Bekymret for fallende trend innen innovasjon og gründerskap

Den nyeste rapporten fra Global Entrepreneurship Monitor, viser at Norge har en sterk fallende trend hva gjelder innovasjon, nyskaping, gründerskap og vilje til å ta risiko.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Les også: Innovasjon i verdensklasse

Norge deltok i 2011 for tolvte gang i Global Entrepreneurship Monitor — GEM. Denne gangen med nedslående resultater. Mens USA i 2011 får den høyeste TEA ( Tidligfase Entrepenøriell Aktivitet) score som noen gang er registrert i landet, opplever Norge det stikk motsatte.

Færre vil starte for seg selv
Siden toppåret 2005 har det vært en klart fallende trend i TEA for Norge, og årets score er på 6,9 %. Scoren baserer seg på hvor mange som er involvert i oppstarten av en ny virksomhet.Trenden slår sterkt ut fordi andelen av befolkningen som forsøker å etablere sin egen bedrift er fallende.

 Terje Breivik vil ha en sterkere satsing på gründere langt tidligere i etableringsfasen.

Terje Breivik vil ha en sterkere satsing på gründere langt tidligere i etableringsfasen.
Foto: Bjørg

– Rapporten bekrefter dessverre den fallende trenden Norge har hatt de siste årene. Den dokumenterer også at manglende politisk prioritering av gründerskap og innovasjon er hovedårsaken til utviklingen, sier nestleder i Venstre Terje Breivik til E24.

Les også: Vi trenger flere gründere

Må satse tidligere
Breivik mener noe av problemet ligger i at de offentlige pengene som brukes til innovasjon i Norge settes inn altfor sent i prosessen.

– Trolig er det ikke mangel på offentlige ressurser og midler som stilles til disposisjon for næringsutvikling og gründerskap, men at disse settes inn alt for sent i nyskapingsprosessene, sier Breivik.

– Venstre vil flytte de store offentlige midlene slik at de blir benyttet i de tidlige, mest risikofylte fasene av en bedriftsetableringsprosess. Fasene der mangelen på risikokapital og kunnskap om å drive forretning er størst, sier Breivik.

Fra topp tre til midt på treet
Norge faller fra en tredjeplass i 2010 til en ellevte plass og vi lander på gjennomsnittsnivået for innovasjonsøkonomier.Når det gjelder vekstambisjoner havner Norge også midt på treet. Denne utviklingen står i sterk kontrast til USA. Mens USA i 2011 får landet den høyeste TEA-score som noen gang er registrert i landet, opplever Norge det stikk motsatte.Land som Storbritannia, Hellas, Nederland og Australia gjør det også langt bedre enn Norge.

Les også: Doblet fryk for å mislykkes

Venstre foreslår en egen sertifiseringsordning for investorer som er villige til å gå inn i tidlige faser, der det offentlige automatisk dobler private investeringer.

– Dette, kombinert med en skattefradragsmodell for de som investerer i en gründer, vil være langt mer effektfullt enn Giskes såkalte såkornfond, sier Breivik.

Les også: Støtter nasjonalt innovasjonsråd

Utdrag fra rapporten: Entreprenørskap i Norge 2011
• Last ned: Entreprenørskap i Norge 2011

Trenden kommer sterkest til syne i den fallende andelen av befolkningen som forsøker å etablere bedrift. Den negative utviklingen for entreprenørskap i Norge blir også reflektert på flere andre områder. Andelen av porteføljeetablerere (dvs. etablerere som eier to eller flere bedrifter) viser en fallende trend. Gründertimets størrelse er også inne i en fallende trend, og gjennomsnittet er for første gang under 2 i Norge. I 2011 har også Norge den laveste andelen av bedrifter med vekstambisjoner som er registrert så lenge som Norge har deltatt i GEM. Med hensyn til innovasjonsgrad og eksport, havner Norge på gjennomsnittet for innovasjonsdrevne land. Norge har en relativt høy andel av uformelle investorer, såkalte "business angels", sammenlignet med andre land med innovasjonsdrevet økonomi. Kvinneandelen blant norske gründere er i 2011 29,5 % – og viser kun små variasjoner fra år til år.

På den positive siden er det en klar økning i andelen av befolkningen som ser gode forretningsmuligheter, og 67 % oppgir nå at de mener at det finnes gode forretningsmuligheter i deres nærområde. Andelen som oppgir at de har tilstrekkelig kunnskap til å starte en bedrift setter imidlertid ny bunnrekord, og er nå nede i 33,2 % av befolkningen. Frykten for å mislykkes, som er en indikator på risikoaversjon, setter i 2011 en ny rekord på 40 % av befolkningen. Nordmenn har siden oppstarten av GEM-prosjektet, aldri vært mindre villige til å ta risiko. Bare 53 % av befolkningen mener at entreprenørskap et godt karrierevalg, en klar nedgang fra toppåret 2005 da
denne andelen var 67 %.

I ekspertundersøkelsen kommer det fram at manglende politisk prioritering i alle år har vært den største utfordringen i Norge. I forhold til andre innovasjonsdrevne land, scorer også Norge lavt med hensyn til entreprenøriell motivasjon, tilgang til hjemmemarkedet, dynamikk i hjemmemarkedet, samt innovasjonsvilje blant konsumenter og bedrifter. På kommersiell og profesjonell infrastruktur scorer Norge imidlertid bra. Det kan vi trenge.

Viktige utfordringer framover vil fortsatt være å senke terskelen for å starte bedrift, å bistå de som prøver å starte og stimulere til innovasjon og vekst, samt å fortsatt jobbe med å utvikle gründerkulturen i Norge”.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**