En bedre hverdag

Vi skal bevare naturen og miljøet for å sikre oss selv og våre barnebarn en ren framtid. Det er krevende, men gir også nye muligheter. Venstre gjennomfører våren 2013 en miljøkampanje, hvor vi ønsker å sette fokus på både de enkle tiltakene du selv kan bidra med, og det storpolitiske bildet vi står overfor. “Klimalørdag” 13. april gir oss alle mulighet til ny kunnskap og bevisstgjøring; skriver Maria Serafia Fjellstad, Helga Regine Kaarbø og Jan Fjellstad fra Harstad Venstre i dette leserinnlegget i dagens Harstad Tidende.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Klima, miljø, vindmøller

Foto: Microsoft

Den globale oppvarmingen er den største trusselen menneskeheten står overfor, og krever umiddelbare tiltak. Vi kan ikke bare stå stille og se på hvordan temperaturen stiger, havnivået stiger, ørkenen øker, været blir voldsommere, jordbruksareal avtar og arter dør ut. Nøkkelen ligger i en overgang fra fossilnasjon til fornybar-nasjon. Det internasjonale energibyrået slår fast at verden trenger en revolusjon innen ren energi, og at man for å nå klimamålsetningene må doble all fornybar energi innen 2020. Norge kan — hvis vi ønsker – være den ledende aktøren innen klimateknologi og grønn innovasjon. Venstre vil derfor utvikle en strategi for hvordan Norge kan bli et grønt batteri av fornybar energi til Europa, slik at vi bygger opp ny industri og samtidig bidrar til reduserte utslipp i Europa. Årlig blir fossil energi subsidiert med 312 milliarder amerikanske dollar globalt, mens fornybar energi kun støttes med 57 milliarder dollar. Venstre mener subsidier både i fattige og rike land må flyttes vekk fra fossil energi og over til fornybar energi.

FN anbefaler oss å kutte 25- 40 % av våre klimagassutslipp innen 2020. Det må ligge til grunn for vår politikk. Storpolitisk handler dette om kvoter og CO2-avgifter, men Venstre er opptatt av at også vi som enkeltmennesker og lokalsamfunn kan og bør bidra. Bevisstgjøring om de minste tiltak som å slå av lyset på badet når du forlater, via energieffektivisering i nye og gamle bygg, til på sikt reduksjon av Norges olje- og gassproduksjon hører med. Vi må i skatte- og avgiftssystemet legge til rette for at det lønner seg også økonomisk å være klimabevisst. Eksempler på dette er skattefradrag for ENØK-tiltak hjemme hos deg selv, og støtteordninger for energisparende tiltak i industrien. En miljøvennlig transportsektor, og billig og effektiv kollektivtransport er også viktige bidrag. Den største andelen av utslippene er i petroleumssektoren, som står for en tredel av CO2 utslippene. Venstre vil verne Lofoten, Vesterålen og Senja ikke bare fordi det er de mest sårbare områdene i et miljøperspektiv, men også for å begrense klimagassutslippene.

Norge har som nasjon tjent godt på og skapt velstand av fossil energi. Nå må vi gå foran med egne utslippskutt, og samtidig bidra til en god internasjonal klimapolitikk. Utfordringene er større enn vi kan løse alene. Venstre mener vi skal bidra med klimastøtte til fattige land, bidra til at regnskogene bevares, og sørge for at mer av vårt oljefond retter seg mot fornybarprosjekter i utlandet.

De beste miljøtiltakene er de som skaper en bedre hverdag for oss alle. Det er en sammenheng mellom de valgene vi som enkeltmennesker, lokalsamfunn og nasjon tar, og de konsekvenser det får for vår felles globale framtid. "Klimalørdag" 13. april gir oss mulighet til ny kunnskap og bevisstgjøring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**