I kommunestyremøte 12. februar fikk politikerne i Nes en orientering fra Plansamarbeidet Oslo og Akershus. Mange spennende forslag til hvordan fremtidens vekst skal håndteres i regionen ble presantert. Deriblandt lanseringen av en by i Rånåsfossområdet. «Vi er usikre på i hvor stor grad Nes kommune har vært involvert i prosessene og fremmer derfor en interpellasjon om plansamarbeidet», uttaler Åse Birgitte Skjærli, kommunestyrerepresentant for Nes Venstre.
På Akershus fylkeskommunes hjemmeside står følgende om plansamarbeidet:
"Regjeringen har gått inn for å møte styringsutfordringene i hovedstadsregionen gjennom et samarbeid mellom Oslo og Akershus om en felles regional areal- og transportplan."
"Oslo og Akershus ønsker med en slik felles regional plan å legge til rette for en forventet fremtidig vekst i befolkning og arbeidsplasser i hovedstadsområdet ved å se arealbruk og transportsystemet i sammenheng på tvers av fylkesgrensene. Kommunene som arealplan-myndigheter er trukket tett med i planarbeidet. Arbeidet skal være ferdig i løpet av 2013."
"Utredningsfasen (Ferdig sommeren 2013)
Konkretisere utbyggingsalternativer og konsekvensbeskrive disse
Delutredning om virkemiddelbruk, finansiering og gjennomføringsforpliktelser
Kommunikasjon og dialog gjennom hele planprosessen"
Orienteringen fra plansamarbeidet viste til at et av alternativene som er skissert er lokalisering av en liten by i Rånåsfossområdet. Dette alternativet er belyst videre i avisene Glåmdalen og Romerikes Blad 25. februar 2013 der det blant annet står skrevet:
"Flere tusen nye boliger, ny togstasjon, barnehager, skoler, kafeer, liv og røre. I går var kommunalminister Liv Signe Navarsete på Rånåsfoss for å skryte av planene om en ny by her."
"Sørum og Nes kommuner har kommet regjeringen i forkjøpet og er allerede i gang med politiske prosesser for å bygge en felles by på grensen. Auli har blitt en bakevje i Nes kommune og Rånåsfoss en utkant i Sørum. De to utkantene kan bli en by på 15.000 mennesker, voksende til 30.000, gjennom interkommunalt samarbeid."
Nes Venstre er positive til et plansamarbeid for å løse fremtidens behov for bosetting og transport, og synes plansamarbeidet har lansert spennende forslag. Det oppfattes imidlertid som noe mer usikkert hvor politisk forankret disse forslagene er og hvordan Nes kommune har vært involvert i denne prosessen.
Spørsmålene Nes Venstre stiller til ordføreren er derfor:
1) På hvilken måte (politisk eller administrativt) har Nes kommune vært involvert i de planer som presenteres i Glåmdalen og Romerikes blad 25.02.2013 angående området Auli/Rånåsfoss?
2) Er det vurdert hvilke konsekvenser en slik etablering vil få for infrastruktur i området som samferdsel, skoler, barnehager etc i det pågående arbeidet med kommuneplanen?
3) I hvilken grad har utvikling av Kongsvingerbanen og dennes kapasitet og hastighet blitt diskutert i det tette samarbeidet?