EØS-avtalen gagner arbeidstakere!

I Agderposten onsdag den 27.februar påstår Aust-Agder SV at EØS-Avtalen ikke gagner arbeidstakere. Dette kan diskuteres på flere plan, Norge eksporterer ca 80-90 % av varene sine til landene som er med i det Europeisk Økonomiske Samarbeidet. EØS-avtalen gagner arbeidstakere fra både Europa og Norge i svært stor grad, skriver Jacob Handegard.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


«Uansett hva resultatene blir av de forhandlingene som skal ta til, så må det Norske folk, næringslivet og myndighetene innstille seg på å møte en hardere konkuranse. Det trenger vi ikke å se som en ulykke» -Einar Gerhardsen (om forhandlingene om medlemskap i EEC). EU sitt indre marked har vært og er veldig viktig for næringsgrunnlaget i Norge. Uten muligheten til å selge varene våre til det frie markedet, med få restriksjoner, hadde neppe Norge hatt en så god økonomisk situasjon som vi har i dag.
Sv sitt ønske om å erstatte EØS-avtalen med en ny handelsavtale er i beste fall naiv og uansvarlig. Norge bør kunne godta at Europeere kommer hit med ønske om å arbeide. Den rød-grønne regjeringen skryter stadig av alle arbeidsplassene som har blitt skapt i privat sektor siden regjeringsskiftet i 2005. Hovedgrunnen til den massive ekspansjonen er først og fremst den økende flyten av utenlandsk arbeidskraft. SV utviser en dobbeltmoral ved å vise til den flotte veksten, samtidig som de ønsker å ødelegge grunnene til den.
EU har forbedret arbeidsrettighetene til mange millioner mennesker ved å lansere direktiver om Helse og sikkerhet på arbeidsplassen, arbeidstidsbestemmelser og foreldrepermisjon. Det omstridte Vikarbyrådirektivet, som sikrer vikarer like gode arbeidsvilkår som vanlige ansatte er også en viktig reform som sikrer midlertidige ansatte bedre rettigheter.
SV snakker ofte om solidaritet, da lurer jeg på hvor grensen for solidaritet går? Norge er i en posisjon hvor vi bør bidra så godt vi kan til å hjelpe våre naboer. Ofte kan det være lurt å ha litt godvilje hos sine nærmeste i framtiden. SV må samtidig se på logikken i å si opp EØS-avtalen. For meg er det å si opp avtalen like logisk som å selge alle hønene sine, fordi det er eggene man tjener penger på.

Jacob Handegard, Leder Arendal Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**