15:00 Opprop. Venstre er representert med Toril Berge, Odd Einar Dørum, Espen Ophaug, Julianne Ferksaug og Terje Bjøro (møter for Guro Fjellanger).
15:10 Bystyremøtet åpner som vanlig med muntlig spørretime, hvor representantene kan stille spørsmål til byrådet om aktuelle temaer. Første spørsmål kommer fra Abdullah Alsabeegh (A) og handler om oppfølgningen av trafikkplan for bydel Gamle Oslo. Byråd Ola Elvestuen svarer at arbeidet med sykkelfelt i Åkebergveien ikke er stanset, men at det sees i sammenheng med reguleringssak for hovedsykkelveinettet i området som fremmes om kort tid. Andreas Behring (SV) følger opp med spørsmål om miljøprioritert gjennomkjøring i Grønlandsleiret. Elvestuen svarer at det pågår et arbeid for å vurdere hvilke ytterligere tiltak for miljøgjennomkjøring i denne veien, og at byrådet vil komme tilbake til dette når vurderingene er gjennomført.
15:20 Marianne Borgen (SV) stiller neste spørsmål, om den økonomiske situasjonen for Munchmuseet. Ettersom kulturbyråd Hallstein Bjercke er syk, svarer byrådsleder Stian Berge Røsland. Han sier at det er ingen tvil om at økonomien i Munchmuseet er krevende, og at dette er en av grunnene til at byrådet er opptatt av å realisere et nytt museum så raskt som mulig, for å sikre et høyere publikumspotensiale og bedre egenfinasiering. Han sier videre at det fremgikk av museets konsekvensanalyse av budsjettforslag 2013 at aktivitetsnivået lå for høyt, og at det ville bli behov for reduksjon av bemanningen i løpet av året. Byrådet følger denne prosessen tett, avsluttet byrådslederen.
15:40 Neste spørsmål kommer fra Nina Bache (A) og handler om reklame på nedstigningstårnene til avløpssystemet. Ola Elvestuen svarer at det har vært en juridisk komplisert sak som har pågått i mange år, og at det ligger an til at tårnene skal fjernes i løpet av høsten 2013.
15:45 Bjørnar Moxnes (R) stiller spørsmål om Huken pukkverk, og hvorvidt det er satt igang et arbeid om etterbruk av området. Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen svarer at Eiendoms- og byfornyelsesetaten har fått i oppdrag å gjøre denne jobben, men at den er midlertidig stanset etter at Oslo Vei gikk konkurs. Det pågår samtidig et arbeid i Plan- og bygningsetaten for å sikre at bruken av Huken pukkverk skal være i tråd med Markaloven.
15:50 Andreas Behring (SV) stiller spørsmål om oppfølging av bystyrevedtak om blant annet gatebruksplanen for Oslo sentrum. Ola Elvestuen sier at det arbeides med gjennomføring av oppgradering av Torggata og Olav Vs gate i tråd med denne planen, i tillegg til sykkeltiltak blant annet i Tvetenveien, Sognsveien og flere andre steder. Det arbeides også med å gå videre med fremkommelighetstiltakene Ruter nylig har foreslått, strategi for sykkeltilrettelegging i sentrum og samarbeid med staten for å gjennomføre sikkerhetstiltak i sentrum. Alt dette må sees i sammenheng, og Bymiljøetaten gjør den jobben kommunen skal gjøre, sa Elvestuen. Når vi etablerer nye offentlige rom, er det viktig å gjøre det med kvalitet. Det tar tid og ressurser å gjøre denne jobben ordentlig, men det er viktig å følge opp det ambisjonsnivået byen har, avsluttet Elvestuen.
15:55 James Stove Loretzen (H) stiller spørsmål om Startlånsordningen, herunder om det vil bli satt et inntektstak for de som søker lån i Husbanken via kommunen. Helse- og sosialbyråd Anniken Hauglie svarer at kommunen skal utvise skjønn når man vurderer hvem som kan regnes som vanskeligstilte etter forskriften, og at det er bydelene som skal vurdere konkrete søknader. Hun sier også at kommunen fortløpende styrker egen kompetanse på å behandle og følge opp lånesøknader, og at lånene i svært liten grad misligholdes. Det vil nå bli gjort en gjennomgang av tildelingskriteriene for å se om det bør gjøres endringer, men alt i alt er dette et felt kommunen har god kontroll på, avsluttet Hauglie.
16:00 Rina Mariann Hansen (A) stiller spørsmål om at kommunens klageorgan også behandler klager på bøter som er ilagt en av kommunens virksomheter av kommunen. Byrådslederen sier at han mener slike forhold bør kunne håndteres på en annen måte, og at han vil se nærmere på det.
