Uttalelse: Marka for alle

Oslo Venstre støtter fylkesmannens forslag om vern av fire friluftsområder i Oslomarka, men går mot et forbud mot sykling på blåmerkede stier i disse områdene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Fylkesmannen i Oslo og Akershus har utarbeidet et forslag til vern av fire friluftsområder i Oslo kommune, totalt 8200 dekar, betegnet som Skjennungåsen, Godbekken, Hauktjern og Spinneren friluftsområder. Områdene er foreslått vernet etter Markaloven § 11. Denne spesielle verneformen innebærer at områder kan vernes på bakgrunn av sin verdi for naturopplevelse og friluftsliv, mens det er områdenes verdi for biologisk mangfold som har stått sentralt i det tradisjonelle barskogvernet.

Oslo Venstre er enig i at de aktuelle områdene fremstår som gode eksempler i så måte, og er derfor i hovedsak positive til verneforslaget.

Oslo Venstre er opptatt av at alle skal kunne bruke Marka. Da Markaloven ble behandlet i Stortinget, sluttet Venstre seg blant annet til følgende merknad: "[Vi] vil påpeke at det innenfor lovens formål også vil kunne legges til rette for nye idrettsformer og friluftsaktiviteter. Ved siden av å understreke formålene friluftsliv, naturopplevelse og idrett, legger loven vekt på at Marka skal kunne benyttes av flere berettigede interesser på samme tid (flerbruk)."

Oslomarkene er unike som friluftsområder for en stor by som Oslo, men vil komme under press etterhvert som behovet for boliger øker. Bare gjennom bruk av flest mulig, vil Oslomarka bestå i fremtiden. Å legge begrensninger på friluftsaktiviteter er derfor ikke å verne marka, men det motsatte.

Sykkel

Foto: Finn Dale Iversen

Fylkesmannen har i dette tilfellet spesielt bedt om innspill til et foreslått forbud mot sykling på blåmerkede stier i de angitte områdene. Både gåing, løping og sykling er aktverdige og berettigede former for bruk av Marka. Det kan ikke underslås at ulik bruk i enkelte tilfeller kan komme i konflikt med hverandre. Et forbud mot stisykling i enkelte områder vil mest sannsynlig øke presset på skogsveiene, og øke konfliktnivået. Trafikkreglene gjelder imidlertid også i skog og mark. Syklister vil i denne sammenheng regnes som "kjørende" og har plikt til å opptre aktsomt og ta hensyn til mykere trafikanter. Allemannsrettens prinsipp om fri ferdsel gjelder også bare så lenge man ikke bryter hensynsregelen i friluftsloven § 11. Oslo Venstre mener således at dette reguleres godt nok av eksisterende regelverk og går klart imot forslaget om å forby sykling på blåmerkede stier.

Oslo Venstre åpner for at man, dersom vernehensyn tilsier det, kan ha lokale tiltak for å minske belastningen på naturkvaliteten.

Oslo Venstre vil
•Forsvare og bevare Marka og sikre tilgjengelighet og mulighet for bruk av Marka for alle.
•Støtte verneforslaget for Skjennungåsen, Godbekken, Hauktjern og Spinneren friluftsområder.
•Gå i mot et generelt forbud mot sykling på blåmerkede stier innenfor de foreslåtte områdene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**