Ta grønne valg i møte med hverdagselefanten

Vi kjente oss igjen da Cecilie Mauritzen fra Cicero omtalte klimautfordringene som elefanten i rommet, under sitt foredrag på Klimalørdag 13.april. Maria Serafia Fjellstad (leder Harstad Venstre) og Even Aronsen (leder Harstad Unge Venstre) fulgte opp Klimalørdag med denne kronikken og oppfordringen i Harstad Tidende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Miljøkampanje Poster

Foto: Venstre

Vi kjente oss igjen da Cecilie Mauritzen fra Cicero omtalte klimautfordringene som elefanten i rommet, under sitt foredrag på Klimalørdag 13.april. Kanskje mange av oss også kjente på avmaktsfølelsen når man forsøkte konfrontere elefanten; når de store verdensutfordringene og nødvendige omstillingene ble skissert opp. Det er nettopp da du kan ta valget; mellom å ignorere og overgi deg, eller la seg bevisstgjøre og ta opp klimakampen. Mens politikerne snakker om fornybar energi og CO2-kvoter, kan vi alle forsøke å se de små hverdagstiltakene som sammen blir en del av det store klimabildet!

64% av energiforbruket ditt går med til oppvarming, og med enkle knep kan du investere i klima og i lavere strømregning. Å legge tettingslister rundt vinduer, etterisolere og installere varmepumpe er eksempler på små og større tiltak. 15% av energiforbruket går med på å varme opp vann, så der du ikke har sparekran eller sparedusj har du fortsatt noe å hente. Når du kjøper nye hvitevarer har du muligheten til å ta energieffektivitet, og du kan spare gjennom å gjøre en litt dyrere investering i energimerke A eller bedre. Enda mer er det å hente i lyspærene! Mange av oss har fortsatt gamle glødepærer, men sannheten er at de dyrere LED- og sparepærene tjener du raskt inn kostnaden på gjennom lavere energiforbruk. Om du i tillegg slår av lyset i rom du ikke er i, har du kommet ennå lengre. Når hverdagstiltakene blir store er det støtteordninger å søke på, blant annet hos Enova, både for private og for næringslivet. Da kan kanskje et klimamessig positivt regnskapsresultat også gjenspeile seg i et snarlig økonomisk positivt resultat.

I mellomtida skal vi i Venstre gjøre det vi kan for å støtte opp om den innsatsen hver og en av oss gjør. Venstre ønsker å sette strenge energikrav til nye boliger, øke støtteordningene til Enova og samtidig gi deg skattefradrag på inntil 50 000 kr for energieffektivisering i din egen bolig. Grønn hverdag er en pådriver for de grønne hverdagstipsene, men har nå mistet 80% av statsstøtten sin. Venstre vil prioritere de frivillige og de ideelle organisasjonene. I Venstres miljøkampanje denne våren; "En bedre hverdag" setter vi fokus på miljø og klima. Kanskje kan vi bidra til at du tar grønnere valg i møte med hverdagselefanten?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**