Vil gi gründere større tilgang på kapital og kunnskap

Tradisjonelt har Norge vært et av landene som har scoret høyest på innovasjon og gründerskap. Men de siste årene har det vært en fallende trend hvor Norge er gått fra topp tre til midt på treet, viser en ny rapport. Venstre tok saken opp med næringsministeren.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Les også: Bekymret for fallende trend innen innovasjon og gründerskap

Norge deltok i 2011 for tolvte gang i Global Entrepreneurship Monitor — GEM. Tradisjonelt har Norge vært et av landene som har scoret høyest på innovasjon og gründerskap.

Terje Breivik Terje Breivik vil gjøre det enklere for gründere å få tilgang på risikokapital.

Terje Breivik Terje Breivik vil gjøre det enklere for gründere å få tilgang på risikokapital.

– De nye tallene viser en urovekkende utvikling.Vi taper terreng på statistikken og har i følge GEM på få år gått fra topp tre til midt på treet, med en klar negativ utvikling over hvor mange som prøver å starte egen virksomhet, sier nestleder Terje Breivik til E24.

Manglende politisk prioritering
De norske ekspertene som har analysert undersøkelsen og situasjonen i Norge gir Norge ros for å ha en god komersiell og profesjonell infrastruktur. De er derimot enig med Venstres kritikk om at «manglende politisk prioritering i alle år har vært den største utfordringen», skriver E24.

Det var bakgrunnen for at Venstres Borghild Tenden sendte brev til næringsminister Giske.

 Borghild Tenden sitter i Finanskomiteen.

Borghild Tenden sitter i Finanskomiteen.

– Ifølge rapporten Global Entrepreneurship Monitor har Norge hatt en klar fallende trend i tidligfase entreprenøriell aktivitet (TEA) siden toppåret 2005. Den negative trenden kommer særlig til syne i den fallende andelen av befolkingen som forsøker å etablere bedrift. Statsråden har tidligere sagt at han ikke er bekymret over Norges dårlige plassering på internasjonale undersøkelser om forskning og innovasjon. Er statsråden like lite bekymret for Norges fallende trend når det gjelder entreprenøriell aktivitet?, spurte Tenden.

Brevet fra Tenden og svaret fra næringsministeren kan du lese her.

Stikker hodet i sanden
Næringsministerens svar bærer preg av at han gjør som strutsen, Han stikker hodet i sanden, mener Venstres Terje Breivik. Giske svarer f.eks i nest siste avsnitt: «At Norge er tilbake der vi var før 2010 kan betraktes som en normalisering.»

– At Giske betrakter dette som en normalisering, sier alt om hvilke holdninger denne regjeringen har til gründere, nyskaping og innovasjon, sier Breivik ti lE24.

– Mangel på kapital og kunnskap om hvordan en omsetter en forretningsidé til butikk, er de to viktigste grunnene til at gründere kapitulerer. Etter min mening kan dette problemet både løses ved en annen innretning av offentlige virkemidler, men også ved å stimulere private investorer som besitter kapital, erfaring og nødvendig kunnskap til å investere i gründerprosjekt i de første, mest kritiske fasene, sier Terje Breivik
til E24,

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**