Ville beholde lokal legevakt

Nes Venstre stemte for å beholde lokal legevakt i kommunestyremøtet tirsdag 19. mars 2013. Øystein Smidt fremmet et endringsforslag som ville sikret fortsatt drift lokalt, forslaget ble støttet kun av Nes Venstre og en representant fra FrP.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Legevakten i Nes i Akershus

Foto: Sesselja Bigseth

Nesten uten debatt ble den lokale legevakten nedlagt i kommunestyrets møte. Legevakta ble lagt ned under sak 13/8 Felles lokalmedisinsk senter ØRU. Øystein Smidt fremmet forslag om å stryke at legevakten skulle samordnes, men beholde de øvrige samarbeidsområdene som saken omfattet. Dette ble kun støttet av Nes Venstres to egne representanter og Lasse Kristengård fra FrP.

Har vært nedleggelsestruet
Nes Venstre har i flere omganger kjempet for å beholde den lokale legevakta. Rådmannen har i svært mange budsjettforslag kuttet legevakta, men Nes Venstre med et flertall av kommunestyrets medlemmer har lagt den inn igjen. Også i konkrete saker om sammenslåing har kommunestyreflertallet vært tydelig. Første gangen legevakta var nedleggelsestruet var det fakkeltog og høyt engasjement i lokalmiljøet. Da legevakta ikke var foreslått kuttet fra rådmannens i budsjettforslaget for 2013 ble det oppfattet som at administrasjonen endelig hadde tatt inn over seg at legevakt skulle eksistere lokalt. I tirsdagens møte ble det besluttet nedleggelse med et overveldende flertall i kommunestyret.

Ingen debatt
Noe av det mest oppsiktsvekkende ved beslutningen var at den ble tatt nærmest uten debatt og uten engasjement fra innbyggerne i Nes. Nærhet til legevakta gir trygghet, både for de som skal kjøre til, men også i form av utrykningstid for lege. Lokalisering av legevakta i nærheten av sykehjemmet styrker tryggheten for døgnbemanningen på Nes sykehjem. Lojaliteten til og oppslutningen om lokal legevakt fra legene i Nes kommune er stor. Dette er viktig spesielt med tanke på nye regler rundt alder og plikt til å delta i legevaktsordning. Legevakta er ett av de få kommunale tilbudene som kommer alle innbyggerne i Nes til gode. Nedleggelse av legevakta vil bety lenger reiseveg og større belastning på ambulansetjenesten. Flertallet i kommunestyret hadde imidlertid fokus på behovet for spesialister og røndkenapparater.

Kan umulig være positivt
“Det er svært vanskelig å se hvordan det kan være positivt for Nes kommune å stå uten lokal legevakt”, sier en svært skuffet Åse Birgitte Skjærli. “For meg virker det som at det å bake nedleggelsen inn i en sak om øyeblikkelig- hjelp- enhet og sengeposter gjorde det mulig for de andre partiene å legge ned legevakta uten at innbyggerne i Nes var oppmerksomme på at dette sto på agendaen”.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**