– Må senke oljetempoet

– Både økonomien og klimaet tilsier at oljetempoet må senkes, sier Guri Melby til Vårt Land i dag. Hun mener finansministeren er korttenkt når han avviser klare økonomiske råd.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Guri Melby i Vårt Land 23.02.13

Guri Melby i Vårt Land 23.02.13

– Ikke alle lar seg overbevise av klimaargumentet. Derfor er jeg glad for at det stadig kommer nye økonomiske argumenter for å bremse tempoet i oljeutvinningen, sier Guri Melby, stortingskandidat for Venstre i Oslo, til Vårt Land i dag.

I går kunne lederen for Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene advare om at norsk konkurranseevne blir stadig dårligere, og at løsningen er å bremse oljeutvinningen. Men han ble raskt avvist av finansminister Sigbjørn Johnsen.

Melby mener det er skremmende at regjeringen ikke er mer bekymret for at det å pumpe opp all oljen vi har, overoppheter ikke bare klimaet, men også økonomien.

— Den dagen verden sier at vi av klimagrunner må slutte å bruke olje og gass, har vi et stort problem, fordi dette er landets hjørnesteinsbedrift og vi har lagt alle våre investeringer der, sier hun.

Melby understreker at hun ikke mener at Norge skal skru igjen alle kraner i dag, men gi signal om at Norge ikke vil åpne nye områder. I tillegg ønsker hun at støtteordninger og skattesystemer må legges om til bedre å støtte næringer som vi trenger når oljealderen tar slutt.

— Finansministeren er ikke villig til å tenke utover hva som er økonomisk mest gunstig i 2013, 2014 og 2015 — for eksempel til 2050, selv om han nylig la fram en perspektivmelding. Det virker ikke som regjeringen er veldig preget av en langsiktig tankegang, sier Melby, som mener at oljeavhengigheten i norsk økonomi både kveler nyskapende næringsliv og kampen for et renere klima.

— Vi kan ikke fortsette å gjøre oss avhengige av at verden vil ha olje til evig tid, men må heller satse på ny teknologi og bli ledende på nye områder. Dersom Norge fortsetter å binde opp kapital i fossil energi, blir vi utkonkurrert den dagen vi klarer å få på plass internasjonale klimaavtaler som gjør CO2-utslipp dyrere, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**