Venstre vil ha kvalitetsløft i barnehagen

Barnehagene utgjør en viktig del av mange familiers hverdag. Nesten 300.000 barn mellom 1-5 år går hver eneste dag i norske barnehager. Det siste tiårets kraftige satsning på utbygging av barnehageplasser har vært et viktig og riktig grep. Utbyggingen av barnehageplasser har imidlertid gått på bekostning av å sikre innhold og kvalitet i barnehagene. – Skriver Kjartan Alexander Lunde i sitt leserinnlegg i dagens Rogalands Avis.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Kjartan A. Lunde

Foto: Kenneth Gjesdal

Dyktige fagfolk skaper den gode barnehagen der barn stimuleres til utvikling av sosiale ferdigheter, glede og læring. Barn skal trives og være trygge, og foreldre skal kunne stole på at deres barn blir ivaretatt på den aller beste måte i barnehagen.

Vi mangler rundt 700 pedagoger i barnehager i Rogaland. Det aller viktigste man kan gjøre er derfor å bidra til et kraftig rekrutterings- og kompetanseløft i barnehagene. Dette innebærer å sørge for økt rekruttering av utdannede barnehagelærere og andre medarbeidere med relevant fagkompetanse, samtidig som alle ansatte i barnehagene får gode muligheter for etter- og videreutdanning. Dette må være prioritet nummer én på barnehagefeltet i kommende budsjettbehandlinger.

Venstre støtter hovedtrekkene om barnehagekvalitet i NOU 2012:1 Til barnas beste (Øie-utvalget), og mener at denne utredningen bør legges til grunn for utviklingen av fremtidens barnehage. Særlig viktig er det at bestemmelsene i en ny barnehagelov ettertrykkelig tar utgangspunkt i «barnets beste».

Venstre vil særlig understreke at det er nødvendig med tydeligere regler for voksentetthet og antall pedagoger, og Venstre vil pålegge kommunene å utarbeide og vedta lokale bemanningsnormer. Videre har Venstre som mål at minst 50 prosent av de ansatte i barnehagene skal ha relevant utdanning, og at det ikke skal gis varig dispensasjon fra utdanningskrav. Per i dag er vi imidlertid langt unna å nå målene skisserte av Øie-utvalget, blant annet fordi en ny bemanningsnorm vil øke dagens pedagogunderskudd med ytterligere åtte tusen pedagoger. Det er derfor nødvendig med en forpliktende opptrappingsplan. Dette må gjøres i nært samarbeid med kommunesektoren og andre aktører på barnehagefeltet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**