Kvalitetsløft i barnehagen

Barnets beste må alltid være i fokus og komme først. Dyktige fagfolk skaper den gode barnehagen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Barnehagene utgjør en viktig del av mange familiers hverdag. Nesten 300.000 barn går hver eneste dag i norske barnehager. Det siste tiårets kraftige satsing på utbygging av barnehageplasser har vært et viktig og riktig grep. Utbyggingen av barnehageplasser har imidlertid gått på bekostning av å sikre innhold og kvalitet i barnehagene. Dyktige fagfolk skaper den gode barnehagen der barn stimuleres til utvikling av sosiale ferdigheter, glede og læring.

Venstre støtter hovedtrekkene om barnehagekvalitet i NOU 2012:1 Til barnas beste (Øie-utvalget), og mener at denne utredningen bør legges til grunn for utviklingen av fremtidens barnehage. Særlig viktig er det at bestemmelsene i ny barnehagelov ettertrykkelig vil ta utgangspunkt i "barnets beste".

Venstre vil understreke at det er nødvendig med tydeligere regler for voksentetthet og antall pedagoger. Pr. idag er vi imidlertid langt unna å nå målene skissert av Øie-utvalget. Å vente helt til 2020 slik regjeringen nå kunngjør med hensyn til høyere grunnbemanning, er skuffende.

Venstre er bekymret for at vi mangler rundt 6.000 pedagoger (barnehagelærere) i norske barnehager. I Sverige og Danmark utgjør personell med full førskolelærerutdanning en nesten dobbelt så stor andel som i Norge, der andelen ligger under en tredjedel. Det aller viktigste man kan gjøre er derfor å bidra til et kraftig rekrutterings- og kompetanseløft. Gjør det attraktivt og lønnsomt å ta denne flotte, spennende og ikke minst givende utdannelsen! Det må også tas grep for økt rekruttering av andre medarbeidere med relevant fagkompetanse. Så må vi sørge for at medarbeideren beholdes og ikke slutter!

Tilrettelegging og muligheter for etter- og videreutdanning må ikke glemmes. Venstre har som mål at minst 50 prosent av de ansatte i barnehagene skal ha relevant utdanning, og at det ikke skal gis varig dispensasjon fra utdanningskrav. Et ledd i dette er opprettelse av et særskilt kvalifiseringsprogram for ufaglærte barnehageansatte. Det er nødvendig med en forpliktende opptrappingsplan for bl.a. å øke dagens pedagogunderskudd med ytterligere 8.000 pedagoger. Dette må gjøres i nært samarbeid med kommunesektoren og andre aktører på barnehagefeltet. Dette må være høyt prioritert på barnehagesektoren i kommende budsjettbehandlinger.

Barnets beste må alltid være i fokus og komme først. De ansatte er den viktigste faktoren for gode barnehager. Venstre vil satse på kvalitet i barnehagen!

Karin S. Frøyd

Foto: Priv

Karin S. Frøyd
Vestfold Venstre, 3. kandidat stortingsvalget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**