Stopp nedbyggingen av Studiesenteret

Årsmøtet ber Forsvarsdepartementet se nærmere på Stortingets vedtak og intensjoner omkring Forsvarets studiesenter før man iverksetter noen nedbygging.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Målselv Venstre viser til mediaoppslag om at Forsvarsdepartementet har satt Forsvarets høgskole til å fjerne den sivile delen av Forsvarets studiesenters aktivitet. Det vil i så fall innebære at halve intensjonen med studiesenteret faller. Studiesenteret ble opprettet som et sivilmilitært samarbeidsprosjekt, og Stortinget har ikke endret sin innstilling til tiltaket etter at studiesenteret kom på statsbudsjettet i 1993. Nå plukkes studiesenteret likevel i stykker, to nivåer under Stortinget.

Studiesenteret skal ifølge FD ikke ha noe med regionale studier å gjøre, til tross for det faktum at det ikke finnes høgskoler i området. Studiesenteret skal ut av Næringshagen i Målselv, til tross for at Forsvarets bruk var avgjørende for at Næringshagen ble bygd.

Det kan ikke aksepteres at et prosjekt som forsvarskommunene har investert i og opprettet, sammen med Forsvaret, ødelegges uten regionens og Stortingets samtykke. Forsvarets studiesenter har skaffet til veie og lagt til rette for grunnutdanninger og videreutdanninger i 23 år, sørget for at forsvarskommunene har fått god rekruttering av sykepleiere, lærere og førskolelærere. Tilbudene har rekruttert flere forsvarsfamilier til området, og bidratt til at flere har søkt stillinger i Forsvaret i Troms. Samtidig har Forsvarets studiesenter utført sitt hovedoppdrag og gitt videreutdanning til ansatte, helt til mastergrad.

Forsvarsminister Johan Jørgen Holst åpnet senteret offisielt som et sivil-militært prosjekt, og det har Stortinget bekeftet og ikke endret på. Grunnleggerne Sørreisa, Bardu og Målselv kommuner er i ferd med å bli sveket og risikerer å måtte starte på ny med sitt arbeid for å få tilgang til desentralisert høyere utdanning.

Målselv Venstre ber Forsvarsdepartementet se nærmere på Stortingets vedtak og intensjoner omkring Forsvarets studiesenter før man går til noen nedbygging. Hvis man ikke kan fortsette med felles sivil-militær kompetansebygging og rekruttering, må det samtidig bli slutt på alle festtalene om temaet. Studiesenteret er en av de absolutt viktigste arenaene for sivil-militært samarbeid i Forsvarets kjerneområde i indre Troms.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**