«Slutt å sikle over LoVeSe!»

«Leteboring i de sårbare naturområdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja, er totalt uforsvarlig og må ikke forekomme.» – Skriver Benedicte Røvik til H-A den 15.februar.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Arbeiderpartiets programkomite gikk nylig inn for konsekvensutredning av oljeboring i de sårbare områdene rundt Lofoten, Vesterålen og Senja. Regjeringsmedlemmer innrømmer at dette per definisjon er en del av åpningsprosessen. Senterpartiet mistet det de hadde av grønnfarge da flertallet i programkomiteen åpnet for oljeboring i områdene utenfor Lofoten. Med «Olje-Ola» i spissen, har de blitt til et parti som setter olja først. Ola Borten Moe sa ironisk nok i 2008 at: «en eventuell oljekatastrofe utenfor Lofoten og Vesterålen vil få enorme negative konsekvenser». Foreløpig virker det ikke som om denne regjeringen har planer om å sette miljøet først, til tross for at meningsmålinger tyder på at befolkningen er i mot oljeboring i disse områdene.

2/3 av olja må bli liggende – Hvis Norge i det hele tatt skal bli tatt seriøst på miljøfronten, og klare å kutte utslippene sine, sier det seg selv at leting etter nye oljefelter er en dårlig ide. Det internasjonale energibyrået konkluderte med at 2/3 av verdens olje må bli liggende for at vi skal nå togradersmålet. Dette gjelder også Norge, hvor oljen står for ¼ del av våre utslipp. Ved å åpne opp for enda flere oljerigger, undergraver vi dette.

Sjonglerer med verdens matfat – Områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er et av de mest sårbare havområdene vi har i Norge. Artsmangfoldet i disse områdene er helt unikt og har noen av verdens største fiskebestander. I tillegg er dette leveområdene for et stort antall sjøfugler. Regjeringens egne miljødirektorater fraråder å åpne opp for oljevirksomhet i LoVeSe. I motsetning til områdene i sørlige deler av Norge, er de Nordlige delene mer utsatt for menneskelig inngripen, og spesielt eventuelle oljelekkasjer. Alle oljeutvinninger medfører en viss risiko for oljelekkasje. Tøffe værforhold vil gjøre det svært vanskelig å fjerne oljen etter en lekkasje. Her bør føre-var-prinsippet ligge til grunn og hensynet til miljøet må komme først.

Varig vern – Av den kunnskapen vi allerede har om områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja, burde det være tydelig at vi må la olja ligge. Selv om oljeutvinning ikke medfører en lekkasje, vil det være en betydelig stressfaktor for de ulike artene som lever der. Dette bør tale for et varig vern. Et vern er også viktig for å bevare det unike økosystemet som finnes der. Det er ikke bare miljøbevegelsen som er skuffet over regjeringen i denne saken, også Venstre og Krf. Både Venstre og Krf ønsker et vern av disse sårbare havområdene, og har sammen med Høyre tidligere klart og fått på plass et vern. Det skal vi klare igjen!

Benedicte Røvik (18)
Hamar Venstre
Organisatorisk Nestleder i Hedmark Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**