Et enklere og nyskapende Norge

Venstre har hatt et lenge hatt et sterkt engasjement for norsk næringsliv generelt og det nyskapende miljøvennlige næringslivet spesielt. Vi lanserte ideen om et skatteskifte fra rød til grønn skatt for over 20 år siden. Det var Venstres fortjeneste at den urettferdige “delingsmodellen” ble fjernet fra 2006 og at investeringsavgiften ble avviklet i 2002. Det var også i all hovedsak Venstres ideer og hovedprinsipper som lå bak skattereformen i 2004, som i dag gir Norge rekordhøye skatteinntekter på tross av at skattenivået samlet er senket.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Grunder

Foto: Microsoft

Bildet illustrerer skjemaveldet.

Venstre har fremfor alt hatt et sterkt engasjement for de minste bedriftene. Et mangfoldig og nyskapende næringsliv er avgjørende for at Norge skal lykkes i en stadig mer globalisert økonomi. Offentlig sektor og offentlig velferd er helt avhengig av verdiskapingen i det private næringsliv og av at initiativrike personer satser, tar risiko og omsetter ideer til handlinger. Derfor er utgangspunktet i Venstres næringspolitikk gode generelle rammevilkår for alle deler av næringslivet, kombinert med en målrettet innsats for utvikling av flere verdiskapende kunnskapsbedrifter.

Venstre ønsker et nyskapende Norge. Det er et selvstendig mål for Venstre at flere starter egen bedrift og at flere tar makten over egen arbeidsdag. Også av hensyn til maktspredning er det viktig med selvstendig næringsdrivende og flere små bedrifter. Det offentlige virkemiddelapparatet må derfor stimulere til omstilling og nyskaping. Dette burde vært åpenbart, men er det ikke. Tvert i mot er det tunge krefter som motarbeider en slik tankegang.

Politikk som er bra for de små bedriftene er nesten uten unntak bra for de store, men ikke nødvendigvis motsatt. Derfor er Venstre særlig opptatt av gode rammevilkår for de små bedriftene og for selvstendig næringsdrivende.

97 prosent av alle bedriftene i Norge har mindre enn 20 ansatte og 85 prosent av bedriftene har mindre enn 5 ansatte. Dette glemmer regjeringen, som i den grad de er opptatt av næringspolitikk, utelukkende konsentrer seg om de store (statlige) bedriftene. Venstre har motsatt innfallsvinkel og er først og fremst opptatt av å stimulere til fremveksten av et større mangfold av bedrifter. Derfor må vi redusere skjemaveldet, bedre og målrette det offentlige virkemiddelapparatet, justere skatter og avgifter på en måte som gjør det enklere og mer innbydende å starte og drive bedrift i Norge.

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**