Vil gi et tilbud til skilmissebarn

I konflikten mellom foreldre er det lett å glemme barnas behov, mener Camilla Hille. Hun ønsker at Ski kommune skal gi et tilbud om samtalegrupper til alle barn som opplever at foreldrene skilles.
-Konfliktfulle skilsmisser er omsorgssvikt, og heldigvis er det nå flere forskningsrapporter som synliggjør hva et brudd gjør med barn, sier Hille.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Stort behov for skilsmissegrupper
– Skadevirkningene for barn er nå i medias søkelys og det vil måtte føre til økt satsing for å forebygge at disse barna får problemer,sier Hille.

Saken sto i ØB 24.februar, les mer her

 Barn tar skade av konfliktfulle skilsmisser, sier Hille

Barn tar skade av konfliktfulle skilsmisser, sier Hille
Foto: Microsoft

Hvert år går mer enn 10 000 ekteskap i oppløsning i Norge. I tillegg kommer alle samlivsbrudd etter samboerskap. I mange av disse familiene er det barn i alle aldre.

– Det finnes kanskje «lykkelige skilsmisser» og robuste barn som takler dette godt. Likevel er det mye som tyder på at mange barn sliter med å takle situasjonen. Ikke alle barn har noen gode voksne å snakke med om det som skjer og bærer på mange vanskelige følelser, mener Hille.

– Mange foreldre har nok med sin egen krise, og mange barn føler seg veldig alene med sin egen sorg. Barn er svært lojale og vil skjerme sine egne foreldre, det kan fort bli mange ekstra steiner å bære i skolesekken, og det går ut over skoleprestasjonen, og kan i verste fall få store negative konsekvenser for barna på lang sikt, sier Hille

– Det er støttet i forskning at barn tar skade av konfliktfulle skilsmisser. Nå er det også gjort spennende funn hvor svært rimelige lavterskeltilbud har god effekt for disse barna sier Hille.

Ønsket satsingsområde
Barne-, familie- og likestillingsdepartementet satte i 2010 av 3 millioner kroner på statsbudsjettet

 Camilla Hille vil gi barn som opplever samslivsbrudd et tilbud om grupper

Camilla Hille vil gi barn som opplever samslivsbrudd et tilbud om grupper
Foto: Gisle Bjørneby 2011

til et pilotprosjekt som skulle ivareta familier som hadde opplevd samlivsbrudd. Prosjektet heter «Ser du meg». Det ble utviklet et kursopplegg til bruk i samtalegrupper på skolene for barna og for foreldrene i regi av familievernkontorene. Målet med prosjektet var å gi barn i konfliktfulle skilsmisser et tilbud for å forebygge og hindre negativ utvikling. Fire norske kommuner, Hamar, Levanger, Larvik og Bærum, var piloter og kan varsle om svært positive resultater.

– Både barn og foreldre har gitt gode tilbakemeldinger om bedre samværsavtaler, mindre konflikter, at barna konsentrerte seg bedre på skolen, foreldre som er blitt mer oppmerksomme for barnas reaksjoner og følelser osv. Kurstilbudet i forsøkskommunene førte også til at færre av konfliktene havnet i rettsvesenet. Det viser at forebygging er viktig og at det også er samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Hille.

– Det er et svært viktig forebyggende arbeid, som krever svært få ressurser. Det er snakk om et ferdig kursopplegg til 3-4000 kroner som kommunen kjøper til bruk i seks gruppesamlinger i regi av helsesøster, miljøterapeut, lærer eller annen kvalifisert person., sier Hille

– Det er Ski Venstres syn at dette er et tilbud Ski kommune bør tilby alle barn og foreldre i Ski kommune som opplever samlivsbrudd. Det er i tråd med samhandlingsreformen intensjon om å forebygge mer, for å reparere mindre, sier Hille.

– Forebygging gjennom ulike lavterskeltilbud er en riktig, viktig og lønnsom prioritering, selv om effektene ikke direkte lar seg lese «svart på hvitt» på økonomenes excel-ark, sier Hille

Har tilbudet, men ikke nok ressurser
– Ski kommune har allerede etablert et tilbud om gruppesamtaler for skilsmissebarn. Det er likevel stor forskjell på å ha kjøpt kursmateriellet og fordelt dem på skolene og det å faktisk tilby dette kurset til de som trenger det, mener Hille

 Konflikter går utover barnas skoleprestasjoner, sier Hille

Konflikter går utover barnas skoleprestasjoner, sier Hille
Foto: Microsoft

Skolehelsetjenesten i kommunen roser kursopplegget og sier det er veldig nyttig for barna som får tilbudet, men at mengden lovpålagte tjenester er så stort at det er vanskelig å gjennomføre disse kursene innenfor de tildelte ressursene. Det er godt kjent at skolehelsetjenesten gis flere og flere oppgaver uten at det følger med ressurser. Det er derfor varierende hvilken skoler som tilbyr og hvor ofte kursene settes opp.

– På Hebekk skole er det nettopp gjennomført et kurs. Tilbudet ble kun gitt på ett skoletrinn fordi det var så mange nyskilte på dette trinnet. Det er grunn til å tro at det er en del skilsmissebarn også på de 9 andre trinnene som kunne trengt et tilbud, sier Hille

Ski Venstre ønsker å styrke dette tilbudet som en viktig del av Ski kommunes forebyggende arbeid. Det holder ikke med store ord og visjoner. Vi må vise at vi mener det i handling, sier Hille.

– Barneombudet Anne Lindboe, fikk hele forsiden og to hele sider inne i Aftenposten 25.02.13, som understreker viktigheten av å møte barns behov under og etter en skilsmisse, spesielt de konfliktfulle. Anne Holt tok også opp problemstillingen i en kronikk i Dagavisen nylig, avslutter Hille

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**