Da sak om Rådhuspark og også rullestolinngang til Rådhuset kom til behandling i Teknisk hovedutvalg HOTS primo mars, mente jeg det var riktig å utrede tilgjengelighet til Rådhuset fullt ut og ikke bare se saken fram til hoveddør. Høyre foreslo konkret å vurdere alternativ og fikk flertall i HOTS for det. I siste bystyremøte foreslo ordfører å avvise og stanse dette i lys av tidligere prinsippvedtak. Et knapt bystyreflertall stemte ned avvisningsforslaget.
Det er en selvfølge at man av hensyn til brukeren sikrer best mulig tilgjengelighet helt fram til dit man har sitt ærend: til skranke, kontor, møterom, bystyresal. Ettersom Rådhuset er et historisk bygg må løsninger for tilgjengelighet også hensynta bygget i seg selv. Ergo mener jeg fortsatt – på tross av den støy dette flertallsvedtaket har avstedkommet – at det må en utredning til slik at vi er sikre på å velge rett, både av hensyn til funksjonalitet og estetikk
De valgene vi har, bør synligjøres. Innenfor hoveddøra er trapperommet relativt trangt. Løsningen vil være løftelem eller trappeheis for den som er bevegelseshemmet med mindre man bygger nok en fullverdig heis ved hovedinngang. Det er allerede heis inne i Rådhuset fra bakkenivå, men kommer man fra hoveddør må man via f eks trappeheis for å komme til heisen. Det er tilnærmet trinnfri adkomst til dagens heis via gårdsrom, men det må gjøres bygningsmessig tilrettelegging også der. Hva gjelder adkomst til hoveddør, la oss håpe at en utredning vil vise gode alternativ til den store inngripen terrengheving i front vil være.
Vi har altså valgmuligheter; være kompromissløs på at adkomst skal være via hovedinngang og derved akseptere en ikke fullt så god løsning innenfor, eller vurdere om helhetlig tilgjengelighet kan like godt eller bedre ivaretas ved inngang fra gårdsrom. Tidligere tiders sidedører i front er neppe et alternativ, selv om det ville vært fint (!)
Se for øvrig gjerne rapporten Kulturminnevern og universell utforming Et prosessverktøy hvor universell utforming og tilgjengelighet beskrives slik: "Universell utforming er en strategi for å nå et likeverdig samfunn. Tilgjengelighet er en egenskap ved den fysiske utforming som sikrer mennesker med funksjonsvansker atkomst og bruk." I spørsmålet om tilgjengelighet til historiske bygg rettes hovedfokusmot å bevege seg til og inne i bygningene.
I HOTS fikk vi høre at flertallet ikke utviste respekt for menneskeverd. I bystyret sa man at dette var et hån. Det var drøye karakteristikker. Ingen av oss som tilhører flertallet ønsker å bli tillagt synspunkt og holdninger vi ikke har. Vi ønsker oppriktig å finne løsninger som gjør at bruker uansett funksjonshemming skal fungere selvhjulpen og oppleve likeverdig og verdig tilgjengelighet til og inne i Rådhuset. Derfor ønsker vi å belyse alternativene i sin fulle bredde. Konklusjonene er ikke gitt og skal ikke forskutteres. Saken kommer til formannskapet og fram til da har vi altså bedt administrasjonen bidra til at vi politikere forstår kompleksiteten og kan fatte vedtak på best mulig grunnlag.
Signy Gjærum ( V)