16:05 Ivar Johansen (SV) stiller spørsmål om saken om en kommunal bolig hvor det ble innkrevd husleie etter at beboeren omkom. Finansbyråd Kristin Vinje svarer at byrådet har instruert Boligbygg til å frafalle dette kravet, og at foretaket også har gjennomgått sine rutiner og vil gjennomføre endringer i disse for å unngå at lignende saker oppstår på nytt.
16:10 Spørretimen er med det avsluttet, og bystyret går videre til å behandle ordinære saker.
16:15 Første sak handler om Oslo Nye Teater. Julianne Ferskaug holder Venstres hovedinnlegg. Dette er en stor og viktig sak som har skapt mye engasjement blant publikum, oss politikere, og teateret selv. Det er gledelig at saken vekker oppmerksomhet og at så mange er opptatt av at hele byens teater skal drives på en god måte. Saken konstaterer at kommunen ønsker å fortsette å eie Oslo Nye teater. Det er det aller viktigste vi vedtar i dag, at Oslo Nye teater skal bestå og leve videre i kommunal regi. Samtidig legger byrådet til rette for at mangfold, kunstnerisk fremgang og teaterets tydelige Osloprofil skal styrkes. Oslo Nye Teater er et teater byen kan være stolt av å eie, med oppsetninger som gjør det til et tydelig og viktig alternativ til de andre teatrene i bybildet. Det er viktig for Venstre at teatret bevares, men en fornying av teatret er også nødvendig. Denne saken handler om at kommunen peker ut en retning for veien videre. Det skal en ansvarlig eier gjøre, samtidig som det er viktig at teateret selv får styre farten på prosessene som settes igang, sa Ferskaug.
16:30 Kristin Vinje får ordet, som erstatter for Hallstein Bjercke. Byrådets utgangspunkt er at Oslo Nye teater skal bevares og fortsatt drives med kommunale tilskudd. Samtidig er det viktig at teateret fornyes, for å kunne fortsette å spille den viktige rollen det har i Oslos kulturliv. Det legges ingen kunstneriske føringer på innholdet i teateret, men byrådet peker ut noen organisatoriske grep som teateret selv får ansvar for å gjennomføre. Vi mener dette vil gi bedre forutsigbarhet og vil gjøre at Oslo Nye teater kan styrke sin særegenhet i årene som kommer, sa Vinje, og understreket at omorganiseringen er i teaterets egne hender. Oslo Nye teater vil gjennom denne saken bli istand til å fortsette sin satsning på ny og spennende teaterkunst, og byrådet er stolte av å kunne videreføre driften av teateret, avsluttet Vinje.
16:45 Toril Berge får også ordet. Oslo har sitt eget teater, og det er grunn til å være stolt av at vi har det, og finansierer det selv, sa Berge. Samtidig er det mange andre teatre i byen, og derfor er det viktig at vi lar teateret å fornye seg for å drive på best mulig måte i skarp konkurranse med spesielt nasjonalt finansierte teatre. Det er viktig å huske på at de aller fleste i denne saken er enige om at vi fortsatt skal ha Oslo Nye teater, og det er det grunn til å glede seg over, avsluttet Berge.
16:50 Julianne Ferskaug får ordet igjen, og sier at Oslo Nye teater i mange år har måtte leve med usikkerhet om de ville bli videreført året etter. Nå sikrer vi driften for flere år fremover, og det er veldig bra. Samtidig sier byrådet tydelig at man ikke vil legge seg opp i den kunstneriske profilen, og at omorganiseringen skal skje gradvis og på teaterets egne premisser. Når mange snakker om dette som en sak om kutt i bevilgningene, er det ganske enkelt ikke riktig. Det er snakk om å gjøre ting litt annerledes, til samme pris. Det viktigste må være at Oslo Nye sikret forutsigbare rammer og økt handlingsrom, og det gjør vi i denne saken, avsluttet Ferskaug.
16:55 Bystyret går til votering. Frp har fremmet en del forslag om å legge ned Oslo Nye teater, disse får bare dette partiets stemmer. Ap og SV har fremmet en to forslag som presiserer enkelte detaljer i byrådssaken, ett av disse blir enstemmig vedtatt. Bystyret vedtar forøvrig å gjennomføre organisatoriske endringer i Oslo Nye Teater slik de er beskrevet i byrådssaken. Oslo Nye teater er dermed sikret videre liv som kommunalt eid teater i lang tid fremover.
