Ta Cittaslow på alvor!

I slutten av januar etterlyste redaktør Roger Rein i Levanger-avisa på lederplass en evaluering av deltagelsen i Cittaslow. Han skrev at enten må vi ta saken på alvor, eller så må vi lage et gravøl. Nå har det gått sånn passe lang tid, og jeg kan komme med et litt tregt svar til redaktøren, skriver Venstres Per E. Weiseth i et innlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Innlegg av Per E. Weiseth – Levanger Venstre

Per Einar Weiseth

Foto: Fotograf Hattrem

Egentlig skjønner jeg ikke spørsmålet. Hvor lang tid tok det å få bygget en ny svømmehall etter at Hegle ble lagt ned? Hvor lang tid har det tatt fra planene for stadion ble lagt frem til at noen begynte å se seg om etter en spade? Hvor lenge har det blitt laget planer for å redusere gjennomgangstrafikken uten å gjøre noe som monner? Hvor lang tid har vi brukt på en ny runde med eiendomsskatt? Hvor lenge har vi hatt en elendig kommuneøkonomi uten å rydde skikkelig opp?

Herr redaktør, det går tregt i Levanger. Det er ikke noe vi kan melde oss ut av. Det er noe vi må jobbe oss ut av, og da må vi skifte ut de som har styrt Levanger de siste 13 årene. Det har vi dessverre ikke anledning til før ved valget i 2015. Så også her går det tregt.

Når det gjelder Cittaslow som en måte tenke på, og en måte å utvikle en by på, så øyner jeg derimot håp! I kommunestyret 12. desember i fjor holdt Levanger ungdomsråd en orientering om en utvekslingstur de hadde vært på til Orvieto i Italia sist sommer. Orvieto er hovedsetet til Cittaslow-bevegelsen. Ungdommene redegjort for bakgrunn og målsetting, og hvilke aktivieter de hadde vært med på. Blant temaene de jobbet med var miljøpolitikk, stedplanlegging, gjestfrihet, bevisstgjøring, verdsetting av lokal matproduksjon, og politikk knyttet til infrastruktur. Dette er tema som burde ha en mye mer sentral plass på den kommunale dagsordenen.

Det jeg la aller best merke til, var at ungdommene hadde tro på dette, og at de ønsker å utvikle Levanger i tråd med kriteriene for Cittaslow. Levanger er perfekt for dette. Vi bor midt i matfatet, ligger mellom elva og sundet, har en unik trehusbebyggelse, et rikt kulturliv, og en tilvekst av innbyggere som har lyst til å bo her. Bevegelsen er et “internasjonalt nettverk av byer hvor det er lett å bo”. Formålet er å bidra til det gode liv i byen, der hvor det er engasjerte innbyggerne som er opptatt av å bringe byens historie videre inn i fremtiden. Byer som er rike på torg, parker, scener, håndverk, kafeer, restauranter, og landskap som ikke blir ødelagt av ivrige utbyggere og svak politisk styring. Rett og slett byer med sjel. Det er slike byer vi liker å besøke når vi er på ferie. Levanger har sjel, men vi må stelle bedre med den.

Så tilbake til ditt spørsmål, herr redaktør. Vi har ingen rett til å melde Levanger ut av Cittaslow, og dermed fjerne grunnlaget for ungdommens engasjement for byen og dens utvikling. Nå er det de som må gjøre det “de etablerte” aldri har klart. Jeg mener at Young Cittalsow viser veien, og at det beste vi kan gjøre er å støtte helhjertet opp om deres engasjement. Vi som politikere må bidra med å sette retning og gjøre prioriteringer, og administrasjonen må jobbe målbevisst og bruke ungdommen i arbeidet.

Så vidt jeg har forstått kommer de italienske ungdommene på gjenvisitt nå i mars. Jeg ønsker dem hjertlig velkomne, og ber dem hjelpe oss med å ta Cittaslow på alvor!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**