Venstres Knut Bakkehaug fulgte i gårsdagens kommunestyremøte opp strategien årsmøtet i Eidsvoll Venstre vedtok i 2012; å bruke de anledninger som byr seg til å bygge opp og markere et alternativ til det altfor lange Ap-styret i Eidsvoll. En slik anledning bød seg igår, da det skulle velges nye ledere og nestledere i de to gjenværende hovedutvalgene.
Venstre fikk gjennomslag for borgerlige motkandidater
På et felles gruppemøte for de borgerlige partiene insisterte Bakkehaug på at de borgerlige partiene måtte fremme alternative leder- og nestlederkandidater. Og fikk gjennomslag for dette. Enigheten holdt imidlertid ikke helt ut.
Ved valget på leder og nestleder i Utvalg for oppvekst og levekår foreslo Ap gjenvalg på Astrid Ekornholmen som leder, mens Aps gruppeleder i kommunestyret, Hans Arvid Øberg, ble foreslått som ny nestleder. Høyre foreslo Caroline Flesvik Salberg som leder, og hun fikk 12 stemmer (Høyre, KrF, Venstre og EDB). Venstre foreslo Kjersti Almåsvold som nestleder, og hun fikk også 12 stemmer.
Ved valget på leder og nestleder i Utvalg for næring, plan og miljø foreslo Ap gjenvalg på Toril Altenborn som leder, og Rune Ness som ny nestleder. Høyre foreslo Jens E. Aalborg som leder. Han fikk 12 stemmer. Bygdelisten (EDB) foreslo John H. Retterås som ny nestleder, mens SP foreslo Terje Teslo gjenvalgt som nestleder. Både Teslo og Retterås fikk 7 – 8 stemmer hver.
Viktig markering – dårlig forberedt
Gårsdagens markering fra de fire opposisjonspartiene var viktig. Selv om Ap sliter veldig for tiden, må velgerne se et troverdig alternativ. Venstre skal markere egen politikk så lenge det ikke er behov for å inngå kompromisser med de andre for å skape flertall eller størst mulig mindretall. Men når anledningen byr seg, skal Venstre gjøre felles front med de andre partiene. Og dette skjedde igår.
At de fire ikke holdt sammen hele veien, kan skrives på kontoen for dårlige forberedelser eller koordinering. Eller det kan skyldes at de andre ikke tenker så langsiktig og strategisk. Venstre har imidlertid tenkt på den markeringen opposisjonen gjorde igår, helt siden det i desember ble klart at det ville bli nyvalg..
FrP og SP – nesten helt isolerte
FrPs brudd med resten av de borgerlige partiene ble helt tydelig igår; FrP stemte for Aps kandidater til leder og nestleder i begge utvalg, uten å få en eneste posisjon. Senterpartiet er også helt isolerte. De er frosset ut av sine gamle samarbeidspartnere, og kan ikke regne med å bli omfavnet av opposisjonen.
SV i nøkkelrolle?
SV stemte med Ap ved valgene, noe som er forståelig. SVs plasser i utvalgene ble berget gjennom samarbeidet med Ap. Hverken SV eller opposisjonen hadde noen grunn til å by hverandre opp til dans. SV bør imidlertid tenke gjennom hvilke signaler partiet gir ved å holde fast ved et Ap som på sin side samarbeider med “erkefienden” FrP. Hverken kuttene i kulturbudsjettet eller den manglende offensiven innen skolesektoren kan være noe SV finner uproblematisk.
Også i et demokratiperspektiv kunne SV se ut over Eidsvolls grenser. I andre kommuner har SV vært med på å “vippe makten”, når Ap har dominert styringen for lenge. I Eidsvoll er SV fortsatt et haleheng til Ap. Men med den mistenkeliggjøring og undergraving av kommunens ledelse som Aps gruppeleder ser ut til å ha gjort til en hovedsak, bør få SV til å tenke seg om. Vil partiet være del av en koalisjon med der tilliten mellom politisk og administrativ ledelse er på et minimum?
SV kan komme i en nøkkelrolle ved neste valg. Partiet kan ved å inngå i et valgteknisk samarbeid på borgerlig side føre politikken tilbake i åpne rom; i kommunestyret, formannskapet og utvalgene. Ap trenger en pause fra makten i Eidsvoll. SV kan bidra til at det skjer. Hvis partiet vil gå demokratiets fremfor ideologiens ærend.