Ordførerens tunnelsyn

I kronikk i Lp 25.mars gir ordfører Vidar Lande oss som tilhørte mindretallet i kommunestyrets behandling av KKP beskjed om at vi driver med dobbeltspill. Han skjærer alle over en kam, og tillegger oss en felles egenskap.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Øystein Senum

Foto: Privat

Og analysen er slik: «Dilemmaet til mindretallet er at det er vanskelig å være mot denne kjempemuligheten for Kongsberg. Da blir dobbelkommunikasjonen tydelig. Det tales som om man er for, men kjempes innbitt mot med alle midler».

At jeg som en del av mindretallet blir utsatt for feilaktige beskyldninger av ordføreren, kan jeg tåle, men jeg har vanskelig for å godta at en ordfører så til de grader skal svikte sin rolle som tillitsvalgt for hele kommunestyret og resten av befolkningen. Hvordan skal en ordfører med «tunnelsyn» i en så viktig sak kunne skape samarbeid om en positiv utvikling for kommunen.

Og så vil jeg gjerne gjøre det klart for ordføreren. Det er ikke vanskelig for meg å være mot KKP- prosjektet slik det ligger. Det har jeg vært, og jeg kommer alltid til å mene at flytting av HiBu fra Raumyr er en dårlig ide. Når KKP likevel ble vedtatt, har jeg ikke lagt ut «snubletråder» og jeg har ikke sendt brev til sentrale myndigheter som ordføreren stadig sier, men jeg har forsøkt å påvirke til å gjøre vedtak som ivaretar Kongsberg kommune på en best mulig måte når KKP skal utvikles. Det karakteriserer ordføreren som «å konsekvent stemme nei i alle KKP-saker». Men jeg innrømmer at jeg håper på at Riksantikvaren stopper prosjektet. Det er ikke noe dobbeltspill.

Det jeg har vært med på å fremme forslag om er: At vi ikke skulle benytte oss av Bolten som samarbeidspartner (jfr BDO-rapport), at vi skulle ivareta kommunens økonomi på en bedre måte enn å selge Skauløkka til KKP og at vi ikke skulle garantere 60 millioner til musikkteatret før dette var ferdig utredet økonomisk og organisatorisk.
Ordfører med sitt flertall, har i liten grad vært interessert i å vurdere saklige argumenter som jeg har fremmet, og ønsker heller «at det skal gå fort i svingene» som er strategien i denne saken. Det fører til at vi kan lese i Lp at HiBu kanskje ikke får klarsignal for flytting før i juni, men at det likevel skal være mulig med byggestart i august. Det er også gjort avtale med utbygger og allerede avtalt pris for hele prosjektet. Men vi har ikke hørt noe om hvorvidt det er oppnådd enighet om leieavtaler for verken kino, bibliotek eller andre kommunale lokaler. Reguleringsplan for området er ikke ferdig, og Riksantikvaren har ikke godkjent planene ennå.
Selv om ikke ordføreren gjør det, tror jeg det er mange som ønsker at noen av oss forsøker å stille kritiske og konstruktive spørsmål i en slik prosess.

Øystein Senum
Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**