Vi vil sette Veierlands befolknings ønsker først

I formannskapet og i kommunestyremøtet den 12.12.12 trumfet FrP, KrF og Høyre gjennom et vedtak om at kommunen nå skal tvinge garasjesameiet i Tenvik til å tilsidesette og endre sine egne vedtekter. Som et parti som setter folk først, kan vi ikke stå stille å se på dette.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Inntil nå har garasjene vært forbeholdt de som bor på Veierland.

Englar i snøen

I kommunestyremøtet i desember i fjor ble det bestemt at garasjer i sameiet heretter skulle følge boligene på Veierland ved salg, og at det nå skulle være de som eier husene, og ikke de som bor i dem, som skal ha fortrinnsrett til å overta om en garasje skulle bli ledig.

Alle opposisjonspartiene kom med motargumenter og ga tydelig uttrykk for at dette vedtaket ville være et svært uheldig, og antagelig ulovlig. Dessuten vil det få store konsekvenser for Veierlands befolkning. Av respekt for befolkningen på Veierland, som det siste året har opplevde store konflikter i forbindelse med opphevingen av boplikten, mente opposisjonen at saken burde utredes nærmere før vedtak ble fattet.

Tenvik, et tettbebygd område og en grunnkrets sørvest på Nøtterøys solside

Foto: www.tenvik.no

Men som i bopliktsaken ønsket flertallspartiene å stå på sitt. De ville ikke høre på hva Veierlands innbyggere selv mente, og forslaget fra Frps representant Bjørn Kåre Sevik, ble vedtatt mot stemmene til AP, Felleslista og Venstre.

Vedtaket var som følger:

«Nøtterøy kommune stiller til rådighet parkeringsplasser for bolighus på Veierland dels gjennom grunnleie til medlemmer av Veierland garasjesameie og dels på øvrig parkeringsareal på gbnr 89/105 i Tenvik. Plassene tildeles etter søknad. Avtalen med Veierland garasjesameie reforhandles. Formannskapet får fullmakt til å inngå ny avtale. Det forutsettes at sameieren må eie bolighus på Veierland og garasjen skal følge bolighuset ved salg.»

Garasjesameiet har i 40 år håndtert dette på en god måte, til beste for de som bor på Veierland. De har hatt ventelister og den ordningen er nedfelt i sameiets statutter. Nå har posisjonpartienes valgt å sette disse vedtektene til side, og påtvinge eierne å sette ventelistene ut av funksjon. I etterkant av kommunestyrets vedtak har administrasjonen i Nøtterøy Kommune vært i forhandlinger med garasjesameiet. Nøtterøy kommune har ikke kommet til enighet med garasjesameiet i Tenvik.

Årsmøte

Foto: Hå Venstre

Veierlandbeboerens garasjesameie er et privat Brønnøysundregistret sameie. Sameiet leier grunnen som garasjene er bygget på, av Nøtterøy kommune ved en festekontrakt mellom sameiet og kommunen. Garasjene er reservert fastboende på Veierland i sameiets vedtekter, og fordeles av sameiet etter venteliste. Ifølge Sameieloven er det kun sameiets medlemmer som kan endre sameiets vedtekter.

Det har blant annet på grunn av Sameielovens bestemmelser, vært uklart om vi som kommunes politikere, kan bestemme at medlemmer i det private garasjesameiet på Tenvik må eie bolighus på Veierland for å kunne ha garasje, og om vi kan kreve at garasjen skal følge eiendommen ved salg. Vi i opposisjonen ba i formannskapet om ny behandling i januar, men FrP, KrF og Høyre avviste å behandle saken på nytt. Det samme skjedde da Arbeiderpartiet i en interpellasjon i kommunestyret, på vegne av opposisjonen krevde ny behandling. Ordfører Roar Jonstang fra Høyre sa riktignok i sitt innlegg i saken, at vedtaket hadde noen utilsiktede konsekvenser, med de valgte å ikke benytte anledningen til å rette opp sine feil. Partiene som er i posisjon har behandlet saken i sine grupper og kommet til en konklusjon, og da velger de å la dette vedtaket få forrang til hensynet til garasjeeierne i Tenvik.

 Vi setter folks vilje først.

Vi setter folks vilje først.
Foto: Venstre

Noe av det som setter saken i et noe underlig lys, er at det er partier som vanligvis er sterke forsvarere av den private eiendomsretten og den private råderetten, som nå vil påtvinge eierne en avtale de ikke har ønsket.

Vi vil sette Veierlands befolknings ønsker først, og vil jobbe videre for å få omgjort dette vedtaket, slik at eierne selv skal få bestemme over det de eier.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**