Glad for støtte til Østmarka nasjonalpark

Byråd for miljø og samferdsel Ola Elvestuen (V) er glad for at byrådets forslag om å etablere en nasjonalpark i Østmarka i kveld fikk bred tilslutning i Oslo bystyre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


– Formålet med forslaget om Østmarka nasjonalpark er å ivareta naturverdier, rekreasjon og friluftsliv. Østmarka kan bli en bynær nasjonalpark som er i flittig bruk både av byens innbyggere og besøkende, sier Elvestuen.

Han viser til at Norge har mange nasjonalparker, men ingen i lavereliggende skogsterreng på Østlandet.

– Østmarka er et uberørt skogsområde med en naturtype som ikke er vernet andre steder. Området er et av de største sammenhengende skogsområdene på Østlandet uten større tekniske inngrep. Dette gir området en nasjonal verneverdi, i tillegg til at denne typen skog med sitt biologiske mangfold ikke er vernet med nasjonalparkstatus noe annet sted i dag, sier Elvestuen.

Skog hvitveis tre trær

Foto: Bjørg Lien

Oslos miljøbyråd er glad for at bystyret i kveld ga sin tilslutning til byrådets ønske om å gå videre med forslaget om nasjonalpark, og ser nå frem til tett samarbeid med nabokommunene og statlige myndigheter.

Utarbeidelsen av verneforskriftene vil være avgjørende for graden av begrensning for større inngrep som nye lysløyper og brede skøytetraseer. I de fleste nasjonalparker inngår friluftsliv og rekreasjon som en del av verneformålet. Det er tillatt med ferdsel og friluftsaktiviteter som krever lite tilrettelegging. Skiløyper og turtraseer vil kunne opprettholdes som i dag.

– Oslo har en unik beliggenhet mellom fjorden og marka. Nasjonalparken vil bidra til å understreke Oslos betydning som en viktig destinasjon for natur- og friluftsopplevelser, avslutter Elvestuen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**