17:00 Bystyret går videre til å behandle forslag fra F om forbud om bønnerom i skolen. Kultur- og utdanningskomiteen har behandlet saken, og vedtatt at det ikke skal etableres dedikerte bønnerom i skolen, men at skoler kan legge til rette for elevinitiert bønn i skolens lokaler dersom de er ledige.
17:10 Julianne Ferskaug får ordet, og sier det er et ryddig og ordentlig vedtak som fattes i dag. Osloskolen skal ha plass til alle, og det skal være rom for elevaktivitet som ikke skolen selv har regien på, der dette ikke kommer i konflikt med det ordinære skolearbeidet. Derfor er det veldig bra at mange skoler i Oslo kan tilby rom i friminutter til elevorganiserte aktiviteter, enten dette er lokale sjakklubber, planlegging av skolerevyer eller samlinger med bønn og religiøs refleksjon. Slik ønsker Venstre at det forsatt skal være, sa Ferskaug.
Så er det også slik at de aller fleste skoler har begrenset plass, og derfor må man sørge for at lokalene som benyttes av elever utenom undervisningstiden er fleksible og kan brukes til et stort antall aktiviteter. Det er ikke ønskelig å sette av dedikerte rom til en spesifikk aktivitet, fordi dette fort vil gå bekostning av annen aktivitet som ønsker å benytte det samme arealet når det er ledig. Vi har skoleledere i Oslo som er veldig godt i stand til å gjøre prioriteringer og finne gode løsninger der behov melder seg. Det er derfor liten grunn til å tro at det vi vedtar i dag vil ha stor praktisk betydning. Likevel mener jeg det er bra av vi gjør denne avklaringen, slik at vi slipper konflikter og tvilstilfeller i fremtiden, avsluttet Ferskaug.
17:25 Terje Bjøro tar også ordet, og sier at tros- og livssynsbredden er en av de store styrkene i Oslo-skolen. Slik skal det også være i fremtiden, og jeg mener det er et godt vedtak som er fattet i komiteen i denne saken. Skolelederene har gode forutsetninger for å håndtere disse spørsmålene på en god måte, og det er bra at vi stadfester at det fortsatt skal være stor frihet for å bruke skolebygg til mangfoldig aktivitet, uten at noen får hevd på enkelte rom, sa Bjøro.
17:35 Saken blir vedtatt i tråd med komiteens innstilling. Bystyret tar med det middagspause. Oppdateringene herfra fortsetter ca 18:30.
18:40 Bystyret gjenopptar forhandlingene.Ordføreren går raskt gjennom saker med enstemmig innstilling fra komiteene. Dette gjelder i hovedsak en del ukontroversielle byutviklingssaker. For fullstendig oversikt se hurtigprotokollen på Oslo kommunes nettsider.
19:00 Bystyret behandler erhverv av tre kunstverk til Munchsamlingen. Julianne Ferskaug tar ordet, og sier at dette er et viktig steg mot en stadig mer komplett samling av Munchs kunst, ettersom man bytter verk man har mange eksemplarer av, mot verk man tidligere ikke har hatt i samlingen. Det er imidlertid slik at verkene man bytter fra seg har en høyere kommersiell verdi enn de man bytter til seg, får kommunen også et mellomlegg på 1,8 millioner. Disse midlene avsettes til styrking av samlngen, slik testamentet til Munch forutsetter. Det er veldig bra at Munchmuseet arbeider mot å komplettere samlingen, og det er en gledens dag når vi kommer litt nærmere med denne saken, avsluttet Ferskaug.
19:05 Bystyret går videre til å behandle sak om Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Julianne Ferskaug holder Venstres innlegg. I Venstre er vi opptatt av at kunst, kultur og kunnskap skal være tilgjengelig for alle, sier Ferskaug. Deichmanske hovedbibliotek er Oslos desidert best besøkte kulturinstitusjon. En halv million besøkende i året i dag kan bli til 2 millioner når biblioteket kan flytte inn i Bjørvika om fire år. Det er et kraftig løft som byen vil ha glede av i generasjoner fremover. Et nytt hovedbibliotek lokalisert i umiddelbar nærhet til Norges største kollektivknutepunkt og andre viktige kulturbygg er en investering i kultur og kunnskap for fremtiden, ikke bare for Oslo, men for hele Norge, sa Ferskaug. Hun understreket også at bibliotektet skal være for mer enn bøker, men også være en møteplass. Bygget vil være moderne, fleksibelt og dynamisk. Universell utforming står sentralt både ute og inne og miljø er i sentrum for løsningene. Dette blir et av Norges mest miljøvennlige kulturbygg. Jeg kunne sikkert fortsatt langt utover kvelden med å ramse opp alle de fantastiske tingene vi etterhvert skal fylle opp biblioteket med, men ordføreren skal få slippe å klubbe meg ned i dag. La meg bare avslutte med å si at Venstre er stolte av at Oslo får biblioteket byen fortjener, og jeg håper alle andre også kan slutte seg til det, avsluttet Ferskaug.
