Bestyrtelse over nedleggelse av Labakken Barnehage

Bestyrtede ansatte og foreldre ved Labakken Barnehage på Nøtterøy, mottok fredag 1.mars beskjed om at Labakken Barnehage er innstilt for avvikling av barnehageadministrasjonen. Denne informasjonen ble sendt ut fra administrasjonen, uten at vi politikere var informert om hva rådmannen skulle innstille på.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


I forbindelse med budsjettbehandlingen for 2013 ble det i Nøtterøy Kommune vedtatt å avvikle 2 barnehageavdelinger. Dette fordi kommunen har overkapasitet av banehageplasser ut fra dagens regelverk.

 Labakken barnehage kan bli nedlagt

Labakken barnehage kan bli nedlagt
Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

Det skulle gjennomføres formannskapsseminar, slik at rådmannen kunne legge fram og få innspill på hvordan dette skulle gjennomføres. Ved en inkurie ble det sendt ut forskjellige datoer og klokkeslett for når dette møtet skulle gjennomføres. Dette førte til at blant annet Nøtterøy Venstres kommunestyregruppe ikke var representert på møtet.

 Hva er best for barna?

Hva er best for barna?

Bestyrtede ansatte og foreldre ved Labakken Barnehage mottok fredag 1.mars, beskjed om at Labakken Barnehage er innstilt for nedleggelse av barnehageadministrasjonen, og at dette vil bli behandlet i en sak som skal opp i hovedutvalg for oppvekst og kulturs møte tirsdag 5. mars kl 18:00.

Denne informasjonen ble sendt ut fra administrasjonen, uten at vi politikere var informert om at rådmannen skulle innstille på stengning av Labakken Barnehage. Vi finner det svært lite tilfredsstillende at slike opplysninger går ut til barnehagens ansatte og foreldre, uten at vi også blir informert. Ikke bare setter dette oss politikere i et dårlig lys, fordi de som kontakter oss forventer at vi sitter inne med minst like mye informasjon som de har. Det er også uheldig at slike omfattende endringer fremkommer uten politisk forankring.

 Labakken barnehage, Nøtterøys eneste naturbarnehage, kan bli nedlagt

Labakken barnehage, Nøtterøys eneste naturbarnehage, kan bli nedlagt
Foto: Joachim Bræk Poppe-Holmdahl

I et brev som foreldrene i Labakken Barnehage, representert ved Jannicke Vabø og Bjørn Willoch Bjanger, sendte til de involverte partiene, uttrykker de sjokk over hvordan denne saken har blitt håndtert. De skriver i brevet at å nedlegge en av Nøtterøys mest populære barnehager, som også inneholder øyas eneste naturbarnehage, midt i det mest etterspurte og befolkningspressede området på øya, er fullstendig feilslått helhetlig sett. De frykter nå at deres 45 barn nå blir tvunget inn i barnehagen på Brattås. En overdimensjonert privat barnehage, som ligger i et ellers tynt befolket område, langt borte fra skolekretsen og lokalmiljøet.

De sier videre at på ett døgn vokste et mandat fra kommunestyret om nedleggelse av to avdelinger, til å omfatte en hel barnehage med tre avdelinger. Og før det var gått et døgn informeres ansatte og foreldre om at de tre avdelingene er plassert utelukkende i Labakken barnehage. Alt dette før politikerne har fått tatt stilling til problemstillingen.

Konsekvensen om denne innstillingen blir vedtatt, kan bli at mange barnefamilier vil velge å bosette seg andre steder, og de som allerede er bosatt her, velger å flytte. Noe som igjen kan føre til tapte skatteinntekter og en enda skjevere aldersfordeling enn det vi allerede har i kommunen.

Sett fra barnas side, vil dette kunne oppleves som dypt urettferdig. De blir fratatt barnehagen sin, og må skilles fra venner og voksne som de har opparbeidet et tillittsforhold til over lengre tid. De mister forutsigbarheten i forhold til hvor de tilbringer store deler av sin hverdag. Mange av dem hadde nok sett for seg å vokse opp og bli skolestartere, sammen med venner fra samme skolekrets. De har gjennom lengre tid gledet seg til å få oppleve det tidligere årskull før dem har fått oppleve. Alt dette, og mere til, står nå i fare for å bli fratatt dem, etter hva som for flere oppfattes som et forhastet og uoverveid pennestrøk.

 Nøtterøy Venstres representant i Hovedutvalget, Poppe-Holmdahl, vil jobbe for at familiene beholder valgfriheten.

Nøtterøy Venstres representant i Hovedutvalget, Poppe-Holmdahl, vil jobbe for at familiene beholder valgfriheten.
Foto: Joachim Poppe-Holmdahl

Det er en uheldig utvikling at kommunen nedlegger godt drevne kommunale barnehager, som ligger i barnas nærområde, for så å overføre disse barna til private barnehager som ligger langt utenfor allfarvei for de fleste. Ved en senere endring i behovet for barnehageplasser, vil det være langt mer kostnadskrevende å starte opp igjen en nedlagt barnehage, enn om kapasitetsreduksjonen hadde vært tatt ved å midlertidig legge ned enkeltavdelinger i barnehager med mindre søkergrunnlag.

Det er en kjensgjerning at med det regelverket vi har i dag, koster det kommunen opptil 250.000,- pr barn født etter 1. september, som får barnehageplass. Men til høsten er det valg, og innen året er omme kan disse reglene bli endret. Det vil i alle fall bli resultatet om Venstre kommer i regjeringsposisjon. Da vil barn som er født etter 1. september også bli omfattet av den lovpålagte barnehageplassgarantien. Behovet for barnehageplasser vil da øke igjen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**