Forskning skal gi næringsvekst

Campus Ås skal bli en drivkraft for innovasjon og næringsutvikling i Follo. Campus Ås, Ås kommune og Akershus fylkeskommune skal i 2013 lage en strategi for satsingen på forskning og næringsutvikling på Campus Ås. – Vi ønsker å få til en næringsklynge rundt forskningsmiljøene og få synligjort det universitetet har å by på, sier Solveig Schytz, leder av hovedutvalg for plan, næring og miljø.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

 På bildet (bakerst): Solveg Schytz, Inge Solli og Siri Engesæth. Venstres fylkestingsgruppe på besøk i Ås.

På bildet (bakerst): Solveg Schytz, Inge Solli og Siri Engesæth. Venstres fylkestingsgruppe på besøk i Ås.
Foto: Gisle Bjørneby

Akershus fylkeskommune har i samarbeid med Ås kommune og forskningsmiljøene på Campus Ås påbegynt en satsing for å bidra til at en større del av innovasjons- og verdiskapingspotensialet blir utløst. Det skal bidra til at det kan skapes flere bedrifter som kan hevde seg på det internasjonale markedet med utgangspunkt i forskningen på Ås, og at flere bedrifter velger å flytte til Ås, og bli en del av dette kunnskapsmiljøet. Formålet er at bidra til videreutvikling av Ås-miljøet som en motor for næringsutvikling i Follo.

Etter ønske fra institusjonene på Campus Ås og Ås kommune har Akershus fylkeskommune tatt en aktiv rolle som koordinator av arbeidet med næringsutvikling på Campus Ås. Partene er enige om å gjennomføre en strategiprosess i 2013 for å utforme en ambisiøs satsing på innovasjon og næringsutvikling på Campus Ås.
Midler fra Akershus fylkeskommune

Fylkesutvalget vedtok 4. februar 2013 en tildeling til Ås miljøet på 4,6 millioner kroner.

• Å få frem flere ideer med utgangspunkter i forskning som kan bli nye bedrifter med internasjonalt konkurransedyktige produkter
• Etablere kontorer hvor grundere og nye bedrifter kan være og som kan videreutvikles med ulike typer av hjelp og støtte
• Få forskning overført til eksisterende bedrifter for å styrke bedriftenes konkurranseevne
• Fremme samarbeid mellom miljøet på Ås og bedrifter om produktutvikling innenfor mat og helse
• Formidling av betydningen av miljøet på Ås nasjonalt i fortid, nåtid og i et fremtidsperspektiv.

I tillegg tildeler Akershus og Oslo midler til forskning til miljøet på Ås. I 2012 ble det tildelt kr 15 millioner over tre år til forskningsmiljøet på Ås gjennom regionalt forskningsfond for Oslo og Akershus.
Utviklingsmuligheter for næringslivet

Innovasjon i form av nye produkter og løsninger fra Campus Ås er basert på ledende biologisk forskning innenfor en rekke ulike sektorer: landbruk, havbruk, miljøfysikk, naturforvaltning og matteknologi. Forskningen i Ås-miljøet representerer store utviklingsmuligheter for næringslivet og gir grunnlag for nye internasjonale virksomheter. Innovasjonssatsingen ved Campus Ås vil styrke miljøet som drivkraft for innovasjon i næringslivet.

Campus Ås består av en rekke ledende forskningsinstitusjoner innenfor landbruk. Ved samlokaliseringen av Norges Veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet på Ås skal det investeres flere milliarder kroner. Med det kommer det betydelig flere ansatte og studenter til Ås. Samtidig er Ås en av kommunene i Akershus som har høyest befolkningsvekst. Ås vil i løpet av de neste 10 år gå gjennom omfattende endringer preget av sterk vekst og utvikling.

Et godt samarbeid mellom Akershus fylkeskommune og Ås kommune om tettstedsutviklingen på Ås vil være viktig for å legge til rette for et robust og attraktivt kunnskapsmiljø på Ås.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**