19:30 Odd Einar Dørum tar også ordet, og siterer Jon Bing: «Å hevde at man i internettalderen ikke trenger bibliotek, er som å hevde at man ikke trenger kart fordi det blir flere og flere veier». Bibilioteket skal være en møteplass og en kilde til kunnskap. Og vi som vet forskjellen på fakta og kunnskap, og mener at byens innbyggere også er borgere, vet at biblioteket er et av de viktigste institusjonene vi har i landet. Nye Deichamnn blir et hus for alle, for fattig og rik, for de som liker tall og kan få vite at det finnes dikt, og for de som liker dikt og kan lære seg å bruke tall. Biblioteket er for alle, og det er det viktig å ta med seg på veien videre, avsluttet Dørum.
19:40 Terje Bjøro tar også ordet, for å gå i rette med en del av argumentasjonen mot Deicmanske som Fremskrittspartiets representanter har brukt. Jeg satt i bystyret da vi behandlet saken av operabygget, da ville Frp heller gi gratisbilletter til danskebåten til hele byens befolkning. Lite har altså forandret seg i dag, og jeg er veldig glad for at Frp står alene om sitt kulturfiendtlige syn, avsluttet Bjøro.
19:45 Bystyret vedtar å bygge Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Les mer om biblioteket.
19:50 Espen Ophaug tar ordet i saken om Alna miljøpark. Han begynner med å snakke pent om arbeidsgruppa og planen. Planen binder fjorden og marka sammen og gir folk tilgang på rent vann, ren luft og friområder. Oslos historie er i stor grad knyttet til elva, særlig for industrien. I dag kan elva spille en viktigere rolle for rekreasjon, og derfor må elva åpnes opp, renses og tas vare på. Fremkommelighet for turgåere og støydempende tiltak er prioritert, og saken er viktig for hele Oslo, avsluttet Ophaug.
20:10 Bystyret vedtar reguleringsplan for Alna Miljøpark, og går videre til å behandle sak om nasjonalpark i Østmarka.
20:20 Odd Einar Dørum tar ordet, og sier at det nok er mulig å se på en nasjonalpark som en pest og en plage, men at han har lært at det å finne praktiske løsninger for å verne natur og å ivareta forskjellige brukerinteresser er det viktigste man kan gjøre med bynære naturområder. Dette har bystyret tidligere klart å stå sammen om, og det er bra at vi gjør det i dag også. Så skal vi klare å finne praktiske løsninger som sikrer østmarka kan brukes av folk, og sikre at byens naturområder vernes for fremtiden. Det skal fremdeles være mulig å sitte på en stein i marka, og å gå på ski gjennom marka, uten at det går på bekostning av skogens egne interesser, avsluttet Dørum.
20:25 Ola Elvestuen tar også ordet, og sier at skogsområdene i Østmarka har nasjonal verneverdi, fordi det ikke finnes tilsvarende skogsområder som er vernet andre steder i landet. Det er bra at bystyret støtter dette prosjektet, men det er viktig å være klar over at det kommer til å ta tid. Byrådet vil nå ta kontakt med de andre kommunene som er grunneiere i Østmarka, og jobbe tett opp mot miljøverndepartementet for å realisere planen, sa Elvestuen. Han trakk også linjene til de andre vedtakene bystyret har fattet i dag, om Alna miljøpark, Oslo Nye teater og Deichmanske hovedbibliotek, og sa at de alle handler om å videreutvikle byens unike kvaliteter. Det arbeidet vi gjør, gjør vi fordi byen fortjener det, og det skal vi være stolte av, avlsuttet Elvestuen.
20:30 Bystyret vedtar å sette igang arbeid med å gjøre Østmarka til nasjonalpark, mot Frps stemmer. Bystyret går videre til å behandle regulering av tidligere Eldorado kino til bokhandel.
20:45 Reguleringsplan for Torggata 9b blir vedtatt. Bystyret går videre til å behandle høringsuttalelse om Statnetts planer om nye kraftlinjer i Oslo. Les Oslo Venstres årsmøteuttalelse om saken
20:55 Odd Einar Dørum tar ordet, og berømmer byrådet og komiteen for å avgi en grundig høringsuttalelse. Dette er debatten vi ikke fikk om mastene i Hardanger, og derfor er det bra at vi tar debatten her, sa Dørum, og understreket at kommunen har et stort ansvar for energieffektivisering i sin daglige virksomhet. Vi er også opptatt av å ha en kunnskapsbasert tilnærming til hvordan kraftlinjer påvirker boområder og nærmiljøer, og det er bra at bystyret tar denne debatten. Etter at byrådet tydelig gikk inn for å anbefale Sogn-Ådaltraseen, har Venstre i tillegg foreslått å legge kraftlinjer i kabel mellom Sogn trafostajon og tungtvann, og mener at dette er en anledning til å også legge noen eksisterende linjer i Groruddalen i kabel, avsluttet Dørum.
