gamle synder. Vi har flere alvorlig forurensede områder på øyen og i fjordene rundt oss. I følge mattilsynet bør vi blant annet ikke spise krabbe, brosme, lange eller enda strengere for gravide som også bør holde seg unna torsk. Vi får ikke rettet opp i slike forhold om vi toer våre hender.

Denne og flere saker viser så tydelig at det finnes bare to miljøpartieri kommunestyret, SV på sosialistisk side og Venstre på borgerlig side.
Tenk også på dette når man velger til høsten.

Arild Raftevoll
Gruppeleder Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**