Per Magnus: – Ikke alt har fungert like godt

I innlegget «Bedre kultur i kultursektoren» skriver Per Magnus Finnanger Sandsmark (V) om seire, tap og fremtidig retning i livet som kommunens øverste kulturpolitiker.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**

 Leder av hovedutvalg for kultur, idrett og mangfold innrømmer at ikke alt er som det skal, og vil finne bedre løsninger for kultur- og idrettslivet i Halden.

Leder av hovedutvalg for kultur, idrett og mangfold innrømmer at ikke alt er som det skal, og vil finne bedre løsninger for kultur- og idrettslivet i Halden.

For halvannet år siden ble jeg hovedutvalgsleder for kultur, idrett og mangfold. «Wow!», tenkte jeg. Så vanskelig. Så spennende. Så morsomt. Så utfordrende. Jeg visste det skulle bli vanskelig. Jeg visste at kommunens økonomi på mange måter var skakkjørt.

Jeg visste at rådmannen, som alltid, kom til å foreslå størst innhogg i kultursektoren. Jeg visste at jeg måtte ta en del upopulære avgjørelser for at kommunen som helhet skal ha råd til kultursatsing i tiden som kommer. Det ansvaret har H, V, Sp, KrF og MDG i Halden tatt. Hvert år er kultur blitt budsjettvinner fra rådmannens forslag til det politiske vedtaket. Vi har økt museumsbevilgningene, slik at de er på fylkessnittet, beholdt den offensive støtten til idrett i Halden, oppretthold kulturtilbud til funksjonshemmede og sørget for at det ble satt av midler til kulturskole i SFO til høsten og til stemmerettsjubileet, grunnlovsjubileet og ikke minst byjubileet i 2015. Alt dette er jeg stolt av.

Det er ikke alt jeg er like stolt av. Det er ikke alle prosesser som har fungert godt nok og ikke alltid jeg har lyttet godt nok til de jeg burde lytte til. Prosessene rundt ungdomstilbud, Blåseensemblet og svømmehallen er blant disse. Noe ulmer i kulturlivet om dagen. Flere ber om å få ta en prat, ringer for å fortelle sine historier og sender e-poster. Noen er sinte. Noen er frustrerte. Alle er løsningsorienterte. Alle forstår forskjellen på hva vi som politikere kan gjøre, hva kulturlivet kan gjøre selv og hva kommunens administrasjon selv må endre. Da har vi et godt og konstruktivt utgangspunkt.

Jeg vil også forsøke å være konstruktiv og rette blikket mot fire ledesnorer jeg vil ha for kultur- og idrettspolitikken i Halden, og jeg skal forsøke å beskrive konsekvensene av dette. De fire ledesnorene er 1. Forutsigbarhet, 2. Kvalitet, 3. Aktivitet, 4. Involvering.

Forutsigbarhet: Uavhengig av den vanskelige økonomiske situasjonen og behov for kutt og omorganisering skal kultur- og idrettspolitikken være forutsigbar. Alle inngåtte avtaler skal holdes og tildelingskriteriene for idretts- og kulturmidler skal være kjent og endres kun etter høring fra kultur- og idrettslivet selv, slik at alle får være med på prosessen.

Kvalitet: Det offentliges ansvar er blant annet å støtte tiltak av høy kvalitet som ellers ikke hadde blitt noe av. Derfor er Opera Østfold og Det Norske Blåseensemble viktige, men også gode trenings- og kampanlegg for idrett.

Aktivitet: En annen hovedfunksjon for kultur- og idrettspolitikken er å fremme ny aktivitet. Til det er «frie midler» og støtten til lag, foreninger og klubber viktig, men vi bør også se om det er flere måter å kunne fremme nye idretter og nye kulturuttrykk i Halden. Kanskje det burde hatt forrang.

Involvering: Kultur- og idrettslivet må i større grad enn i dag involveres i politikkutformingen og prosessene. Derfor vil jeg dette året ta initiativ til fire dialogmøter; 1. Idrett, 2. Kultur, 3. Frivillighet, lag og foreninger, 4. Mangfold og integrering (som også er dette utvalgets ansvar), der hvem som helst kan komme og ytre sine ønsker, og der politikere og administrasjon orienterer om pågående prosesser. I tillegg vil jeg forsøke å få administrasjonen med på å sende flere saker på høring, ikke bare til rådene, men åpne høringer for alle, slik at flere innspill kommer tidligere i prosessene.

Med dette håper jeg at jeg starter en konstruktiv debatt om hva vi skal prioritere i kultur- og idrettspolitikken og hvordan vi sammen skal arbeide for dette under kommunens økonomiske situasjon.

Per Magnus Finnanger Sandsmark (V), leder Hovedutvalg for kultur, idrett og mangfold

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**