Krever forskningsløft

Venstre er det partiet på Stortinget som hvert år har prioritert forskning og høyere utdanning høyest av alle partier i sine alternative budsjetter. Venstreleder Trine Skei Grande fremmer idag en rekke krav til Forskningsmeldingen som legges frem i morgen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Den svenske regjeringen har gjort noen grep i forskningsfinansieringen som Norge bør adoptere i sin Forskningsmelding, mener Venstreleder Trine Skei Grande.

Les også Trine Skei Grandes kronikk i Dagens Næringsliv idag: Må forplikte seg på forskning.

Trine Skei Grande om kunnskap

Foto: Caroline Roka / Tank Design

– Det handler om større langsiktighet i budsjettbevilgningene og flerårig budsjettering med klare bevilgningsmål og forpliktende opptrappingsplaner blant annet når det gjelder utstyr, infrastruktur, rekruttering og internasjonalisering, sier Skei Grande til NTB.

Norge i verdenstoppen
Vi må dessuten gjøre som Sverige og våge å spisse satsingen på toppforskning innenfor områder der Norge kan hevde seg internasjonalt.

– Det handler om å satse videre på modellen med Sentre for Fremragende Forskning, men også å satse på unge forskningstalenter og bedre karriereveier i forskningen, sier Skei Grande.

Hun trekker frem hjerneforskermiljøet ved NTNU i Trondheim, ME-forskningsmiljøet i Bergen og norsk forskning innen biovitenskap som noen områder hvor Norge hevder seg i verdenstoppen.

 Venstre vil ha forskningsløft.

Venstre vil ha forskningsløft.

– Vi trenger flere slike forskningsmiljø i Norge, mener hun.

Rekruttering og 3 % av BNP
Vi bør dessuten gjøre som den borgerlige regjeringen i Sverige har foreslått å sette av egne midler for å rekruttere internasjonale toppforskere til landet

En forutsetning for å spisse satsingen er imidlertid at vi også sikrer bredden i norsk forskning.

– Derfor er det helt avgjørende at vi løfter basisbevilgningene til universitet og høgskolesektoren, sier Skei Grande.

– Venstre mener dessuten det er på tide at vi tidfester forskningsmålet om 3 prosent av BNP innen 2020, og at vi etablerer et nytt forskningsfond, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

I tillegg bør forskningsmeldingen inneholde konkrete forslag for å løfte den næringsrettede forskningen, innovasjonsfremmede tiltak, og stimulans til mer samarbeid mellom næringsliv og akademia.

Forskningssatsingen er uteblitt
Statsministeren oppfordret i januar oss alle til å «snakke opp forskningen».

– Det har Stoltenberg rett i. Men enda viktigere er det å virkelig prioritere forskningen i budsjettsammenheng og der har regjeringen overhodet ikke levert, sier Venstreleder Trine Skei Grande

– De rødgrønne har gjennom de siste årene systematisk bygget ned langsiktige ordninger på forskningsområdet. Det være seg nedleggelse av Forskningsfondet og gaveforsterkningsordningen, opphør avtidfesting av forskningsmålet og brudd på den vedtatte opptrappingsplanen for rekrutteringsstillinger, sier Trine Skei Grande

Venstre er enig mer Rektor Ole Petter Ottersen ved UiO oppsummerte det
slik i fjor høst:– Forskningssatsingen har uteblitt — det er dommen som vil bli stående over denne regjeringen.

Det som derimot er svært gledelig er at regjeringen forrige uke varslet at de gjør helomvending og gjeninnfører gaveforsterkningsordningen.

– Vi trenger mer privat medfinansiering av forskning, ikke mindre. Derfor er det gledelig at regjeringen snur og at fornuften seirer til slutt , sier Venstreleder Trine Skei Grande

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**