Sett barna først

Vi i Norge er blant de frieste menneskene i verden, med uendelige muligheter til å forme livene våre selv. Dessverre gjelder ikke den friheten for barn som er født inn i fattigdom eller inn i en dårlig barndom, skriver Siri Engesæth i et leserinnlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Vi må føre ressursene tilbake til dem som faktisk ser ungene i øynene.

Vi må føre ressursene tilbake til dem som faktisk ser ungene i øynene.
Foto: sxc.hu

BUFETAT ER EN regionsinndelt statlig etat som ble opprettet for å samle kompetanse og for å gi et mer likeverdig tilbud i landets fylker og kommuner. Problemet er at Bufetat er blitt selve symbolet på den topptunge, overbyråkratiske statsinstitusjonen, som overkjører kommunene og ignorerer rådene fra dem som vet hvor skoen trykker.

Den kommunale barnevernstjenesten opplever gang på gang at de vedtakene de fatter blir overprøvd av byråkrater som ikke engang har møtt barna det gjelder, til og med på tvers av rådene fra etatens egne fagteam. De opplever at flinke fagfolk blir lokket bort fra den kommunale barnevernstjenesten, fordi Bufetat kan betale høyere lønninger, mens ressursene i kommunene ikke blir bedre. I tillegg klarer ikke Bufetat en gang gjøre sin mest sentrale arbeidsoppgave – nemlig å finne fosterhjem eller institusjonsplasser til dem som trenger det. Dette er en uholdbar situasjon.

VENSTRE VIL
overføre ressursene – både pengene og fagfolkene – tilbake til kommunal kontroll gjennom å legge ned Bufetat. Vi må føre ressursene tilbake til dem som faktisk ser ungene i øynene. Det er slik vi kommer til de gode løsningene – ved å sette folk foran systemene.

Venstre vil ha et velferdssamfunn som ser hver og en av oss, og som møter dem som har falt aller lengst i livet med medfølelse og en varm hånd – ikke med byråkrati og skam. Det er å sette folk først.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**