Historisk samarbeidsavtale med Sametinget

Tromsø kommune og Sametinget har utarbeidet en historisk samarbeidsavtale for å fremme ivaretakelsen av samisk språk og kultur. Dette er første gang en bykommune fremmer en slik avtale med Sametinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Venstre-byråd, Jonas Stein, har vært ansvarlig for utarbeidelsen av avtalen.

Jonas Stein Eilertsen

Foto: Venstre

— Å ta vare på samisk språk og kultur er en viktig nasjonal og internasjonal forpliktelse. Jeg er stolt over at Tromsø, som Norges største sameby, nå tar vår del av disse forpliktelsene, sier han.

Samisk møteplass i Tromsø
Avtalen skal legge til rette for et langvarig og forpliktende samarbeid mellom Tromsø kommune og Sametinget. Den har blant annet som intensjon at forholdene legges bedre til rette for tilpassede kommunale tjenester for den samiske befolkningen og en generell styrking av tilbudet. Avtalen inneholder også punkter om informasjon, språkopplæring, barn og unge, helse og sosialtjenester og ikke minst intensjonen om å etablere en permanent samisk møteplass i Tromsø.

– Dette er skreddersøm. Avtalen med Sametinget tar utgangspunkt i dagens Tromsø, og kler Tromsø og Tromsøs innbyggere på en utmerket måte. Jeg er glad for å kunne presentere en avtale som legger til rette for at Tromsøs samiske innbyggere og kommunens øvrige borgere fortsatt skal leve side om side i gjensidig respekt for hverandre. Konkurransemannen i meg er dessuten veldig fornøyd med at vi slår Oslo i å være først ute med en slik samarbeidsavtale, sier Jonas Stein.

Samisk kultur
Partene er enige om å tilrettelegge for en permanent samisk møteplass i Tromsø, og vil gjennom dialog komme fram til eier- og styringsform for en slik møteplass. Intensjonen er å synliggjøre og tilgjengeliggjøre samisk kultur og skape en arena for samisk samfunnsliv og aktivitet. Driftskostnadene knyttet til senteret skal deles etter egen fordelingsnøkkel, hvor Sametinget har tatt på seg hovedansvaret.

– Sametinget ønsker en tettere samhandling med Tromsø kommune hvor vi kan jobbe mer målrettet for å synliggjøre samisk språk og kultur i Tromsø på en positiv, inkluderende måte for alle kommunens innbyggere. Avtalen vi har jobbet frem er unik, den første av sitt slag, og det gleder meg at Tromsø blir den første bykommunen med egen samarbeidsavtale med Sametinget, sier Sametingets visepresident Laila Susanne Vars.

Samisk kunnskapspakke
Tromsø kommune vil på bakgrunn av avtalen utarbeide en egen handlingsplan for samisk språk og kultur. Kommunens overordnede planer skal samtidig gjenspeile den samiske befolkningens rett til å ivareta og utvikle sin kultur, sitt språk og sitt samfunnsliv. Partene skal samarbeide om å utvikle tiltak, prosjekter og fritidsaktiviteter for barn og unge. Det skal i fellesskap utvikles en samisk kunnskapspakke til bruk i skolene i Tromsø og det er et uttalt mål å øke andelen elever med samisk opplæring.

Avtalen inneholder punkter for å ivareta relevant informasjonsbehov i den samiske befolkningen i Tromsø, om samiskspråklige tilbud, stipend og tilskuddsordninger.

– Vi skal gjennom denne avtalen gi enda bedre forhold for ivaretakelse av samisk språk og kultur i Tromsø. Den har en kombinasjon av forpliktelse og frivillighet, samt fleksibilitet som er nødvendig, ikke minst økonomisk, og er noe begge parter verdsetter, sier byråd for næring, kultur og idrett Jonas Stein.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**