21:00 Høringsuttalelsen blir vedtatt med noen mindre endringer fra komiteen. Bystyret går videre til å behandle regulering av Frogner stadion.
21.00 Espen Ophaug tar ordet om saken. Han sier det er en gladsak både for idretten og Frogner bydel. Vi legger til rette for bygging av en ishall og en flerbrukshall. Det har vært et ønske om et svømmeanlegg, men bydelen og Oslo idrettskrets har vært positive til planen slik som den forelå, og det synet støttes av komiteens flertall, sa Ophaug. Han sa også at det er ikke regulert mange parkeringsplasser ved anlegget, men at det er i nærheten av et kollektivknutepunkt med busstopp og trikkestopp rett ved, samt et parkeringsanlegg i nærheten.
21:05 Reguleringsplan for Frogner stadion blir vedtatt, det blir også handlingsplanmot støy fra havnevirksomhet i Oslo.
21:10 Bystyret går videre til å behandle sak om kunst i hele byen.
21:15 Julianne Ferskaug tar ordet, og sier at det er fint at komiteen enstemmig støtter at ledige vegger kan brukes til å forskjønne bybildet der det passer. Det viser at kunstengasjementet er stort, enkelte deler av debatten i tidligere deler av bystyremøtet til tross. Det er også viktig å understreke at for Venstre ser forskjell på tagging og grafitti, så når vi stemmer for at prosjektet ikke skal omfatte tagging, betyr ikke det at man ikke kan se nærmere på kunstneriske grafittiprosjekter dersom det skulle være ønskelig, avsluttet Ferskaug.
21:20 Bystyret går videre til å behandle boligbehovsplanen for Oslo kommune 2013 – 2016.
21:30 Toril Berge holder Venstres innlegg i debatten. Målet med boligpolitikken må være at flest mulig skal være i stand til å eie sin egen bolig, og at de som av forskjellige årsaker ikke har mulighet til å komme seg inn på det ordinære markedet får den hjelpen de trenger for å skaffe et bosted til seg og sin familie, sier Berge. Boligmarkedet i Oslo er krevende, og da er det viktig at kommunen har høye ambisjoner om et tilrettelagt tilbud for de mange som ellers ville ha falt utenfor. Tilrettelegging av boligmassen er et stikkord i boligbehovsplanen, understreket Berge. Det handler både om å fremskaffe boliger som er egnet til mennesker med funksjonsnedsettelser, og om å sørge for at det finnes bomuligheter både for folk som bor alene og for større familier. Det er i den sammenhengen viktig at bydelsgrensene ikke kommer til hinder for en rasjonell utnyttelse av kommunens samlede boligmasse eller behovet for individuell tilpasning, og det er en uttalt målsetning både fra byrådet og komiteen at boligmassen skal spres bedre over hele byen. At byrådet også ønsker å legge tilrette for samlokaliserte boliger i regi av beboere selv, mener Venstre er et signal om at man også i den sosiale boligpolitikken er viktig å sette folk først. Det er det også at byrådet ser sammenheng i boligtiltak og arbeidslivstiltak, fordi dette vil bidra til å sette flere istand til å ta skrittet fra kommunal til egen bolig. Dersom vi når målene på dette feltet, vil det også medføre en økt gjennomstrømning i de kommunale boligene, og dermed gi kommunen mulighet til å tilby bolig til flere av de som trenger det, avsluttet Berge.
22:00 Bystyret vedtar boligbehovsplanen for 2013-2016. Planen er et omfattende plandokument for sikre økt tilgang og bedre spredning av kommunale boliger. Komiteen har dessuten enstemmig vedtatt at man ønsker å styrke kommunens bruk av bomiljøvakter, for å sikre god oppfølgning av bomiljøer i kommunale bygårder.
22:05 Som siste sak behandler bystyret høringsuttalelse til NOU om politikk for likestilling. Saken er behandlet i finanskomiteen, og vedtas uten debatt. Ordføreren hever møtet, og ønsker representantene vel hjem. Oslo Venstre takker for følget, og ønsker velkommen tilbake ved en senere anledning.