Ap tåkelegger sykehusdebatten

Buskerud Ap prøver å skape et inntrykk av at de fortsatt vil kjempe for et sykehus på Kongsberg. Det rimer ikke med vedtaket de gjorde tidligere i år om å legge nytt sykehus til Nedre Eiker, og det rimer heller ikke med utsagnet direktøren i Vestre Viken Wisløff kom med for et par dager siden, skriver stortingskandidat Rebekka Borsch i Laagendalsposten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 Stortingskandidat Rebekka Borsch.

Stortingskandidat Rebekka Borsch.
Foto: privat

For å være helt presis: Wisløff understreket overfor meg og resten av kommunestyret i Røyken — to ganger faktisk — at Vestre Viken hadde fått “eksplisitt” oppdrag fra regjeringen “om å utrede avvikling av Kongsberg sykehus”. Denne regjeringen ledes av Arbeiderpartiet, og helsedepartementet har hele tiden vært under ledelse av en Ap-statsråd. Likevel gir Martin Kolberg og Laila Gustavsen uttrykk for at de ikke skal ha vært klar over denne beslutningen fra sin egen regjering som ønsker sentralisering av sykehusene over hele landet.

Regjeringen vil kvitte seg med Kongsberg sykehus
Jeg opplever dette som et forsøk på å tåkelegge prosessen og debatten. Mye tyder på at regjeringen vil bli kvitt Kongsberg sykehus, og de som ikke tror på det bør ta en prat med den befriende frittalende ledelsen i Vestre Viken. Når Wisløff uttaler seg så klart om at Drammen er foretrukket løsning når det gjelder nytt områdesykehus for Buskerud, ligger det i kortene at også Nedre Eiker (Ytterkollen) er et blindspor. Og det bør nok Laila Gustavsen og Martin Kolberg være klar over.

Deres svar i Laagendalsposten mandag er nokså utydelig, men jeg leser det som om de godtar nedleggelse av Kongsberg sykehus. Det virker uklart hva Buskerud Ap har tenkt å fylle bygget med. Tidligere har lokalmedisinsk senter blitt nevnt i debatten. Men et lokalmedisinsk senter ikke det samme som et sykehus, selv om man måtte etablere det i et sykehusbygg.

Medisin, helse, sykehus, lege

Foto: Microsoft

Venstre støtter opp om Drammen og to lokalsykehus
Buskerud Venstre støtter opp om nytt sykehus i Drammen, men under den forutsetning at Kongsberg og Ringerike fortsatt består som fullverdige lokalsykehus. Et lokalsykehus skal etter vår oppfatning minimum ha følgende funksjoner: akuttberedskap innen indremedisin, generell kirurgi og enklere ortopedi, fødetjenester samt anestesi tilstrekkelig for kirurgi, akutt indremedisin og fødselshjelp, og i tillegg røntgen og laboratorietjenester som minimum dekker behovet for akuttbehandling. Lokalsykehusene har en viktig rolle i helsetilbudet og skal sikre god beredskap over hele fylket. Venstre vil ha økt spesialisering av sykehusene. Vi mener det bør legges til rette for at lokalsykehusene kan avlaste områdesykehusene/universitetssykehusene ved at enkelte spesialiserte oppgaver legges ut til ulike lokalsykehus.

Tøff kamp

Ettersom Vestre Viken har lagt frem sine anbefalinger, står kampen nå om å bevare et lokalsykehus på Kongsberg. Det vil bli en tøff kamp, all den tid regjeringen og helseforetaket går inn for avvikling — eller sammenslåing med Drammen, som de ønsker å fremstille det som. Kongsberg er i vekst og har en industri av nasjonal betydning. Selvsagt skal Kongsberg fortsatt ha et godt lokalsykehus. Går det an å drive lokalsykehus på Hønefoss, må det være mulig å drive lokalsykehus på Kongsberg.

Rebekka Borsch, stortingskandidat Buskerud Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**