Miljøpark i Groruddalen

Ren luft, rent vann og sammenhengende friområder gjør byen bedre å leve i. Derfor er Oslo Venstre svært fornøyd med den nye planen for miljøpark langs Alnas løp, som innebærer at vi etablerer et sammenhengende blågrønt belte langs Alna fra Middelalderparken og helt opp til Vestli, skriver Espen Ophaug i Akers avis Groruddalen 7. mars.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I den nye planen for Alna miljøpark tas det mange viktige grep for Groruddalen: Strekninger der Alna er bygget igjen kan åpnes opp, slik at elvebredder som før var skjult nå vil bli tilgjengelig for befolkningen. Det opprettes sammenhengende turstier, slik at man skal kunne gå fra fjorden nede ved Middelalderparken til Marka. Viktige kulturminner tas vare på, slik at Groruddalens historie og identitet bevares. Dette er et kinder-egg med gode miljø- og byutviklingstiltak.

Espen Ophaug

Foto: Reidar Lerdal

Elveløp og vann spiller en stor rolle i bylivet. Byvandringer langs elveløp er et bevis på engasjementet knyttet til byens vassdrag. De åpne elveløpene har vært en del av byens historie og en forutsetning for utviklingen av byen og dens identitet. Med industrialiseringen ble elvene viktige for næringslivet, men i det moderne Oslo blir elva en viktig del av rekreasjonsmiljøet. Derfor vil Venstre åpne elveløp og tilrettelegge for friområder og turstier.

Alnastien, Alnaparken, bru

Foto: Lars Olav Fosse

De viktigste strekningene som forelås gjenåpnet i planen er Rommensletta, Fyrstikkbakken og Jotultomta på Kværner. I planen ligger dessuten ikke bare Alnas løp, men også en rekke sidebekker og tilstøtende turområder som skal ivaretas og utvikles, blant annet Østensjøbekken, Trosterudbekken og Veitvetdtbekken. I tillegg til å åpne elveløpene skal vannkvaliteten bedres i hele vassdraget, og øverst i Alna og Tokerudbekken skal vannkvaliteten bli såpass bra at man vil kunne bade der.

Venstre har jobbet for å få på plass en plan for dette lenge, og i byrådet kan vi nå oppfylle et valgløfte. Utviklingen av et grønt parkbelte langs Alna er en del av en helhetlig strategi for utvikling i Groruddalen, og en viktig del av Groruddalsatsningen.

Espen Ophaug (V), nestleder i byutviklingskomiteen
Innlegget stod på trykk i Akers Avis Groruddalen 7. mars 2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**